Nikon D4 lansert

Kongen på haugen

Nikon D4 lansert

Nytt flaggskip skal ta opp kampen med Canon

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I morgentimene i dag, norsk tid, slapp Nikon som forventet sitt nye flaggskip, Nikon D4. Her har Nikon ikke overraskende gjort det de kan for å stappe inn så mye nytt og interessant som de kan, og det er ikke lite de har fått plass til i D4.

Det essensielle først: Kameraet får en fullformat CMOS-brikke med 16,2 megapiksler, og med den får du i utgangspunktet en ISO ned til 100 eller opp til 12800, men denne kan som vanlig få et ekstra dytt i begge retninger, slik at du dermed kan få ISO 50, eller helt opp til tilsvarende ISO 204 800 dersom du skulle ha behov for det. Bare der er WOW-faktoren godt etablert, skulle vi tro.

Men det er selvsahgt mer. Hva sier du til 10 bilder i sekundet med full autofokus? Eller 11 dersom du kan låse fokusering og lysmåling etter første eksponering? Hva med videoopptak i 1080p med 30, 25 eller 24 bilder per sekund, som du selv ønsker? Eller en lysmåler med 91 000 målepunkter? Hva med en fokusmodul med 51 punkter, som ikke bare kan finne fokus i dårligere lys enn før, men som i tillegg er tilpasset mindre lyssterke objektiver enn før, slik at man får fungerende/bedre autofokus med kombinasjoner av objektiver og teleconvertere enn før?

Og så videre. Med Nikon D4 kunne vi på det nærmeste holdt på slik i det uendelige, men det skal vi ikke gjøre. Da holder det å fortelle blant annet at Nikon med D4 tydeligvis ikke bare har hatt enten video eller stillbilder i høysetet, men begge deler. De går faktisk så langt som å kalle D4 et "multimediekamera" heller enn det ene eller det andre. Og de kan utmerket godt ha sine ord i behold, for dette virker ved første øyekast svært imponerende. Tester må selvsagt til før man kan konkludere ene eller andre veien, men at Nikons nye toppmodell blir bra saker, kan umulig komme som noen overraskelse.

Omtrent ALT er forbedret fra tidligere modeller, helt ned til den minste knapp og bryter. Bokstavlig talt. Ikke bare har Nikon D4 fått opplyste knapper, men Nikon har for eksempel også øket vinkelen på utløserknappen fra 28 grader til 35 grader, fordi det visstnok skal være mer behagelig for fotografen ved lange opptak. Kameraets ergonomi skal også nå være tilpasset slik at man får mest mulig likt grep når man tar høydebilder som når man tar vanlige breddebilder, og skjermen har blitt større enn før. Nå er den på 3,2 tommer - eller drøye 8,1 cm for de metriske blant oss - og den skal i tillegg ikke være langt unna å kunne vise sRGB.

Auto-ISO-systemet er også kraftig forbedret, og kan nå ta hensyn til objektivets brennvidde når det beregnes når og hvor mye ISO-verdien trenger å økes. I tillegg kan brukeren finjustere dette selv, i begge retninger, alt etter personlig preferanse.

Videoentusiastene der ute vil også bli fornøyde av å høre at D4 ikke bare har mulighet for ekstern mikrofon, men også har hodetelefonutgang for dem som ønsker å samtidig holde et øre med lyden på opptaket fra den. Både mikrofoninngangen og hodetelefonutgangen kan justeres uavhengig av hverandre hva lydnivå angår.

D4s smørbrødliste vil ingen ende ta, kan det se ut som. Det er små og store forbedringer over alt, innimellom en hel stabel med nye ting. Kablet nettverk i et kamera, i form av en Ethernet-plugg, har vi sett før, men ikke akkurat ofte. Innebygget intervallopptaksfunksjon er heller ikke daglig kost i et speilreflekskamera, og i alle fall ikke når man kan sette intervallbildene sammen til timelapse-video i selve kameraet.

Alt det Nikon har presset inn i Nikon D4 krever selvsagt sin kraft, men det er ikke noe problem. Batteriet har fremdeles en ytelse på rundt 2600 eksponeringer per lading, etter CIPA-standarden. Ikke trenger du å være redd for å bruke kameraet intensivt heller. Karbonfiber-lukkeren det er utstyrt med skal tåle minst 400 000 eksponeringer før den tar kvelden.

Vi har helt sikkert glemt noe, men det skal vi prøve å komme tilbake til i en liten sniktitt etter den norske pressekonferansen senere i dag. I mellomtiden kan du jo titte på flere spesifikasjoner på Nikon D4 i prisguiden.

PS!
Vi har fått opplyst at veiledende pris på kameraet vil være 48 190 blanke, norske kroner når kameraet ankommer butikkene 16. februar i år.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen