Kraftig vekst i databruk på mobil
(Bilde: Shutterstock)

Kraftig vekst i databruk på mobil

Men bransjen omsetter for mindre penger enn før.

Post- og teletilsynet la i dag frem tall for det såkalte «ekom-markedet» i Norge i 2013, altså markedet for elektronisk kommunikasjon.

Rapporten viser at norske abonnenter bruker stadig større mengder datatrafikk, men at den samlede omsetningen for tjenestene likevel falt sammenlignet med 2012.

Databruken i mobilnettet økte med 55 prosent i 2013, samme vekst som året før. Likevel klarte ikke operatørene å øke omsetningen.

Vi bruker mindre på mobiltjenester

Ifølge Post- og teletilsynet falt omsetningen i sluttbrukermarkedet med 453 millioner kroner, av en total omsetning på nesten 30,9 milliarder. Året før økte omsetningen med 337 millioner kroner. Disse tallene inkluderer alt fra fasttelefoni og fast bredbånd til mobiltelefoni. 

Nedgangen i omsetningen av kun mobiltjenester var på 470 millioner kroner, mot en nedgang på 50 millioner kroner året før. 

Foto: Post- og teletilsynet

I 2013 sto inntekter fra tale, SMS og data for 46 prosent av bransjens inntekter, mens dette sank til 36 prosent i 2013. Abonnementsinntektene utgjør en stadig større andel av inntektene, ettersom operatørene nå har gått over til fastprisabonnementer hvor du betaler for størrelsen på datapakken – og har ringeminutter og SMS-er inkludert. 

Store investeringer

Bransjen investerte i 2013 mer enn 8 milliarder kroner totalt, som er en økning på mer enn 600 millioner kroner sammenlignet med året før. I tillegg kommer 1,8 milliarder kroner som ble investert i forbindelse med auksjonen av nye 4G-lisenser i 800 MHz-båndet i fjor.

Telenor har 49,7 prosent av sluttbrukeromsetningen, mens TeliaSonera (blant annet NetCom) har 11,8 prosent.

Lurer du på hvilket mobilabonnement du skal velge?
Prøv vår mobilpris-kalkulator og finn det beste abonnementet for deg »

(Kilde: Post- og teletilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen