Krever penger for JPEG


Et typisk bilde i JPEG-format

Forgent Networks fikk med seg en 17 år gammel patent da de kjøpte opp selskapet Compression Labs i 1997, som de nå mener dekker algoritmen som brukes i å komprimere bilder i JPEG-formatet. JPEG er i dag brukt på så godt som hver eneste Internett-side, så godt som alle elektroniske dokumenter, og har etterhvert også sneket seg inn som stuerent format for mange fotografer.

Derfor vekker det oppsikt når Forgent nå har bestemt seg for å håndheve patentet sitt gjennom å kreve inn lisenspenger fra de de mener er de største "synderne". Store PC-produsenter som Dell, HP og Apple har allerede mottatt sinte brev med krav om lisenspenger, og det samme gjelder produsenter av bildeteknologier som Xerox og Kodak.

Alle har nektet plent å betale for å bruke JPEG, hvilket innebærer at JPEG-lisensen snart vil bli prøvet i det amerikanske rettssystemet.

Reaksjonene på JPEG-patentet er derimot ikke så sjokkerende som man kanskje skulle vente. Joint Photographic Experts Group, eller JPEG, ble utviklet på slutten av åttitallet og skulle etter alle solemerker være avlegs innen nå. Samtidig arbeides det for fullt for å finne en erstatter som kan by på bedre kompresjon og kvalitet, som først og fremst har blitt mulig fordi datamaskiner er mye raskere i dag enn for 17 år siden.

JPEG 2000 er for eksempel ferdigstilt, og bygger på en helt ny algoritme som skal være bra nok til å brukes i trykkpresse og fotografier. Samtidig blir PNG-formatet stadig mer populært. Dersom Forgent mot formodning skulle vinne frem, vil det største problemet antakelig være å bytte ut millioner, eller kanskje milliarder, av de JPEG-bildene som allerede er i bruk.

Men det er lite sannsynlig at Forgents krav vil føre frem. For det første løper patentet deres ut i 2006 - og blir dermed fritt for alle. For det andre finnes det en obskur amerikansk lov som sier at eiere av patenter kan miste patentbeskyttelsen dersom de ikke selv håndhever den, og når de venter 17 år med å kreve inn lisenspenger, vil mange mene at de har gjort akkurat dét.

Les mer om JPEG-formatet hos Joint Photographic Experts Group.

(Kilder: Ars Technica, ZDNN, Wired)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen