Kostbare oppgraderinger

- Sparing er inn, uttalte Peter Esser i Fujitsu Siemens overfor nettavisen digi.no for et par år tilbake. Ofte er det ensbetydende med å fortsette bruken av PC-ene og serverne fra tre-fire år tilbake. Denne holdningen vil tvert i mot føre til unødvendige store omkostninger. Han mener organisasjoner bør bytte ut PC-parken i gjennomsnitt hver tredje år. Han viser til et eksempel på en kunde som har gått fra å bruke 30 til 3 tjenermaskiner ved å oppgradere e-post og kalenderfunksjon (MS Exchange).

Men hvorfor er ikke Linux vurdert av Fujitsu Siemens? Systemer som f.eks. Open-Xchange virker både med Linux og Windows. Bedriften slipper også unna med én tjenermaskin. Kanskje den 3 år gamle tjenermaskinen kunne brukes tre-fire år til?

- For de fleste selskap er kostnadene for høye til å bytte bort Windows fra Microsoft, sier Michael Silver. Han er visedirektør for forskning på klient-plattformer hos Gartner Group. De fleste store selskap har hundrevis, om ikke tusenvis av programmer. Kostnadene blir høye om disse må legges om til Linux.

- Dette er sant til en viss grad kommenterer, Steven J. Vaughan-Nichols i eWeek. Det Gartner unnlater å fortelle er hvor mange store selskap som fortsatt bruker det nå utdaterte Windows 2000. De må kjøpe nye datamaskiner for å kjøre den nyeste utgaven, kjent som Vista. Dette gjelder ganske sikkert mange av de som bruker Windows XP Pro også. I tillegg vil maskinene sannsynligvis trenge Vista-tilpassede utgaver av programmene. Kostnadene til oppgradering blir fort enorme.

-Hva får man for det, spør Steven. Han peker på at Microsoft tilbyr lite eller intet nytt til bedrifter som oppgraderer.

I følge Peter Esser kan man redusere antall tjenermaskiner når man oppgraderer. Men hvorfor tar han det for gitt at bedrifter skal bruke Windows? Tilsvarende programmer på Linux gjør at man kan redusere antall tjenermaskiner også i forhold til ny utgave av Windows. Bedriften kan forlenge levetiden på klient-PC-ene med både tre og fire år. Man slipper betydelige kostnader med kjøp av kostbare oppgraderinger av velfungerende programmer.

Gartner Group anslo at 60% av programmene måtte oppgraderes ved overgang fra Windows NT til Windows 2003. Det som gir økte kostnader for bedriften gir også økt salg og inntekter for selskaper som Fujitsu Siemens og Microsoft. Er det derfor de unngår å snakke om rimeligere alternativer?

Alternative løsninger bør vurderes. Open-Xchange på Linux er et godt eksempel. Systemet virker sammen med Outlook fra Microsoft, i nettleseren, og med tilsvarende programmer på Linux. Bedriften kan beholde datamaskinene lengre, samtidig som man kun oppgraderer der det er nøvendig. Du får det beste fra to verdener. Det beste er at bedriften utsetter kjøp av nytt når man allerede har velfungerende datamaskiner og programvare. En oppgradering til Open-Xchange er på langt nær så kostbart som oppgradering av alle PC-ene for å kjøre nyeste utgave av Windows. Husk at inntektene til Fujitsu Siemens og Microsoft er dine utgifter. Da bør man bruke andre og rimeligere alternativer!

Kilder:

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen