Kor e alle heltar hen?

Vi her i Akam-redaksjonen begynte her om dagen å diskutere hvor det var blitt av alle speilrefleksmodellene vi ventet på, og det var ikke få, viste det seg.

Nikon D3x
Nikon D3x

Nikon har i skrivende stund bortsett fra D3x ingen modeller som tilbyr mer enn 12 megapiksler, og selv om både D3 og D300 har fått seg sine oppdateringer i form av henholdsvis D3s og D300s, så er det fremdeles mange modeller som glimrer med sitt fravær. For eksempel er D700 etter hvert en aldrende modell, som for tiden ikke ligger langt under Canon EOS 5D Mark II i pris, til tross for at den er en langt eldre modell. Mange spådde at Nikon ville komme med et lignende kamera med sensoren fra D3x, som de gjorde det med D700 og D3, men det har så langt ikke skjedd, og mange begynner å bli utålmodige.

Nikon D700
Nikon D700
Nikon D90
Nikon D90

Det samme gjelder dem som venter på at i sin tid glimrende Nikon D90 skal få en erstatter. Forgjengerne, D70 og D80, er begge med god grunn nesten legendariske, og D90 var en god oppgradering fra disse, så Nikon har lagt lista høyt for en eventuell oppfølger, men hvor blir den av?

Canon EOS 1000D
Canon EOS 1000D

Bildet er mye det samme hos Nikons erkekonkurrent Canon. Canon EOS 1000D så dagens lys for en liten evighet siden, men hvor blir 2000D av? 1000D var essensielt en 400D med noen små modifikasjoner, så vi kan kanskje forvente at 2000D blir en 450D i ny innpakning, spesielt med tanke på at både 500D og 550D for lengst er på markedet, men så langt er det ingen ting som tyder på at 2000D venter i kulissene.

Går vi opp til entusiastnisjen så kom Canon EOS 7D som en behagelig overraskelse, men hva med 60D? Canon EOS 50D har blitt solgt på billigsalg i flere måneder nå, og er utsolgt fra produsenten flere steder i verden, men noen erstatningsmodell har vi ikke sett mye til ennå.

Les også: Guide: Ting å tenke på før du kjøper ditt første speilreflekskamera, del 1

Canon EOS 50D
Canon EOS 50D

På proffnivå fikk vi Canon EOS 1D Mark IV for en tid tilbake, tiltenkt sportsfotografene blant oss, men hvor blir det av tilsvarende for studiofotografene? Canon EOS 1Ds Mark III som forlengst er forbikjørt i bildekvalitet av nesten to år gamle 5D Mark II har ennå ikke fått sin erstatter i form av 1Ds Mark IV, og selv om vi ikke akkurat snakker om få sifre i prisen her, så er det likevel mange som sitter med lommebhoka i neven og venter stadig mer utålmodig på dette.

Canon EOS 1Ds Mark III
Canon EOS 1Ds Mark III

Tror du at det bare er "de to store" som holder sine kunder på kanten av stolsetet i ren forventning? Håneidu! Pentax, for eksempel, er for lengst på etterskudd med erstatningsmodeller for både K-x og sin toppmodell K-7. Riktignok har de nylig sluppet mellomformatkameraet 645D, men for oss vanlige dødelige er alt de har gjort på speilrefleksfronten i det siste å lansere stadig flere fargevarianter av eksisterende modeller. Hvor blir det av K-y og K-8?

Pentax K-7
Pentax K-7

Olympus på sin side har sluppet flere speilløse systemkameraer, men det er flere som savner erstatningsmodeller for både Olympus E-3 og E-30, uten at det er annet som tyder på at de kommer enn at Olympus offentlig har lovet at de ikke skal slutte HELT med speil i kameraene sine.

Olympus E-3
Olympus E-3

Les også: Guide: Ting å tenke på før du kjøper ditt første speilreflekskamera, del 2

Sony A700
Sony A700

Sony satser friskt på speilrefleks, og har en haug med modeller i billigsegmentet, også noen nye, men i klassen fra seks tusenlapper og oppover er det ikke mye nytt å se. Fans av entusiastmodellen A700 sitter stadig mer urolig i stolen mens de venter på en erstatter for et kamera som for lengst er utsolgt og tatt ut av produksjon, men noen A750 eller hva det nå blir hetende har vi sett få tegn til. Riktignok finnes A900, men den er også på vei ut av produksjon, til fordel for "light-versjonen" A850, men begge disse er fullformatkameraer som krever optikk i en helt annen prisklasse enn A700 gjorde. I tillegg er A850 satt drastisk ned i pris i det siste, noe som kan tyde på at Sony er i gang med å selge ut sitt lager av også dette kameraet. Men en ny modell har vi ikke sett tegn til.

Sony A900
Sony A900

Hva med de mer ukjente og marginale speilrefleksprodusentene? Vel, Samsung ser ut til å satse på speilløst med sitt NX-10, og Panasonic likeså med flere mFT-modeller. Sigma har hatt SD-15 i løpet i årevis nå, uten at det har ennå er sendt ut på markedet, og for noen dager siden kom også nyheten om at kameraet var utsatt for ørtende gang. Fujifilm hadde en gang i tiden sitt S5 pro med Nikon-fatning, men ingen ting tyder på at det vil få noen oppfølger. Noen sinne.

Sigma SD15 - om det noensinne kommer på markedet
Sigma SD15 - om det noensinne kommer på markedet

Så hva skjer? Er det etterdønningene av finanskrisen vi ser? Kanskje det. Det er en del treghet i systemet når det gjelder utvikling og produksjon av slike ting som digitale speilreflekskameraer, og i tillegg har nok alt fokuset på speilløse modeller også stjålet litt torden fra vanlige tradisjonelle speilreflekskameraer, men selv om vi tar alt dette med i betraktningen er det noe som mangler. Litt stille før stormen, liksom. Og stormen kan vise seg å komme til høsten, i form av Photokina 2010. PMA var i år relativt tamme greier hva speilrefleks angår, og en del store aktører glimret sågar med sitt fravær. Photokina på sin side avholdes bare annethvert år, og kommer på en bedre tid på året, så man kan ikke utelukke at mange produsenter har valgt å sitte på godsakene til des.

Les også: Guide: Systemkamera med og uten speil

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen