Kommuner bruker piratkopier

Rundt 44 prosent av norske kommuner har avdekket bruk av ulovlig kopiert programvare. Dette viser en fersk undersøkelse utført på vegne av Business Software Alliance (BSA).

Til tross for at nesten 70 prosent av norske kommuner har utviklet rutiner og retningslinjer for å unngå at man tar i bruk programmer som det ikke er tegnet lisens for, er altså ulovlig kopiert programvare et omfattende problem i norske kommuner.

– Det er urovekkende at situasjonen er slik i norske kommuner. Offentlig sektor bør gå foran som et godt eksempel og ha nulltoleranse for bruk av ulovlig kopiert programvare. Kommunene bør ha klare regler for hvordan de forholder seg til kjøp og bruk av programvare, sier talsmann for BSA Norge, Thor B. Mosaker.

Mosaker påpeker likevel at det har vært en positiv utvikling de siste to årene.

– For to år siden ble det avdekket at hele seks av ti norske kommuner hadde benyttet ulisensiert programvare. Nedgangen tyder på at holdningskampanjer og fokus på problemet har en positiv effekt, sier Mosaker.

Undersøkelsen viser at 79 prosent av norske kommuner mener de har oversikt over programvarelisensene i kommunen. Hedmark og Vestfold er de fylkene der det i størst grad har blitt avdekket bruk av ulovlig kopiert programvare.

– Det er bra at kommunene har oversikt, men det er fremdeles en lang vei å gå før vi kan si oss fornøyde når hele 44 prosent av kommunene faktisk har avdekket ulovlig bruk, sier Mosaker.

Fylkene som har vært flinkest til å begrense bruk av ulisensiert programvare er Akershus, Hedmark, Aust-Agder og Telemark. Blant de som deltok i undersøkelsen svarer alle respondentene i disse fylkene at de har utviklet rutiner og retningslinjer for å unngå bruk av ulovlig kopiert programvare.

– Å benytte ulisensiert programvare er ikke bare ulovlig, det kan også øke faren for at maskiner og systemer blir infisert av ondsinnede programmer eller at systemene blir ustabile, sier Mosaker.

Han oppfordrer alle kommuner til å ha en oppdatert oversikt over alle lisensene i kommunen.

– Det er også viktig at alle IT-ansvarlige kjenner til regelverket og hvordan man kontrollerer lisensidentifikasjonen. Dersom noen er i tvil kan de ta kontakt med oss eller programvareleverandøren, sier han.

(Kilde: pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen