Test

Koreansk vri på Nokia

Testresultater

Samsung Sgh i450

Positive ting Stor skjerm, gode menyer, super-3G, RDS-radio, bra musikkspiller, 3,5 mm audio ut.
Negative ting Kjedelig design, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3

Testresultater

Samsung Sgh i450

Positive ting Stor skjerm, gode menyer, super-3G, RDS-radio, bra musikkspiller, 3,5 mm audio ut.
Negative ting Kjedelig design, svakt kamera.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 5
Prisklasse
Prisklasse score : 4
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 5
Design
Design score : 3
Gammel vane er vond å venne, og mobilprodusentene har lenge måttet leve med at Nokia med sitt grensesnitt har opparbeidet seg en solid base med lojale brukere. Men nå kan du faktisk velge en modell fra Samsung, uten å måtte lære deg et helt nytt grensesnitt.

Årsaken er at Samsung har kjøpt lisens på Symbian OS 9.2 med Nokias Series 60 v3.1-plattform på toppen. Dermed oppleves telefonen som en Nokia, selv om Samsung har gjort noen justeringer i det grafiske uttrykket. 

Liksomhjul
Men Samsung i450 skiller seg fra Nokias egne smartmobiler på flere områder. Blant annet er den utstyrt med en helt spesiell navigasjonsløsning, der du ruller gjennom menyene ved hjelp av noe som ser ut som et dreiehjul, men som i virkeligheten er et berøringsfelt. Dette ”hjulet” dukker opp når du trekker skjermen ned. Samtidig vender skjermbildet fra stående til liggende, som på Nokia N95. 

Løsningen fungerer, men vi hadde gjerne sett at det var litt mer presist. Vi opplever ofte at forsøk på å bla et par trinn i menyen fører til at vi suser både tre og fire trinn videre på listen.

Skyver du skjermen opp, så får du frem det vanlige tastaturet. Tastene som dukker frem er flate, men store nok til at du kan taste med tommelen. 

Ikke Nokia
Om du forventer at i450 skal ha de samme funksjonene som en Nokia med samme operativsystem har, så risikerer du å bli skuffet. For Samsung har ikke vært like flinke til å følge opp med innholdstjenester. Lenken for nedlasting av programvare er død, og du har heller ikke tilgang til N-Gage-spillene Nokia leverer til sine nye S60-mobiler.

I450 har en grei e-postleser, men mangler Mail for Exchange, som lar deg synkronisere alt fra avtaler og adressebok til e-post mot en Exchange Sever. Du kan imidlertid få slik støtte ved å kjøpe programvare fra tredjepartsleverandør. 

Blåhvite varer
Telefonen vi har fått til test er hvit med blå sider. Plastfaktoren er høy, og telefonen er relativt stor. I vårt testpanel er det delte meninger om hvor stilig dette er. Mens enkelt synes den ser litt simpel ut, synes andre at det er en stilig mobiltelefon. Den store skjermen (2,4 tommer) og en navigasjonstast i metall på størrelse med et kronestykke avslører uansett at dette er en avansert mobil.

Åpningsmekanismen er presis, om enn noe hard. En fjærmekanisme sørger for å trekke frontstykket opp eller ned når du gir den et dytt. Men dytter du ikke langt nok smekker lokket tilbake til utgangsstillingen. 

Bang & Olufsen
Samsung trekker selv frem musikkspilleren som en av hovedfunksjonene ved i450. Det gjør de ikke dumt i, for musikkspilleren er god. Menyene er slik vi kjenner dem fra Nokias S60, men lydkvaliteten er hjulpet av teknologi fra Bang & Olufsen. Hvor stor betydning det har at telefonen har ICEpower-forsterker skal være usagt, men lyden er fyldig nok. Bruker vi et godt hodesett er lydgjengivelsen absolutt godkjent, selv om vi synes Samsung har satt bassnivået i høyeste laget for å skape et inntrykk av ”trøkk” i lydbildet. 

Den innbygde equalizeren har en rekke forhåndsinnstillinger, men å finne et balansert lydbilde er vanskelig - bassen dominerer mer eller mindre i alle.

Telefonen støtter musikkformatene MP3,AAC,AAC+,RA og WMA. Telefonen kan også brukes som ekstern mediespiller med en Windows-PC (på eldre PC-er må du kanskje oppdatere Media Player). 

Kjenner igjen musikk
Samsung har også tatt med en funksjon som gjør det mulig å få informasjon om musikk du hører fra andre kilder. Ta opp litt av lyden i programmet Shazam iD, og etter kort tid kommer svaret. Du kan ikke bruke tjenesten for å kjenne igjen musikken i den innbygde radioen. Den går nemlig i pause med det samme du starter Shazam iD.

En pussighet med i450 er at den har to lydutganger. Den ene brukes med det medfølgende stereohodesettet, mens den andre er en standard 3,5mm audioutgang. Men om du kobler ett hodesett til hver av utgangene er det bare utgangen for det medfølgende settet som virker. Heldig vis kan begge alternativene fungere som antenne for den innbygde radioen.

Bruker du 3,5 mm-utgangen kan du dessuten lade mobilen samtidig som du hører radio eller spiller musikk. Denne audioutgangen gjør det også enkelt å koble telefonen til et stereoanlegg. Den innbygde høyttaleren er ikke mye å skryte av. 

Kamera
Kameraet i i450 er litt skuffende. 2 megapiksler og ingen blits, det er i underkant av hva du bør kunne forvente på en ny mobiltelefon i denne prisklassen. Her er heller ikke noen autofokus.

Telefonen har FM-radio med RDS. Den støtter stereo Bluetooth, og leveres med et minnekort på 1GB. Dette kommer godt med om du vil lagre musikk eller andre større filer på mobilen. Det innbygde minnet er på 40 MB. 

PC-kobling
I pakken finner vi også en CD med programmet PC-studio 7. Ved hjelp av dette programmet kan du synkronisere mobilen din mot en PC, gjøre en rekke personlige tilpasninger og flytte filer frem og tilbake mellom PC og mobiltelefon.

Programvaren gjør det også enkelt å sette opp telefonen som modem for en PC. Modemet i mobiltelefonen støtter overføringshastigheter opp til 3,6 Mbps (Super-3G). Foreløpig er det imidlertid bare noen få steder i de største byene at det er mulig å bruke Super-3G. 

God mobiltelefon
Samsung i450 er en mobiltelefon som er lett å bruke, med gode menyer og mange funksjoner. Menyene er pene og samtalelyden har god kvalitet. Med Series60 og muligheten for å skyve fronten begge veier minner den mye om Nokia N95. Men i450 er noe enkelere utrustet.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen