Krangler om supernettene

Telekombransjen er for tiden i full krangel om den neste standarden for mobil data. På hver sin side av ringen står HSUPA og WiMax. Dette er begge videreutviklinger av teknologier vi allerede bruker i dag, nemlig mobilnettet og trådløse soner.

HSUPA (High Speed Upload Packet Access) gjør det mulig å laste opp data i mobilnettet med opp til 2 Mbps, og bruker dagens 3G-nett, slik at det kun kreves små investeringer for å bygge ut.

Teknologien blir ofte kalt "det manglende ledd", siden den gir opphastigheten 3G-nettene i dag mangler. For selv om du bruker et av de nye super-3G-nettene med 2 Mbps nedlastning, kan du ikke laste opp data raskere enn 384 Kbps.

Andrew Gilbert, administrerende direktør for Qualcomm Europa, mener at HSUPA vil åpne et helt nytt potensial for interaktivitet.

- Vi kan begynne å møte behovene til MySpace-generasjonen, de som vil laste opp bilder og videoklipp på hjemmesiden sin. Du får en mye mer spennende brukeropplevelse, skryter han i en uttalelse til ZDNet.

Raskere Wimax
Den store utfordreren til HSUPA er mobil WiMax. Dette er en teknologi som er flere hakk raskere, i praksis mellom 1 og 4 Mbps. Men teknologien når også over mye kortere distanser enn mobilnettet - typisk et par kilometer per sender - og krever mer strøm.

En av de ivrigste forsvarerne av mobil WiMax er Intel, som i forrige uke lanserte sin første brikke basert på teknologien; Rosedale II.

- Vi vil se de første kommersielle utprøvingene av WiMax-brikken vår i Europa innen slutten av året, forteller Chris Beardsmore, markedsansvarlig for Intels operasjoner i Europa, Afrika og Midtøsten, til ZDNet.

Han mener at det nok ennå er en stund til vi får se de første WiMax-telefonene.

- De første produktene vi ser vil være innstikkskort for bærbare maskiner, siden vil vi bygge WiMax rett i Centrino-platformen, trolig i slutten av 2007 eller begynnelsen av 2008. Mobiltelefoner vil nok være senere til markedet enn bærbare maskiner, på grunn av utfordringer med strømbruk og formfaktor, spår Beardsmore.

Samsung har tidligere uttalt at de vil lansere de første WiMax-telefonene innen sommeren 2007, men dette vil være telefoner for det koreanske markedet.

I mellomtiden vil mange europeiske HSUPA-nett allerede være i drift. En viktig milesten ble passert når Qualcomm for en uke siden demonstrerte en telefonsamtale over HSUPA.

HSUPA-telefoner i 2007
De første produktene basert på HSUPA er også kommet langt i utviklingen, og er regnet å komme på markedet i løpet av 2007.

- De første datakortene med HSDPA er allerede å få kjøpt, og det er ganske riktig at kort med HSUPA vil følge. Du vil se de første datakortene og telefonene med HSUPA innover i neste år, forteller Andrew Gilbert.


De første HSDPA-kortene er kommet, mens vi ennå venter på HSUPA

Selv om mobilnettene med det ser ut til å få et forsprang i kampen om europeiske kunder, bekymrer ikke det Intel nevneverdig.

- Hvis du ser på hvor HSxPA-teknologiene har kommet i forhold til båndbredde og kostnader, ser du at WiMax har en betydelig fordel på begge områder, samt i forhold til kvalitet og pålitelighet, sier Chris Beardsmore.

Operatørene bestemmer
Om vi skal tro bransjeanalytikerne, har produsenter som Qualcomm og Intel uansett ikke så mye de skulle ha sagt om hvilken teknologi som vinner frem til slutt. Tvert i mot er det mobiloperatørene som holder på rattet.

- Mobiloperatørene har allerede all infrastukturen som trengs for å betjene kunder; et kjernenett, sendemaster og systemer for å autentifisere og fakturere kunder. Uansett hvilken teknologi de velger å gå for, er det bare en naturlig videreutvikling av mobilnettene deres, skriver Silicon.com i en leder.

Her til lands, er det ennå ikke kommet noen offisiell avklaring på hvilke teknologier de store mobiloperatørene vil satse på.

Telenor har begynt utprøving av HSDPA, og skal i følge kilder i selskapet Amobil har snakket med rulle ut teknologien så snart 3G-nettet er ferdig utbygget i 2007. Om storebror HSUPA vil følge etter, er usikkert. Telenor har også kjøpt opp lisenser for WiMax.

Netcom har foreløig ikke uttalt seg i forhold til noen av teknologiene.

(Kilder: Engadget, PC World Norge, Silicon.com, WiMax Networking News, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen