Guide

Kondens: Snikende tiger, våt drage...

Ikke stikk tunga på denne!

 

Kondens?

Luften rundt oss inneholder store deler rent vann. Hvor mye vann luften kan holde avhenger av temperaturen. Mengden vann man finner i luften sammenlignet med luftmengde kalles "relativt vanndampinnhold" eller på godt norsk, luftfuktighet.

Varm luft kan holde større mengder vann en kald luft, så når luft med et viss prosent luftfuktighet blir avkjølt, vil luftfuktigheten øke helt til man når "duggpunktet".

Når man når dette punktet vil luftfuktigheten være 100% og deler av vannet vil bli gjort om til dugg, eller det vi ofte kan oppleve som tåke. Når denne luften kommer i kontakt med en flate som er kjøligere enn duggpunktet vil det oppstå kondens (vanndråper) på denne flaten.

Klikk på bildet for å se hele tabelen

Ut fra tabellen over kan man se fuktighet/temperatur-forholdene og når disse når duggpunktet. Denne kan gi deg en god ledetråd for hva slags isolering du må ha i dine systemer.

 

Skaden

Skadene ved kondens kan variere veldig ut fra hvor den har oppstått.

Om vannet ikke har direkte kontakt med noen komponenter vil man mest sannsynlig ikke kunne oppdage at man i det hele tatt har et kondens problem.

Har vannet derimot direkte kontakt med elektrisk ledende komponenter, vil et lag med irr legge seg på metallet, og med tiden vil maskinen med stor sannsynlighet bli meget ustabil og til slutt dø.

ABIT IC7-MAX3 R.I.P.

Bildet er tatt av mitt personlige ABIT hovedkort som har stått i et nVentiv MachII system i fire uker. Den skyldige for dette hovedkortets dødsfallet er selvfølgelig kondens - se bilde. Kondensen oppsto på baksiden av sokkelen da et varmeelement døde og isolasjonen dermed ikke var god nok til å motstå kulden.

Slike ting er aldri spesielt morsomt, men det gir deg i det minste en god lærepenge; det er alltid lurt å dobbeltsjekke isolasjonen og være litt våken på de viktige delene i et slik system.

 

Unngå kondens

Hovedregelen for isolering er at det må være lufttett! Med det mener vi at ingen komponenter som holder stort under romtemperatur kan utsettes for frisk luft. Om en del skulle bli utsatt for direkte kontakt med luft vil mulighetene for kondens være meget høy, spesielt i klima med høy luftfuktighet.

Husk også at kulden kan spre seg til sine omgivelser, så pass på at komponentene som ligger i ytterkanten av isoleringen ikke er kalde. Er de i grenseland for hva som kan anses som trygt vil vi anbefale å isolere litt ekstra i disse områdene.

Bruk av varmelementer er en grei måte og begrense spredning av kulde på, men se til at disse er fungere sikkelig, ellers ender du opp med resultatet over. De bør selvfølgelig heller ikke være så kraftige at hele poenget med kjølingen blir borte ;)

 

Oppsummering

Denne informasjonen er ikke lagt ut for å skremme noen fra ekstremkjøling løsninger, heller tvert i mot! Vi vil bare opplyse om de mulige farene man kan kommer borti om man ikke har tatt de riktige forholdsreglene.

Kort fortalt: Under alle forhold der kondens kan oppstå, isoler godt! Ellers kan det hende at man ender med en død komponent eller to, og det blir dyrt i lengden :)

Fortsatt happy klokkings!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen