Koreaner har gått langt for å få en lydløs PC
(Bilde: "Monster", Coolenjoy.net)

Koreaner har gått langt for å få en lydløs PC

Bygget sitt eget kabinett med kraftige kobberrør.

At kraftige spillmaskiner blir varme er en kjensgjerning, og med varme følger alltid et høyere støynivå. Selv om dagens prosessorer og skjermkort er særs effektive vil det alltid følge med en liten dose støy når de kjører for fullt, selv om du har investert dyrt i en solid kjøleløsning.

En helt lydløs PC-hverdag er nok drømmen til mange, og en koreaner som går under brukernavnet «Monster» på nettforumet Collenjoy.net gjør nå drømmen til virkelighet – på imponerende vis.

Ved å bygge sitt eget kabinett av solide kjølefinner, kan han ved hjelp av et arsenal av varmerør transportere varmen vekk fra prosessorer, og samtidig holde skjermkortene passivt kjølt.

Se alle bildene hos Coolenjoy.net.

Arsenal av kobberrør

For å holde prosessoren kald har koreaneren laget en solid aluminiumsblokk som skal stå på toppen av kjernen. Denne har 36 hull gjennom seg der han plasserer en serie av kraftige kobberrør som skal strekke seg tvers gjennom kabinettet – ned til bunnen og opp til toppen. Her skal rørene i sin tur kobles på kabinettets vegger, som i bunn og grunn er massive kjøleribber.

Varmen fra prosessoren vil da transporteres inn i aluminiumsblokken, der kobberrørene tar den videre til kabinettets vegger. Hva slags kjølevæske han eventuelt vil fylle kobberrørene med er foreløpig ikke kjent.

Prosjektet er fortsatt i startfasen, så maskinvaren han jobber med er ikke den endelige konfigurasjonen – og selve kabinettet er ennå ikke konstruert. De første testene av kjøleegenskapene viser at en Core i5 4440-prosessor holder rundt 65 varmegrader under full belastning, og da er altså ikke rørene koblet på de store kjøleribbene som skal komme senere.

Hvilke skjermkort han ønsker å ta i bruk er heller ikke kjent, men ut i fra en 3D-tegning er det tydelig at disse skal kjøles passivt med kjøleribber montert direkte på kortene.

Prosjekter som dette eksisterer det en håndfull av, og vi har sett flere forsøk i vårt eget forum, prosjekter som er like imponerende hver gang – selv om kostnaden for kobberet alene trolig er skyhøy.

Lyst til å prøve noe lignende selv?
Slik lager du en lydløs PC »

(Kilde: Coolenjoy.net, via PCper)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen