Illustrasjonsbilde av den historiske protesen.
Illustrasjonsbilde av den historiske protesen. (Bilde: CSIRO)

Kreftpasient fikk verdens første 3D-skrevne ribbein

3D-skriverteknologien med enormt, medisinsk fremskritt.

De utallige bruksområdene til 3D-skriverteknologien omfatter også medisin, og på dette feltet har det nå skjedd et oppsiktsvekkende nytt gjennombrudd. En spansk kreftpasient har nemlig fått operert inn 3D-skrevne ribbein. Det melder det australske, statlige forskningsbyrået CSIRO.

Det skal være første gang i historien at en ribbeinprotese er blitt 3D-skrevet. Protesen ble laget av det australske selskapet Anatomics i samarbeid med CSIRO, før det altså ble fløyet til Spania og operert inn i brystet til pasienten.

Brukte «elektronstråle»-skriver

Pasienten var en 54 år gammel mann som hadde fått påvist kreftsvulster i området rundt brystkassen, og måtte på grunn av dette fjerne deler av ribbeina.

Protesen er laget av titan.
Protesen er laget av titan. Foto: CSIRO

Ribbein-proteser er vanligvis svært vanskelige å lage, blant annet på grunn av den kompliserte geometrien. Dette var bakgrunnen for at legene bestemte seg for å satse på 3D-skriving, som gir mulighet for detaljert konfigurering av designet. 

Protesen ble laget av det sterke og lette metallet titan på bakgrunn av høyoppløste data hentet ut ved hjelp av CT-skanning av pasienten. Skriveren som ble brukt var en såkalt EBM-skriver (Electron Beam Melting) fra selskapet Arcam.

Koster over 10 millioner kroner

Disse fungerer ved å benytte en høyenergisk elektronstråle til å smelte sammen metallpulver lag for lag til helstøpte former, og er i stand til svært høy presisjon. Skriverne koster over 10 millioner kroner per stykk, og er dermed ikke akkurat forbrukerprodukter.

Begivenheten ses på som et viktig fremskritt innen medisinsk 3D-skriving, som for øvrig har et meget stort potensiale. Tidligere har vi blant annet også meldte om 3D-skrivere som kan skrive ut menneskevev og potensielt sett hele organer.

For mer informasjon om det nye fremskrittet kan du gå til CSIRO, og se også videoen under for en forklaring av hvordan prosessen foregikk.

Det skjer stadig nye fremskritt innen 3D-skriving: Her 3D-skriver forskere med glass »

(Via Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen