– Krever 72 billioner dollar fra LimeWire

Teknofil – Krever 72 billioner dollar fra LimeWire

– Krever 72 billioner dollar fra LimeWire

Amerikansk musikkindustri hevdes å forlange mer penger enn det finnes hele verden.

LimeWire tok over staffettpinnen etter Napster og Kazaa som den mest populære tjenesten for ulovlig fildeling av musikk på 2000-tallet. Etter fire års krangling med den amerikanske platebransjeorganisasjonen RIAA, ble tjenesten beordret stengt av en domstol i 2010.

Ifølge nettstedet NME krever RIAA hele 72 billioner dollar (trillioner etter amerikansk standard) i erstatning fra de ansvarlige bak den gamle fildelingsklienten.

72 billioner dollar er 465 billioner kroner, og ifølge enkelte beregninger er antallet penger i verden på «bare» 362 billioner kroner. Det vil si at det eventuelle «kravet» er på mer enn verdens samlede pengebeholdning. Hvor sann er denne påstanden?

Hvor kommer summen fra?

Ifølge en kjennelse fra domstolen, har RIAA identifisert 11 000 sanger på LimeWire som opphavsrettkrenkende, og med en lovfestet maksimal skadeerstatning på 150 000 dollar per låt, blir summen på maksimalt 10 milliarder kroner – altså langt unna 465 billioner.

Det har vært litt uklart hvor den enorme erstatningssummen kommer fra. NME henviser til en artikkel av Computerworld fra mars 2011, men Dagbladet skriver at Computerworld aldri har oppgitt noen slik sum. De kan heller ikke forstå hvorfor NME plutselig skriver om denne saken nå.

Det konkrete tallet ser ut til å komme fra en artikkel hos Law.com, og her har de antakelig konstruert summen ut fra kjennelsen. Der står det at en erstatning for antall nedlastinger per opphavsrettkrenkende låt kan potensielt nå summer over flere billioner. PC World skriver at dommeren slo fast at musikkbransjen bare kunne få en enkel erstatning for hver låt, og ikke for antall nedlastinger per låt. Noe annet ville være «absurd».

Har allerede avgjort

All denne tallforvirringen ser ut til å ha skygget for det som er det faktiske tilfellet. LimeWire-grunnlegger Mark Gorton gikk nemlig med på å betale RIAA og selskapene de representerer «bare» 604 millioner kroner i erstatning i mai 2011. Dette opplyste FACT Magazine samme måned i fjor.

(Kilder: Computerworld, FACT Magazine, Dagbladet, Kjennelse (PDF), Law.com, NME, PC World)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen