CIROS ser forskjell på kjøkkenredskaper og skjærer agurk med stor presisjon. (Bilde: Skjermdump YouTube)

Koreansk robot-hushjelp lager agurksalat

CIROS tar seg av kjøkken-arbeidet, mens du ligger på sofaen.

Er matlaging og kjøkkenarbeid det kjedeligste du vet? Da trenger du enten en hushjelp eller en oppofrende livsledsager. Nei, vent! Nå finnes det et tredje alternativ.

Den koreanske roboten CIROS trives nemlig svært godt på kjøkkenet. Den mekaniske hushjelpen er en ekspert på å lage salater. I videoen i bunnen av saken kan du se den skjære agurk og pynte salaten med tomater og dressing.

Tar oppvasken også

I tillegg til å lage mat, kan den dekke på bordet og servere både mat og drikke. Etter måltidet setter den skittent bestikk og tallerkener inn i oppvaskmaskinen, mens du tar deg en hvil på sofaen.

STØ PÅ LABBEN: Det går ikke fort, men salat blir det.
STØ PÅ LABBEN: Det går ikke fort, men salat blir det.Foto: Skjermdump YouTube

Teknologien har fortsatt noen svakheter. CIROS bruker svært lang tid på å utføre oppgavene sine, så, er du sulten, kan det bli frustrerende å vente på maten. Men framtidige versjoner vil trolig bli enda raskere og bedre.

CIROS ble nylig presentert på Robot Worlds 2012 og er laget av forskere fra Korean Institute of Science and Technology. Dette er den tredje versjonen av den mekaniske hushjelpen siden utviklingen startet i 2005.

Har syn og hørsel

I hodet på den halvannen meter høye roboten sitter stereoskopiske kameraer og en infrarød 3D-sensor à la det du finner i Microsofts Kinect. Dette gjør den i stand til å gjenkjenne objekter og å bedømme avstand.

CIROS har også innebygde mikrofoner, som sørger for at den kan kjenne igjen stemmer og motta enkle kommandoer.

De avanserte fingrene gjør stålmannen i stand til å gripe store og små objekter med stor presisjon.

Noen hjul på undersiden sørger for framdriften, og lasermålere og andre sensorer sørger for at den ikke krasjer med søppelbøtta.

Skal bli den perfekte hushjelpen

I framtiden ønsker utviklerne å perfeksjonere roboten til å bli en komplett kjøkkensjef. Men først må den læres opp til å lage mange flere retter og å utføre alle små og store oppgaver som hører kjøkkenet til.

Når den endelige utgaven foreligger, skal du ikke se bort fra at robot-hushjelpene dukker opp både i restauranter og i hjemmene til folk som trenger en hjelpende mekanisk hånd.

Andre forsøker også å lage roboter som gjør husholdnings-oppgaver. Ta en titt på disse:

Se CIROS i aksjon i videoen:

Kilde: Gizmag.com

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen