Kompaktkamera med ekte 16:9

Se større bilder i produktguiden

Det var en periode der nesten alle kameraer hadde 5 megapiksler og 3x optisk zoom, og en stakkars journalisk skulle prøve å finne noe spennende å skrive om det. De tidene er forbi, og i det siste har vi sett uvanlig mange spennende modeller som tilbyr ny funksjonalitet.

Siste skudd på stammen i den forbindelse er Panasonic Lumix DMC-LX1. Dette er det første kompaktkameraet som tilbyr bilder i ekte 16:9-format. Det er også det kompaktkameraet på markedet med høyest oppløsning, nemlig 8,3 megapiksler. Når man i tillegg tilbyr vidvinkel, tilsvarende 28mm, har man et meget spennende kamera. Den høye oppløsningen, og vidvinkelen oppnår man bare når man tar bilder i 16:9-format. Dersom man endrer formatet til 3:2 eller 4:3, beskjæres bildet på kantene, og oppløsning og vinkelutstrekning reduseres tilsvarende. Man velger format med en bryter på objektivet. Hvis man er litt datakyndig, er vil det beste være å ta alle bildene i 16:9, og så beskjære dem på PC-en etterpå. Da får man med seg mest informasjon, og kan velge format etter at bildet er tatt. Ulempen er at det blir litt vanskeligere å komponere bildet.

På grunn av den ekstra vide sensoren, kan kameraet også ta opp video i widescreen, med en oppløsning på 848 x 480 punkter, med 30 bilder i sekundet, så lenge det er plass på minnekortet.

Objektivet har brennvidder tilsvarende 28-112mm, og lysstyrke på f/2,8-4,9. Lysstyrken på vidvinkel er meget bra, mens den på tele kunne vært noe bedre.

Se større bilder i produktguiden

På baksiden av kameraet har Panasonic fått plass til en 2,5 tommers skjerm med oppløsning på 207000 punkter. Det er tilstrekkelig til å gi klare og skarpe bilder, og plass til mye informasjon uten at det går ut over bildevisningen.

Når man så putter Panasoincs O.I.S (optisk bildestabilisator) inn i dette kameraet, står vi igjen med et svært spennende og nyvinnende produkt. All denne funksjonaliteten tar noe plass, men mindre enn du skulle tro. Kameraet måler 10,6 x 5,6 x 2,6cm, og veier 185g uten batteri (220g med batteri og minnekort).

Kameraet blir tilgjengelig i september, og får en veiledende pris på rundt 6000,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen