Konica med spennende lommekamera

Se større bilder i produktguiden

Ingen av disse funksjonene er i seg selv unike. Panasonic har bildestabilisator i sine lommekameraer. Olympus har lansert Mju 800, som også har 8 megapiksler, mange kan skilte med 2,5 tommers skjerm, og omtrent alle har 3x optisk zoom. Men så vidt vi vet, er det ingen som har alt dette.

Kameraet har også fått optikk som er integrert i kameraet, så ikke noe stikker ut når du bruker det. Det har resultert i at objektivet ikke har så høy lysstyrke som vi skulle ønske, med f/3,5 som største blender på vidvinkel. På tele er den oppgitt til f/3,8, som er bra.

En av de store nyhetene er bildestabilisatoren. Konica Minolta har en teknologi som gjør bildestabiliseringen i sensoren, og ikke i optikken, slik som de andre. De benytter den samme teknologien i større kameraer, og i speilreflekskameraene sine, men det er første gang vi ser det i et lommekamera fra Konica Minolta. Til nå har Panasonic vært alene om bildestabilisator i lommekameraer. Dette er en meget positiv utvikling, blant annet fordi det kan redusere bruken av (den alltid middelmådige) blitsen på kompaktkameraer.

Designmessig likner kameraet en del på Sony DSC-T3 eller Nikon Coolpix S1. Det er svært rundt i formene, og bør lett passe i en lomme. Vi er ikke veldig glade i at objektivet står helt oppe i det ene hjørnet, for mange håndterer kameraet med begge hender, og da kan man lett få en finger foran objektivet. Ut fra bilder vi har sett, ser det ut som alle knapper er på motsatt side, så man behøver ikke bruke venstre hånd til å håndtere kameraet hvis man ikke ønsker. Da vil man unngå problemet.

I motsetning til Sony og Nikon, har Konica Minolta plassert blitsen mye lengre unna objektivet. Det gjør at det ikke så lett blir røde øyne på personer man fotograferer med blits. Det er svært få kameraer av denne typen med så stor avstand mellom blits og objektiv. Meget bra.

Så er da dette det ultimate kameraet? Forskjellige brukere har så forskjellige behov, at vi kan ikke kalle noe kamera for perfekt. Det er alltid rom for forbedringer, og siden vi ikke har testet det ennå, så kan vi ikke si noe om hvordan det faktisk yter i den virkelige verden. Men sett ut fra listen over spesifikasjoner, så tilbyr dette kameraet alt det veldig mange brukere ønsker seg. Det mangler de fleste manuelle funksjoner, men det vanlig i denne typen kameraer.

Se større bilder i produktguiden

Konica Minolta har fått plass til en 2,5 tommer stor skjerm på kameraet. Det er meget bra, og begynner etter hvert å bli standarden. Dessverre har skjermen alt for lav oppløsning etter vår mening. 115 000 piksler er ikke nok på en så stor skjerm. Man vil få vesentlig kvalitetsøkning hvis man doblet dette. Da vil det være lettere å vise informasjon på skjermen, uten at det dekket for mye av bildet, og det ville være mye lettere å vurdere skarpheten på bilder.

Det begynner nå å bli en del små kompaktkameraer med 8 megapiksler. Ricoh var først ute med Caplio Rx8. Noen dager etter fulgte Olympus, og nå ser det ut som om det blir den nye standarden for høy-ende lommekameraene. Vi er ikke sikre på om det er en positiv utvikling. Alle 7 megapikslers kameraer vi har testet har hatt et støyproblem. Det er ikke å anbefale å bruke dem på ISO 400, og selv på ISO 200 ser du tydelig støy på de fleste. Ved å presse enda flere piksler inn på samme areal, øker støyproblemet. Det er mulig at produsentene har funnet algoritmer som gjør at støyen ikke blir verre enn det før var på sensorer med 7 megapiksler, men hvis man i stedet hadde beholdt 7 megapiksler, og redusert støyen, så tror vi flere hadde vært tjent med det.

Spørsmålet blir jo om brukeren kan utnytte 8 megapiksler. Er optikken god nok til å kunne utnytte det? Lager man så store forstørrelser, eller beskjærer bildene så mye at man trenger det? Dersom svaret på dette er nei, så betyr det at vi får kameraer med mer støy, og som krever mer bildeprosessering og større lagringsplass, bare fordi det er et misforstått ønske om alltid høyere oppløsning på bildene. Megapiksler er lett å selge. Skarphet, kontrast, fargegjengivelse, lavt støynivå, og andre egenskaper er mye vanskeligere. Derfor satser produsentene på det første – noen ganger på bekostning av resten.

Man kan ikke klandre produsentene heller, for de svarer bare på det markedet etterspør. Men det er synd at man ikke har klart å begrense jaget etter flere megapiksler, så lenge støy og optiske begrensninger er som de er. Så lenge de fleste brukerne er mer opptatt av tekniske spesifikasjoner, enn hvordan kameraet er i bruk, eller hvilket resultat de gir, vil det fortsette en stund til på samme måten.

Pris og tilgjengelighet for Konica Minolta DiMage X1 er foreløpig ikke kjent.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen