Det er rett og slett et elendig utvalg på mobilmarkedet nå hvis du vil ha en kraftig, men liten, mobil.

Åtte kompakte telefoner og ett spennende rykte

Det er rett og slett et elendig utvalg på mobilmarkedet nå hvis du vil ha en kraftig, men liten, mobil. (Bilde: Montasje, Tek.no/Colourbox)

Kompakte telefoner for deg som synes mobiler flest er for store

Du trenger ikke taue rundt på en diger mobil.

Mobilene blir stadig større om dagen. Da Samsung lanserte sin Note 8 forleden fremholdt de at kjempemobilene var kategorien som vokser fortest om dagen. Men hva med alle som ikke har hender på størrelser med middagstallerkener? Heldigvis finnes det også telefoner som ikke er digre.

Før i tiden var det Apple og Sony som var fasit for deg som ville ha en kompakt telefon med høy ytelse. Det bildet er ikke like tydelig i dag, selv om Apples vanlige iPhoner fortsatt ikke er enorme, og Sony ikke har en like tydelig vinner i kompaktklassen lenger.

Det går imidlertid rykter om at Sony skal tilbake til gamle høyder igjen på kompaktfronten, så vi kommer tilbake til ryktene rundt Xperia XZ1 Compact nederst i saken.

Aller først - listen over telefonene du kan kjøpe nå, der vilkåret er at de har mindre enn fem tommer stor skjerm, og vi starter med de minste. Vi rangerer dem etter skjermstørrelse, ettersom det kanskje viktigste aspektet her er om du når over hele skjermen med tommelen. Den fysiske bredden på mobilen er ikke uvesentlig - men i de fleste tilfeller følger den ganske tett etter skjermstørrelsen.

Hvis du spurte etter en kompakt mobil for tre år siden, ville de færreste tenkt på dingser med fem tommer store skjermer. Mobilstørrelsene har økt, og det er rett og slett forsvinnende få igjen under femtommersmerket. Mens mange toppmodeller har skjermer på 5,5 tommer eller større. Ønsker du deg tilbake til før skjermstørrelseskrigen er det i praksis kun én modell å velge i - og den finner du øverst.

Her er de minste mobilene, rangert etter størrelse: 

Apple iPhone SE 32GB

Apples minste

Apple iPhone SE 32GB

Skjermstørrelse: 4 tommer

iPhone SE er er den eneste telefonen med toppmodellfaktor og fire tommers skjerm. Du finner faktisk ikke andre modeller som er like kompakte før du eventuelt begynner å lete blant svært uvanlige  merker.

iPhone SE er en oppdatert utgave av iPhone 5S, og den kom på markedet for snart halvannet år siden. Den har nest siste generasjon maskinvare fra Apple, og er dermed omtrent på linje med iPhone 6S i ytelse. Her går det aller meste svært raskt, og hovedkameraet er også det du finner i 6S-modellen, mens selfiekameraet på forsiden er en levning fra 5S-dagene på skarve 1,2 megapiksler. Prisen er også relativt hyggelig - spesielt med tanke på at telefonen bærer eplelogoen; det pleier å bety et hardt inngrep i lommeboken. Her slipper du unna med knappe 3000 kroner.

Testen av iPhone SE finner du her »

LG K4

Kompakt og veldig billig

LG K4

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

LG K4 er en telefon vi så langt knapt har tatt i, og spesifikasjonene er ikke spesielt imponerende - så ikke forvent så altfor mye ytelse fra denne tassen her. Erfaringsmessig vil alt fra Snapchat til Netflix være i grenseland krevende for denne klassen maskinvare. Men til enkel bruk som e-post, litt nettsurfing og ringing skulle den klare seg. Og det gjør den altså med en skjerm som bare er 4,5 tommer stor, og en prislapp som, avhengig av hvor du kjøper den starter på omtrent tusenlappen.

Samsung Galaxy Xcover 3 (2016)

Solid og kompakt

Samsung Galaxy Xcover 3 (2016)

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

Galaxy Xcover-serien er Samsungs telefoner for deg som trenger noe som tåler litt mer, og helst ikke vil betale for mye. Men prisen betyr også her at det er magert på spesifikasjonssiden. Xcover 3 stiller med skarve 8 GB lagringsplass, så her er minnekort omtrent obligatorisk. Dette er heller ikke noe flaggskip på andre områder, så vi snakker om en enkel telefon som tåler mye her. I den grad du finner den - den begynner å bli gammel, og har egentlig blitt fulgt av Galaxy Xcover 4, men der økte skjermstørrelsen kraftig.

BlackBerry KEYone

En uvanlig telefon

BlackBerry KEYone

Skjermstørrelse: 4,5 tommer

BlackBerry KeyOne er ikke som telefoner flest. Og vi er slett ikke helt sikre på om den egentlig hører hjemme på denne lista, for så fryktelig kompakt er den strengt tatt ikke.

Men den passer likevel kriteriet på skjermstørrelse, så om du vil ha en skjerm du kan nå alle deler av kan det likevel gå fint. Skjermen her er bare 4,5 tommer stor, men har et relativt uvanlig aspekt. Under den finner du et fulltastatur (!) som i tillegg til å kunne trykkes på kan brukes som kapasitiv pekeplate. Varianten er høyst utradisjonell, og KeyOne er foreløpig vesentlig dyrere i Norge enn det rene spesifikasjoner skulle tilsi. Men så er også dette en rimelig unik tilnærming til mobildesign i 2017. Den kjører forresten Android, så du slipper å ta til takke med BlackBerrys gamle appfattige økosystem.

Les mer om BlackBerry KeyOne her »

Sony Xperia X Compact

Kompakt fra Sony

Sony Xperia X Compact

Skjermstørrelse: 4,6 tommer

Sonys Xperia X Compact er så langt den siste kompaktmodellen fra Sony, men den er fortsatt vesentlig større enn Apples kompakte. I det magre utvalget som finnes under fem tommer i dag er dette faktisk en av de best spesifiserte, selv om maskinvaren her ikke er like rask som den du får fra Apple. En liten og kjapp tass fra Sony, men pass på den om det begynner å striregne. I motsetning til tidligere Xperia Compact-modeller er ikke denne tett.

Testen av Xperia X Compact finner du her »

Samsung Galaxy A3 (2017)

Kompakt fra Samsung

Samsung Galaxy A3 (2017)

Skjermstørrelse: 4,7 tommer

Årets Galaxy A-modeller fra Samsung har blitt vanntette, og fått design i glass som likner på storebror Galaxy S7. Galaxy A3 er den minste av disse, og med 4,7 tommers skjerm bør den passe i de flestes hender. Noe spesifikasjonsmonster er ikke dette, og foreløpig er heller ikke minstemann Galaxy A testet, selv om vi har vært innom den litt større og kraftigere Galaxy A5. Men da vi prøvekjørte den under CES-messen tidligere i år var den kvikk og grei i responsen, og med en design som oppleves som alt annet enn billig. Sannsynligvis et svært ålreit valg om det ytre er litt viktigere enn spesifikasjonslisten. Og en av få kompakte telefoner som er tett.

Les mer om Galaxy A3, eller se testen av Galaxy A5

Apple iPhone 7 32GB

En ekte toppmodell

Apple iPhone 7 32GB

Skjermstørrelse: 4,7 tommer

Den minste vanlige iPhonen har 4,7 tommers skjerm, og den troner alene som fullverdig toppmodell i denne listen. Her får du Apples nyeste maskinvare, en flott skjerm og byggekvaliteten Apple er kjent for. I tillegg er årets generasjon iPhoner blitt tette, slik at et uventet regnskyll skal gå helt fint. I tidligere år var Sony nærmest alene om å tilby små, tette og kraftige telefoner - et marked de i praksis ga opp litt da de slapp Xperia X-serien uten vanntetting og med litt svakere ytelse enn toppmodellene. Nå står altså Apple omtrent alene igjen. Men det vil forhåpentligvis ikke vare lenge.

Testen av iPhone 7 finner du her »

Sony Xperia XA1

En liten juksemaker

Sony Xperia XA1

Skjermstørrelse: 5 tommer

Sonys Xperia XA1 hører egentlig ikke hjemme i denne listen. Skjermen er litt i største laget, med sine fem tommer. Men det Sony har gjort veldig rett med denne telefonen, er at de har kappet vekk så godt som all ramme på langsidene av skjermen. Det gjør at den faktisk er såvidt smalere, og dermed enklere å holde, enn Apples iPhone 7, som har vesentlig mindre skjerm. Det skal sies at den kompenserer litt for den tapte plassen ved å være uvanlig lang - det er store rammer over og under skjermen, men disse påvirker ikke komforten når man holder den noe særlig. Xperia XA1 er ikke noen toppmodell, og den kunne ytt noen hakk kvassere. Men hvis du absolutt vil ha mest mulig skjerm på minst mulig mobilbredde er det her du får det.

Testen av Xperia XA1 finner du her »

Ryktene rundt årets lanseringshøst begynner å bli mange. Men det er spesielt ett av dem vi biter oss merke i. Nemlig påstanden om at Sony skal oppdatere Xperia XZ. Det skrives mye om Xperia XZ1 for tiden, og enda viktigere for deg som leser denne listen; Xperia XZ1 Compact.

Dette er ventet å bli en rimelig toppet mobil igjen. Her snakker vi om Snapdragon 835, som er den mest utbredte maskinvaren for toppmobiler i dag. Du finner den blant annet i vesentlig større modeller så som HTCs U11 og Sonys egen Xperia XZ Premium. Dette er en brikke som kan trekke så å si alt uten forsinkelser, og man kan altså endelig forvente en svinkjapp Android-mobil i kompakt form igjen.

Ryktene vil ha det til at det dreier seg om en 4,6 tommers skjerm her også. Det som har dukket opp av bilder så langt har handlet mest om den store, vanlige XZ1-modellen. Dermed er det litt mer i det blå hvordan XZ1 Compact eventuelt vil se ut når den lanseres. Men det virker sannsynlig at den fortsatt vil ha en relativt tradisjonell utforming med rammer rundt skjermen.

Enkelte rykter vil ha det til at Sony flytter fingerleseren til baksiden, fremfor å ha den på siden der de har pleid.

Kompakte helskjermmobiler?

En kan klø seg i hodet og lure på hvorfor ingen mobilprodusenter så langt har forsøkt å kombinere trenden med heldekkende skjermer med kompakte og kjappe telefoner. Da kunne man oppnådd en virkelig heftig pakke uten at størrelsen ble for stor. Så langt har samtlige helskjermsmobiler som har kommet vært relativt store av seg, selv om de er kompakte med tanke på skjermstørrelsene.

Ulempen med en tenkt kompakt supermobil med diger skjerm er imidlertid at det kanskje ikke blir plass til noe veldig stort batteri inni. Så kan hende er dette en vanskelig drøm å oppfylle akkurat nå. Men batteriteknologien blir stadig bedre - spesielt nå som elektriske biler driver en stor del av utviklingen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen