Guide

Kontor på en pinne

Bærbare datamaskiner er kjekke saker for deg som er mye på farten, men å drasse rundt på noen kilo maskinvare er ikke den eneste løsningen dersom du må bruke PC-en borte fra hjem eller kontor. Hvis du ikke har lagt merke til det finnes det jo en god del datamaskiner rundt om i verden, og i stedet for å ruge på sin egen er det fullt mulig å låne - det være seg på internettkafe, skolen, det lokale biblioteket eller hos slekt og venner.

Det som gjerne er mest kjipt med å låne en datamaskin er at du gjerne ikke får tilgang på dine personlige filer, bokmerker, e-post, dokumenter eller innstillinger. For ikke å snakke om at en del av programvaren vi helst vil bruke må installeres på hver enkelt datamaskin, og det er ikke alltid like populært - eller for den saks skyld lov - å gjøre dette på en fremmed PC.

Portabel programvare
Men det finnes alternativer. Såkalte portable applikasjoner kan nemlig kjøres direkte og uten installasjon fra en ekstern lagringsenhet som for eksempel en minnepinne. For de fleste normale bruksområder kan du finne minst ett program som gjør jobben.

Det er ikke alltid så enkelt å spore opp slik programvare, men det finnes såkalte suiter, eller samlinger som kan hentes ned fra nettet. Vår favoritt er PortableApps.com Suite, som ikke bare kan skilte med har en anstendig mengde applikasjoner, men også kommer med en liten grunnplattform som gjør at du enkelt kan starte opp og ikke minst ta backup av pinnens innhold. Dessuten er det gratis.Vi skal ikke liste opp alle mulighetene du har med PortableApps, men vi nevner kjapt portable utgaver av nettleseren Firefox, e-postklienten Thunderbird, Pidgin og VLC for henholdsvis chat og medieavspilling samt OpenOffice-pakken. I tillegg finner du diverse utviklings- og systemverktøy, spill og så videre - hele lista finner du her.

Innstillinger og filer kan selvfølgelig også lagres på minnepinnen - poenget er jo at du skal kunne ta med deg arbeid rundt, og med PortableApps unngår du å legge igjen programvare eller personlige filer på datamaskinen du jobber på for anledningen.

Suiten er for Windows og gratis. Du kan velge å laste ned enkelte applikasjoner, eller en ferdigkomponert suite i "light" eller standard versjon - avhengig av hvilke behov du har og størrelsen på minnepinnen din. Lenker for nedlasting og mer info finner du på PortableApps.com.

Dersom du trenger et alternativ som fungerer på Mac kan du sjekke ut FreeSMUG som har samlet portabel programvare for OS X.

Til slutt minner vi på at små lagringsenheter som minnepinner lett kan stjeles eller forglemmes, så dersom du har verdifulle data på den minner vi igjen om at PortableApps har en enkel innebygd backup-rutine. Du kan også vurdere kryptering.


Artikkelen ble publisert første gang i juni 2009.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen