Kraftig servervekst for Sun

IDCs kvartalsmessige analyse av det globale servermarkedet har blitt publisert, og den er god lesning for Sun. Også HP har delvis grunn til å være fornøyd, selv om ikke alt er rosenrødt på den siden.

I følge analysen stagnerer servermarkedet - veksten er på kun 0,6 prosent, opp til US$ 12,29 milliarder. De tidligere tre største på markedet, Dell, IBM og HP, har alle hatt nedgang i omsetningen. IBM gikk ned 2,2 prosent til 3,42 milliarder dollar, HP ned 1,7 prosent til 3,40 milliarder dollar, og Dell ned 1,3 prosent til 1,27 milliarder dollar. Dell mistet dermed tredjeplassen sin til Sun som gjorde de andre store aktørene til skamme med en vekst på hele 15,5 prosent til 1,59 milliarder dollar.

En av årsakene til Suns suksess skal være deres satsning på servere basert på AMD Opteron-prosessorer. Dell, på den andre siden, har ennå ikke Opteron-servere på markedet. De har kunngjort planer om å lansere slike servere, men at de har ventet såpass lenge kan ha gitt dem et realt slag i forhold til Sun. Det bør allikevel poengteres at Dell går mindre tilbake enn IBM og HP.

Når det gjelder x86-baserte servere økte den globale omsetningen med 3,3 prosent til 5,9 milliarder dollar i forhold til kvartalet før. Opteron øker fra en markedsandel på 9,5 prosent i andre kvartal 2005 til 20,2 prosent i andre kvartal 2006. Den lave veksten - i forhold til tidligere - skal i følge IDC være til dels knyttet til at tokjerne-prosessorer og virtualisering fører til mer effektiv utnyttelse av serverne, slik at de kan benyttes over lengre tid.

Enhetsmessig vokste x86-markedet mer; opp 9,8 prosent til 1,68 millioner enheter. Dell og IBM kan ikke krediteres for denne økningen siden begge opplevde tilbakegang. HP og Sun, derimot, vokste, med henholdsvis 3,6 og 48 prosent. En formidabel økning for Sun, men HP er fortsatt nummer 1 i x86-servermarkedet - målt både i enheter og i fabrikkinntekter. HP tjente en andel på 34,5% av fabrikkinntektene for x86-markedet og markerer med dette 10 år som markedsleder for x86-servere, i følge en pressemelding.

IBM og HP er fortsatt de største aktørene innen bladservermarkedet som fikk en pen omsetningsvekst på 37,1 prosent. Markedsandelene er på 39,5 og 38,9 prosent respektivt. HP opplevde en vekst på 46,3 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. Målt i fabrikkinntekter deler HP førsteplassen, i følge dem selv, uten å si med hvem. Det er sannsynlig å tro at det er IBM, som i en pressemelding selv henviser til en nylig publisert Gartner-rapport som gir IBM førsteplassen.

Når det gjelder UNIX-servere falt omsetningen med 1,6 prosent til 4,3 milliarder dollar. Windows-servere, derimot, økte omsetningen med 3,1 prosent til 4,2 milliarder dollar. Innen UNIX-servermarkedet er Sun tilbake i toppen, opp fra tredjeplass, mens HP bedyrer å være markedsleder innen high-end UNIX-servermarkedet målt i fabrikkinntekter. Dog må HP også her se seg nødt til å dele lederposisjonen, igjen uten å opplyse om med hvem.

Omsetningen av Linux-servere hadde en nesten dobbelt så stor vekst som Windows-servere, nærmere bestemt 6,1 prosent til 1,5 milliarder dollar. Dette er allikevel ikke bare positive nyheter for Linux-miljøet i og med at dette er første gang på nesten fire år at omsetningen ikke øker med 10 prosent eller mer. HP økte sine Linux-serverenheter med 32,7 prosent i forhold til samme kvartal i fjor, som ga dem et innhogg på 5 prosentpoeng i enhetsmarkedsandelen.

HP opplevde en vekst på 58,2 prosent for sine Intel Itanium 2-prosessor baserte Integrity-servere i forhold til samme periode året før. Markedsomsetningen for Itanium-servere generelt økte med 36,4 prosent til 740 millioner dollar i forhold til samme kvartal i fjor, som gir Itanium-serverne 6 prosent av det globale servermarkedet.

Totalt sett er HP fortsatt markedsleder med flest globale serverenheter levert for 17. kvartal på rad. Målt i totale serverfabrikkinntekter tok HP andreplassen med 27,8 prosent av markedet. I følge IBMs pressemelding har IBM førsteplassen i totale serverfabrikkinntekter med 30,5 prosent, samtidig som de økte leveranser med 13,8 prosent. Som alltid må lederposisjonene som blir oppgitt via pressemeldinger fra selskapene selv tas med en klype salt, da tall og statistikk lett kan vris til egen fordel.

(Kilde: www.digi.no og Pressemelding fra HP)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen