Krangel i Linux-land

Krangelen handler om det lukkede kildekodeverktøyet BitKeeper, som kjerneutviklerne har brukt i lang tid. Det har lenge vært slengt argumenter til Torvalds om at han bør avstå fra å bruke BitKeeper, som har en lukket lisens, en kritikk som gjerne har kommet fra FSF/GNU-leiren.

I forrige uke kunngjorde Torvalds at han kom til å slutte å bruke BitKeeper, men det var ikke fordi programmet har et lukket lisensformat; selskapet som utvikler det, Bitmover, annonserte at de kommer til å slutte å levere gratisklienten med begrenset funksjonalitet, som svært mange kjerneutviklere har brukt til nå. Bitmover er ledet av Larry McVoy, en venn av Torvalds.

Og det er nå ting blir interessant. McVoy grunngir fjerningen av gratisklienten med at Andrew Tridgell, utvikler av blant annet Samba, har satt seg ned og forsøkt å lage en konkurrerende klient. Og Tridgells versjon er utviklet ved bruk av reversert ingeniørkunst, en metode der man prøver å finne ut nøyaktig hvordan noe virker før man skriver en virkende versjon selv. Det var på denne måten Tridgell utviklet Samba, programvaren som lar Linux-maskiner bruke Windows-fildeling.

Og det er her det blir interessant. Den ellers så fredselskende Linus Torvalds angriper nå Tridgell i et offentlig fora, og beskylder ham for å ha destabilisert produktet. Torvalds forsvarer derimot McVoy, og dermed også indirekte programvare basert på lukket kildekode. [Tridgell] skrev ikke et bedre SCM enn Bitkeeper. Han prøvde ikke engang - det var ikke hans mål. Han ville bare se hva disse protokollene og dataene var, uten å produsere en erstatning for de problemene han uungåelig ville lage, og som han visste om, skriver Torvalds i en post.

Torvalds forsvarer også måten McVoy utvikler Bitkeeper på, og skriver Larry [McVoy] har ingen problemer med at noen skriver en gratis erstatning. Det fortalte han meg, og jeg tror på ham, fordi jeg faktisk tror at han er en veldig moralsk person. [...] Det Larry ikke liker, er når noen skriver en gratis erstatning ved å bare bruke reversert ingeniørkunst på ting han laget. Larry har et veldig klart moralsk standpunkt; 'du kan konkurrere med meg, men du kan ikke gjør det ved å kopiere det jeg har gjort. Løs problemene dine selv, og konkurrer ærlig. Ikke konkurrer ved å se på min løsning.'

Foreløpig har ikke personer fra GNU eller Free Software Foundation deltatt i debatten, og om de gjør det, kommer debatten til å bli mye heftigere. Under "relaterte lenker" finner du debatten og innleggene fra Torvalds.

Kilde: The Register

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen