Kompaktkamera med Foveon-sensor

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Polaroid, kjent for sine kameraer der bildene kommer ferdig framkalt rett ut av kameraet, har nå lansert et digitalkamera som bryter ny mark. Den store nyheten er at den benytter en Foveon-sensor. Vanlige sensorer kan ikke se farger, og må derfor ha ett fargefilter foran hvert element. Ved å lese av verdien av flere elementer, danner man en piksel med riktig farge. Dette gjør at man må interpolere for å få riktige farger og høyt nok antall punkter, og det fører til mindre skarpe bilder enn hvis hvert element hadde kunne lese farger. Det har Foveon gjort noe med, og har en tid laget sensorer med tre fargefiltre over, omtrent som tradisjonell fargefilm. Det gjør at hvert element i sensoren kan registrere alle farger, og dermed slipper man interpoleringen.

Teknologien har ennå ikke blitt veldig utbredt, for sensoren sliter med noen barnesykdommer, og har derfor ikke blitt akseptert av så mange. Men Sigma bruker den i sine speilreflekskameraer, og nå har den altså kommet i Polaroids nye kompaktkamera.

Polaroid ga signaler om dette kameraet allerede i fjor sommer, og vi har ventet på det siden. Nå er det altså offisielt lansert, og vi gleder oss til å se hvordan det yter.

Se større bilder i produktguiden

Kameraet er ikke blant de minste eller peneste på markedet, og er ikke det kameraet med flest funksjoner, men mange av de som er der er ganske spennende.

Det første vi legger merke til er at det følger med en USB kortleser. Mange har kortleser fra før, og vil ikke trenge dette, men det vitner om kvalitet og et gjennomtenkt produkt at de leverer det med som standardutstyr.

x530 kommer med et objektiv med 3x zoom og brennvidder tilsvarende 35-105mm f/2,6-3,4. Sensoren er større enn på de fleste kameraer med samme oppløsning, og det kan tyde på at det er relativt lite støy på bildene. Men siden det er en helt annen sensorteknologi i dette kameraet er det vanskelig å si noe sikkert.

Du har muligheten til både manuell fokus og manuell eksponering, og kameraet har mekanisk lukker, noe vi sjelden ser på kompaktkameraer. Det er mulighet for å lagre bildene i RAW-format, og det følger med programvare for å håndtere bilder i dette formatet.

Veiledende pris i USA er $399, som ikke er ille, og det ser ut som kameraet retter seg mot spesielt interesserte. Det er forventet å komme til Europa i mars.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen