NETTMØTE: Kommer Nokia 900 til Norge?
Nettmøte

Kommer Nokia 900 til Norge?

Vi var tilstede på CES hele forrige uke, og svarte på spørsmål om mobiltelefoner, nettbrett og tilbehør.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

På årets CES-messe i Las Vegas fikk vi blant annet tatt en sniktitt på de første mobiltelefonene med Intel-prosessor, og vi fikk prøve Sonys nye Android 4-råtass Xperia S.

Vi fikk også kikket på Motorola Razr Maxx, som ifølge produsenten skal klare opptil 21 timer taletid. I tillegg var vi innom blant andre Samsung, Microsoft, Huawei og Intel. Nokia skuffet imidlertid mange her i Norge da det viste seg at deres mye omtalte Windows Phone-telefon Lumia 900 kun blir å få kjøpt i USA.

Også på nettbrettfronten var det mange spennende produkter å se på. Acer Icona Tab 510 har for eksempel en firekjerners Tegra 3-prosessor og vil komme med Android 4.0, mens Toshiba i tillegg til verdens tynneste nettbrett (Excite X10/AT200) kunne vise frem prototyper på et nettbrett med skjerm på hele 13,3 tommer. Motorola viste frem det nye Xoom 2-nettbrettet, mens Samsung viste frem sitt nye Galaxy Tab 7.7-nettbrett med Super-AMOLED Plus-skjerm.

Vår journalist Finn Jarle Kvalheim svarte mandag på spørsmål om CES 2012.

 1. Middelklassemobiler

  Spørsmål fra Espen:

  Var det noen middelklassemobiler som ble vist fram? Finner mye informasjon om kommende toppmodeller, men ingenting om klassen mellom 2-3000. Kunne vært til nytte for de som snart skal kjøpe telefon.

  Svar:
  Motorola Motoluxe og Motorola Defy Mini er rimelige telefoner som sannsynligvis er på vei til Norge. Hvilket prisleie de vil befinne seg på vet vi først når de bekreftes for det norske markedet. Defy Mini er spesielt spennende - en robust telefon som egentlig ikke skiller seg så mye designmessig fra en hvilken som helst rimelig Android-telefon.

  Fokuset på CES virket å være mest på toppmodeller og milepæler. Jeg regner med at årets viktigste rimelige modeller vil dukke opp på Mobile World Congress i Barcelona. Den messen begynner om omtrent en måneds tid, og vi dekker den også.

  Hilsen Finn Jarle
  Besvart: 16. jan. 2012 17:01
 2. Samsung Galaxy S II - ICS 4.0

  Spørsmål fra Hines:

  Er det 100% klart at Ice Cream kommer til S II før våren? Vet dere en dato?

  Svar:
  Ingenting er 100% klart før programvaren faktisk dukker opp. Det er mange som skal ha et ord med i laget og forsinkelser kan alltid oppstå.

  Beskjeden fra Samsung så langt har vært første kvartal 2012 - altså innen utgangen av mars. Foreløpig vet vi ikke noe mer konkret enn det :)

  Hilsen Finn Jarle
  Besvart: 16. jan. 2012 17:04
 3. Asus padfone

  Spørsmål fra vegard:

  Hei!

  Så dere noe til eller hørte noe om asus padfone?

  Svar:
  Asus Padfone sto utstilt på førfesten CES Unveiled. Asus var imidlertid ikke på selve messen, men holdt i stedet til i et hotell i nærheten.

  Det var vanskelig å få kontakt med dem i denne omgang, men vi ser nærmere på Padfone så fort den blir lettere tilgjengelig.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:08
 4. Ipad 3

  Spørsmål fra Jørgen:

  Har du noe info om Ipad3\Ipad2s ?
  Utgiveldesdato ?
  teknisk info ?
  utseende?

  Svar:
  Ingen informasjon om Apples produkter ble presentert på CES. Apple kjører pressekonferanser helt uavhengig av de store messene, og de skal såvidt jeg vet ha en mot slutten av januar i New York. Der skjer det kanskje noe :)
  Besvart: 16. jan. 2012 17:12
 5. mobil

  Spørsmål fra einar:

  3d?????????????????

  Svar:
  Ingen nye 3D-mobiler ble vist frem for det norske markedet. Vi så flere asiatiske 3D-varianter. I tillegg var det mange båser for selskap som kun syslet med teknologien bak. Det er altså neppe slutt på 3D-mobiler, men vi så ingen aktuelle modeller for det norske markedet på CES.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:14
 6. Apple

  Spørsmål fra Jonathan:

  Hadde Apple en stand på CES?

  Svar:
  Apple holder seg utenfor de etablerte messene, og hadde ikke stand på CES. De kjører kun sine egne pressekonferanser, men de skal ha en mot slutten av januar i New York.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:15
 7. Intel

  Spørsmål fra Jonathan:

  Hvilken prosessoren var det den råeste Intel viste frem på CES?

  Svar:
  Medfield var den eneste og råeste mobilprosessoren de viste frem på CES. Til gjengjeld virket den svært så lovende. Vi var innom både referansemobilen og den nye Lenovo-mobilen. Begge telefonene var ganske supre, så vi håper å se Intel i mobiler på det norske markedet før året er omme :)
  Besvart: 16. jan. 2012 17:17
 8. Hello

  Spørsmål fra S o n :

  Kommer samsung eller htc med nye mobiler ????????????

  Svar:
  Samsung benyttet messen til å lansere europeiske modeller for det amerikanske markedet. HTC lanserte Titan 2, en litt oppgradert utgave av den Titan vi kjenner fra de norske butikkhyllene. Titan 2 kommer ikke til Norge.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:19
 9. Hello

  Spørsmål fra S o n :

  Kommer nokia 900 kanskje til norge i 2012 eller 2013 ?????????

  Svar:
  Vi får nok se modeller som likner i løpet av året. Nokia har tross alt tatt mål av seg til å slippe en del modeller i løpet av hvert år. Akkurat Lumia 900 kommer neppe til Norge i sin nåværende form - den er eksklusiv for den amerikanske operatøren AT&T.

  Inntil noe nytt blir lansert er det nærmeste du kommer Lumia 900 i Norge lillebror Lumia 800.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:21
 10. CEs

  Spørsmål fra Nasilsin:

  Hvilken personer kan slippe in CES?
  Kan også privat personer delta i CES eller må du være sånn fagfolk?

  Svar:
  Messen er i utgangspunktet kun for bransjefolk. Produsenter, innkjøpere og presse.

  Hvem man er er tydelig skrevet på inngangskortet som man har hengende rundt halsen.

  Likevel virker det som om det er en del billetter på frifot utenfor systemet. En av taxi-sjåførene hadde for eksempel fått tak i billett :)
  Besvart: 16. jan. 2012 17:23
 11. CES

  Spørsmål fra beles:

  Hvor mange personer er det som deltar Cess hvert år og når disse Cess greiene starter hvert år? og hvorfor ikke apple er med ?

  Svar:
  I år var det 153 000 personer innom CES. Det er ny rekord - mellom 110 000 og 140 000 er vanlig.

  Apple begrunner vanligvis ikke hvorfor de ikke er med på ting.

  De har sine egne pressekonferanser, og de er som regel alltid for en fullsatt sal. Det er mulig Apple ikke trenger en messe som ramme for aktivitetene sine :)
  Besvart: 16. jan. 2012 17:29
 12. Vekt

  Spørsmål fra Lesandro:

  Jeg tenkte en del på å kjøpe meg en iPad 2, men kom frem til at den var litt for tung etter min smak. Ser det ut til at det kommer nettbrett som veier vesentlig mindre?

  Svar:
  Både lettere og noe mindre nettbrett er på vei.

  Asus Transformer Prime og Toshiba AT200 er begge litt lettere - men vesentlig lettere er de nok ikke. Skal du ha noe mye lettere må du kanskje se på brettene med åtte tommers skjerm. Her fins det allerede varianter fra Samsung og det er et brett på vei fra Motorola. Har du vurdert på Galaxy Tab 7.7?
  Besvart: 16. jan. 2012 17:31
 13. Samsung note

  Spørsmål fra Jonatan:

  Kommer note me 4g lite?

  Svar:
  Note med 4G er foreløpig kun for det amerikanske markedet.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:32
 14. Brett til nett

  Spørsmål fra Kjell:

  Hvilken 7-8" nettbrett bør jeg kjøpe?

  Svar:
  Galaxy Tab 7.7 er nok et av de mest lovende kompakte nettbrettene akkurat nå. Ifølge nettbutikkene skal det være på lager i løpet av få dager :)
  Besvart: 16. jan. 2012 17:35
 15. Mobil med tastatus

  Spørsmål fra Kjell:

  Er det noen nye mobiler med qwerty tastatur kommende over horisonten?

  Svar:
  På CES var fokuset mest på de råeste telefonene og milepælene. Det ble ikke vist frem noen telefoner med fulltastatur. Vi håper at det kan dukke opp en variant på Mobile World Congress om en måneds tid. Dessverre er fulltastaturene nærmest en døende rase for tiden.

  Det er stort sett bare en mobil om gangen som har kombinasjonen stor berøringsskjerm og skikkelig fulltastatur. Desire Z fra HTC frem til i fjor - og foreløpig Xperia Pro fra Sony Ericsson.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:37
 16. Meego og LG

  Spørsmål fra Frode:

  Noe nytt fra LG om deres tidligere planlagte satsing på Meego, med Intel?

  Svar:
  Det ble ikke sagt noe om Meego på CES. Dette er muligens en ting vi får sett mer til på den mer rendyrkede messen Mobile World Congress.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:41
 17. Skrive og Tegneprogram på nettbrett

  Spørsmål fra Sindre ;):

  Heisann!
  Hvordan er skriveprogrammene på de nye nettbrettene? Er de på en slik standard at en kan bruke de til meir seriøst arbeid som jobb og studierelatert? Her tenker jeg også på kompabiliteten mellom de på nettbretta og PC programmer som Open Office.

  Og har det kommet noen fornuftige tegneprogrammer som lar deg bruke tegnepenner som de du finner til fysiske tegnebrett til PC. Er noen tegnebrett kompatibel med Alias Sketchbook eller Photoshop?

  Takk for en ellers gøyal dekning av CES

  Svar:
  Kontorprogrammene har blitt svært så bra. De utveksler filer uten problemer med Office på datamaskiner. Det har kommet til mange formateringsvalg, slik at du kan sette opp teksten på en god måte. Det som mangler er nok for det meste en skikkelig stavekontroll.

  Akkurat tegneprogrammer må jeg innrømme at jeg ikke bruker noe særlig, så der har jeg problemer med å svare deg :(
  Besvart: 16. jan. 2012 17:44
 18. Tegra ?

  Spørsmål fra Kristian:

  Hva tror dere blir den vanligste prosessoren i 2012`s tabletter ?
  Fortsetter de og bruke tegra 2 , eller skifter det fort til tegra 3 ? Eller kanskje 4 ?

  Svar:
  Ved utgangen av 2012 tror jeg det blir Tegra 3 som sitter i flest forskjellige modeller.

  Samsungs nye Exynos-brikke og Apples kommende brikke A6 (sannsynlig men ikke bekreftet navn) vil nok havne høyt på salgslistene.

  Tegra 4 ser vi neppe noe til før eventuelt helt på tampen av året, og jeg tviler på at den vil dukke opp i ferdige produkter før 2013.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:50
 19. Asus Transformer prime

  Spørsmål fra Fridtjof:

  Synes dere fortsatt at Asus Transformer prime er et godt kjøp etter CES messen? Eventuelt, hvor lang tid tar det før den er utdatert?

  Svar:
  Acers Iconia A700 med Tegra 3 og skjerm med 1080p-oppløsning er nok det som er nærmest til å true Transformer Prime. Den kommer likevel ikke før 2. kvartal, mens Transformer Prime sannsynligvis dukker opp i starten av februar en gang.

  Personlig vet jeg ikke om enda høyere oppløsning på en ti tommer stor skjerm er verdt å vente inntil fire måneder på.

  Hadde jeg vært i tenkeboksen nå ville jeg ventet på endelig tilgjengelighet av Transformer Prime. Innen midten av februar kan det ha kommet flere nyheter om konkurrentene.

  Apple skal blant annet ha en pressekonferanse i slutten av januar.
  Besvart: 16. jan. 2012 17:55
 20. Samsung

  Spørsmål fra Stig Ingvaldsen:

  Hei

  Jeg skal ha meg en samsung galaxy S telefon - hadde håpet på at S3 kommer snart, Lurte litt på om dere har noe mer håndfast ang når S3 kommer, evt S2 lte?

  Svar:
  Galaxy S3 blir nok lansert på Mobile World Congress i slutten av februar. Det var på denne messen Galaxy S II ble vist frem første gang. To til tre måneders ventetid før den er i butikk er nok realistisk, om vi ser på de tidligere toppmodellene fra selskapet. Altså tilgjengelighet medio mai til medio juni et sted.

  S2 LTE vet vi ikke så mye om. Telia/Netcom svarer stort sett at LTE-teknologien i hovedsak er for mobilt bredbånd. Dermed virker det ikke som om LTE-telefoner er prioritert. Telenor har imidlertid et LTE-nett som snart skal åpne, og de har holdt kortene litt tettere til brystet i forhold til hva slags enheter som skal støttes.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:00
 21. Samsung Tablet

  Spørsmål fra Øyvind:

  Kommer toppmodellene til samsung med minnekort støtte?

  Svar:
  Samsung lanserte ingen nye toppmodeller på CES, så det svaret får vi nok ikke før i slutten av februar, når Mobile World Congress går av stabelen i Barcelona :)
  Besvart: 16. jan. 2012 18:01
 22. xperia s

  Spørsmål fra even nord-varhaug:

  hva vil xperia s koste i norge? å ca dato kan vi forvente å se den i butikken?

  Svar:
  Xperia S er i butikk i løpet av første kvartal - altså innen utgangen av mars. Pris har ikke Sony sagt så mye om ennå, men rundt 4000 kroner virker sannsynlig. Det er der de fleste av konkurrentene ligger.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:02
 23. Mobiler med qwerty tastatur

  Spørsmål fra Martin :

  2011 var et skuffende år for oss som må ha et fysisk tastatur til mobilen.
  Hvordan så det ut på CES iforhold til dette? Kommer det noen nye mobiler med tastatur eller har produsentene gått helt fra det?

  Svar:
  Ingenting som tydet på mindre skuffelse i 2012, desverre. Fokuset var imidlertid mest på nyvinninger og milepæler under CES. Dersom nye fulltastaturmobiler dukker opp i 2012 tipper jeg de blir lansert under Mobile World Congress i slutten av februar.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:04
 24. mobil

  Spørsmål fra Erik halvorsen:

  Hva er den beste mobilen på markedet no for tiden?

  Svar:
  Galaxy S II og iPhone 4S er de to beste telefonene på markedet akkurat nå. Synes du kjempestor skjerm er en fin ting er Galaxy Note også en fantastisk telefon, men det er lurt å holde den i hånden før du kjøper den. Den er virkelig stor og det er ikke sikkert du får til å betjene den med en hånd.

  Hvis du har lyst til å prøve ut Windows Phone er HTC Titan også et veldig godt valg. Microsofts nye operativsystem er veldig bra og kan ikke sammenliknes med gamle Windows Mobile.

  Hvis du vil ha Android 4.0 akkurat nå er Galaxy Nexus det eneste valget du har. Det er også en knallgod telefon, selv om den ikke når helt opp til Galaxy S II og Note på alle områder.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:11
 25. sony xperia s

  Spørsmål fra kevin:

  når kommer den til Norge og hvor mye kommer den til å koste da?

  Svar:
  Xperia S skal være på markedet i løpet av første kvartal 2012. Pris har ikke Sony sagt så mye om ennå, men et sted i overkant av 4000 kroner virker naturlig. Det er her du finner konkurrenter som Galaxy S II og Galaxy Nexus.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:13
 26. Mobil?

  Spørsmål fra Sander Gran:

  Jeg lurer på om mobilene i år kommer, med noen nye ukjente spesifikasjoner ? Og om det er ett nytt design som har slått ann :) Er det mest plastikk eller metalliske deler som blir benyttet ? Mvh. Sander Gran

  Svar:
  Det er vanskelig å spå noen klar trend ut fra mobilene som ble presentert på CES. De fleste mobilene vi fikk se var i hovedsak bygget i plast.

  Med Motorola Razr, Huawei U9000 og Xperia S kan det virke som om en mer kantete design er på vei, men det er litt tidlig å si.

  Det som kanskje virker tydelig er at det vil dukke opp fler vannavstøtende mobiltelefoner. I dag er Motorola Razr nærmest alene.

  Mange av produktene Motorola viste frem hadde vannavstøtende egenskaper, og på messen var det også flere båser som viste frem belegget som brukes for å gjøre komponentene vannavstøtende.

  Vi regner også med at svært mange av telefonene i 2012 blir utstyrt med Cornings nye Gorilla Glass 2. Et tynt og ekstremt solid skjermglass for telefoner og liknende.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:19
 27. xperia play

  Spørsmål fra Rudolf:

  kommer det en ny xperia play eller en annen mobil som er basert på spill i år?

  Svar:
  Noe slikt ble ikke vist frem på messen.

  Sony har sagt at de kjøpte ut Ericsson for å knytte produktene sterkere til sitt eget økosystem - så jeg ville ikke sett bort fra mer PlayStation-moro på mobilene i året som kommer :)
  Besvart: 16. jan. 2012 18:20
 28. Beste Mobil

  Spørsmål fra Ola:

  Hvilken av de nye telefonene, som dere så, synes dere så mest lovende ut?

  Svar:
  De ser lovende ut på litt forskjellig vis. Motorola Razr Maxx har 21 timers taletid med 3300 mAh batteri. Mange ønsker seg en Android-telefon som varer lenger, og vi tipper Motorola treffer blink med Maxx.

  Xperia S var lynrask og, skal vi stole på Sony, har den et knallgodt kamera. Den kan nok bli en skarp konkurrent til Samsungs kommende toppmodeller.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:23
 29. Mobil

  Spørsmål fra Kev:

  når kommmer sony experia s til norge
  og hvor mye kommer den til å koste??

  Svar:
  Foreløpig vet vi ikke pris, men den skal være i butikk i løpet av første kvartal.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:23
 30. Samsung Xcover

  Spørsmål fra Christoffer:

  Hei.
  Kommer det noen ny Xcover nå i år?
  Da tenker jeg på en Xcover som ikke har stor touchscreen, og batteri som varer i en dag.
  Jeg tenker mer på en videreføring av 2370 eller 271.
  Takk!

  Svar:
  Foreløpig har ikke Samsung sagt noe om dette, men de har vært ganske flinke på å følge opp denne serien. Vi blir ikke overrasket om det dukker opp en enkel og solid Samsung-telefon på Mobile World Congress i slutten av februar.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:25
 31. Kameratelefon

  Spørsmål fra Vossafår:

  Hei
  Eg er på utkikk etter ein kameratelefon? Kva er markedets beste? Er Sony Xperia S verdt å venta på i tilfelle?

  Svar:
  Foreløpig har ikke noen telefoner tatt over tronen fra Nokias aldrende N8. De beste telefonene som også har gode kamera på markedet nå er nok Samsung Galaxy S II og Apple iPhone 4S.

  Xperia S virket svært lovende - men vi har ikke fått testet kameraet skikkelig ennå. Hvis den er så god som Sony sier er den kanskje verdt å vente på, men de fleste mobilprodusentene skryter av kameraene sine for tiden. Vi må nesten få sett nærmere på Xperia S-kameraet før vi kan anbefale deg å vente på den :)
  Besvart: 16. jan. 2012 18:27
 32. Mobiltelefon

  Spørsmål fra Kalle:

  Jeg har 5000,- bruke på mobil. Hvilken modell synes dere er den mest spennende som kommer og hvilken kan dere kan anbefale meg? Jeg har ingen favoritt os..

  Svar:
  Galaxy Nexus gir deg tilgang på den nyeste Android-versjonen som er tilgjengelig til enhver tid. Den er rask og god å bruke. Det er kanskje den mest spennende telefonen som er i salg akkurat nå, fordi den gir deg så tett kobling mot den aller nyeste programvaren.

  HTC Titan er også veldig spennende fordi det skjer mye med Windows Phone i år, og fordi det er en veldig god utfordrer til de etablerte operativsystemene.

  Ellers gleder vi oss jo til Intel-mobilene, men de er et lite stykke frem i tid. Europa-modellene blir neppe vist frem før Mobile World Congress i februar, med en del ventetid etter den tid.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:31
 33. Lenovo Ideapad Yoga

  Spørsmål fra anon:

  Noe info om når denne skulle komme?

  Svar:
  Lenovo Yoga har vi foreløpig ingen (norsk) dato for :(
  Besvart: 16. jan. 2012 18:34
 34. Har HTC forstått at 256-512Mb ikke er nok?

  Spørsmål fra Lars-Sebastian:

  Enkelt spørsmål har endelig HTC og de andre tatt til vettet med å øke internminnet for applikasjoner på sine smart mobiltelefoner?
  Tenk på HTC Desire fiaskoen for eksempel.

  Svar:
  HTC Sensation og Sensation XE har 768 MB RAM. Det ligger likevel noe under enkelte av konkurrentene som stiller med 1 GB. HTC kjørte ingen europeiske lanseringer på CES, så spørsmålet ditt besvares sannsynligvis ikke før Mobile World Congress i slutten av februar.
  Besvart: 16. jan. 2012 18:35
 35. Kameramobil

  Spørsmål fra Bente:

  Jeg har et speilrefleks kamera, men ønsker noe litt mindre som kan erstatte hverdags-fotograferingen, samtidig slippe å fylle lommene/vesken med mobil, kompaktkamera osv... Hva er markedets (evt. kommende) beste kameramobil?

  Svar:
  Mobilen som har best kamera er fortsatt Nokia N8.

  Av de nyere modellene er det imidlertid Samsung Galaxy S II og Apple iPhone 4S som har den beste kombinasjonen av mobil og kamera.

  Sonys Xperia S ser svært lovende ut, men vi har ikke fått testet kameraet skikkelig ennå.

  Det var alt jeg rakk i dag. Takk for alle spørsmålene :)

  Hilsen Finn Jarle
  Besvart: 16. jan. 2012 18:37
 36. skikkelig kamera

  Spørsmål fra Thor:

  Hei,

  Er det håp om en smarttelefon som fullverdig kan erstatte et kompaktkamera i 2012?

  Svar:
  Sonys Xperia S virket ganske lovende. Likevel må det sies at utviklingen på kompaktkamera går like fort - og kameraprodusentene har mer plass til rådighet for brikker og rendyrket kamerateknologi.

  Derfor spørs det om mobiltelefonene noen gang vil ta igjen kompaktkameraene, så lenge kameraene fortsetter å selge like godt.

  At mobilkameraene blir bedre er det ingen tvil om.

  Vi tittet litt etter Altek Leo på messen, uten å finne den. Den har blitt hypet som en mobil som skal kunne ta over for kompaktkameraet, men Altek var ikke til stede.
  Besvart: 16. jan. 2012 19:33

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen