Arif Shafique er Developer Evangelist i Microsoft Norge, og ekspert på Windows 8, Windows RT og Windows Phone 8.
Nettmøte
Arif Shafique er Developer Evangelist i Microsoft Norge, og ekspert på Windows 8, Windows RT og Windows Phone 8. (Bilde: Nokomdet.no / Microsoft)

Kommer de kjente appene til Windows-nettbrettene?

Nettbrett-ekspert Arif Shafique i Microsoft svarte på spørsmål om Windows-nettbrett.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ifølge TNS Gallup er det nå mer enn 1 million nettbrettbrukere i Norge.

Nettbrett fra produsenter som Apple og Samsung har gjort det stort i privatmarkedet, men også i bedriftsmarkedet har spesielt Apples iPad gjort sitt inntog. Mange har store forventninger til Microsofts inntog i dette markedet, med sine egne Surface-nettbrett – i tillegg til Windows 8-nettbrett fra Microsofts mange partnere.

Torsdag klokken 10 - 11 stilte Microsofts Windows 8-ekspert Arif Shafique til nettmøte her på Mobilen.no for å svare på det du måtte lure på om Windows 8 og Windows RT. Sistnevnte er Windows 8 tilpasset nettbrett med ARM-baserte prosessorer, det vil si prosessorer av samme type som sitter i blant annet iPad og Android-nettbrett.

Her kan du lese alle svarene fra Arif:

 1. WIndows surface Pro

  Spørsmål fra Leon Helgeland:

  Vill vi kunne installere vanlige programmer og bruke windows surface pro uten noen spesielle begrensninger litt som en vanlig pc?

  Svar:
  Hei Leon,

  Ja det vil du kunne. Surface pro er som en vanlig Windows 8 PC i tablet form faktor.

  arif
  Besvart: 22. nov. 2012 07:56
 2. windows phone.

  Spørsmål fra endre:

  hva gjør wp8 til en bedre platform en f.eks. android, iOS osv.?

  Svar:
  Hei,

  Først og fremst er Android og iOS gode mobil plattformer men for oss har det vært viktig å lage noe som er mere personlig og relevant for deg som bruker. Dagens android og iOS er veldig sentrert rundt apper mens WP bruker Tiles også kalt fliser på norsk til å gi deg relevant og interessant informasjon som du ønsker uten å måtte åpne apper hele tiden. Vi har også integrert de mest brukte funksjoner slik du kan komme raskere til disse f.eks. sosiale tjenester som FB, twitter, linkedin, skype og gmail kan brukes uten å installere en eneste app.

  Som plattform gavner dette også de som lager apps. Mye av de tingene vi har integrert kan brukes av utvklere i deres apper og mange tilfeller med lite eller ingen kode.

  Arif
  Besvart: 22. nov. 2012 08:04
 3. Linux

  Spørsmål fra Steffen:

  Er det mulig å slette windows 8 og installere Ubuntu? Vil hardwaren være støttet?

  Svar:
  Hei Steffen,

  Jeg kan dessverre ikke uttale meg på vegne av Ubuntu men jeg tror at så lenge du disabler UEFI booting så skal det gå bra. Men jeg er ingen ekspert på dette. Håper du i alle fall gir Windows 8 en sjanse evt dual booter enn å erstatte Windows 8:)

  arif
  Besvart: 22. nov. 2012 08:11
 4. Stort App-utvalg

  Spørsmål fra Markus Nore Kveim:

  Hvor hardt vil dere jobbe for å få alle de mest kjente appene som er tilgjengelige for iOS og android til WIndows 8? Personlig, og jeg tror mange andre også tenker på det, er det veldig viktig at Windows 8 får en stor app-butikk med apper som f.eks. Snapchat, Instagram og nye populære spill. Android-nettbrettene sliter jo med at det er få nettbrettoptimaliserte apper til android.

  Svar:
  Hei Markus,

  Jeg har ansvaret for Windows store og Windows Phone store her i Norge. Når gjelder Norske apps, så har vi faktisk med oss de viktigste apper og på verdensbasis hadde vi 10 tusen apper før lansering men vi vet at det ikke er nok! Mitt team i Norge har som sin viktigste oppgave å få alle viktig og nye apper som blir viktige på plass, dette gjelder for alle land Windows Store finnes i. Når det gjelder instagram og snapchat så jobbes det med. Men vet du om Norske Apps som vi må få på plass, da er det bare å si fra til oss!

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 08:20
 5. Apper i markedsplass

  Spørsmål fra Kjetil Kleppe:

  Hei
  Som en bruker av både Windows Phone og nå Windows nettbrett må jeg si meg fornøyd med brukeropplevelsen. Det er dog en ting jeg irriterer meg svært over:
  Det er svært ofte at en app blir lansert som ikke tilgjengeliggjøres i den Norske butikken. Hvorfor skal det være slik?
  Apper som kommer til IOS og Android slippes ikke i Windows 8 /phone marked selv om den er laget og tilgjengelig for andre markeder?
  Det burde vært gjort tiltak overfor utviklere.

  Hvor er eks. de 16 000 + appene som angivelig er laget. De er ivertfall ikke i min markedsplass.

  Svar:
  Hei Kjetil,

  Vi oppfordrer alle utviklere til å lansere i så mange land som mulig men det er opp til dem. På Windows 8 så er det faktisk veldig enkelt å installere apps fra andre land uten å lage en ny ID. Ved å endre "location" (søk på "change location") til landet du vil laste ned fra, skal du prinsippet kunne laste ned fra Japan om du vil det :)

  Men med det sagt, vi jobber med saken slik at du ikke må gjøre slike triks i ludo.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 08:24
 6. Surface til Norge?

  Spørsmål fra Olav:

  Kommer, og evt. når kommer, Surface Pro, og Surface RT til Norge?

  Svar:
  Hei Olav,

  Vi har dessverre ikke noen datoer på dette enda. Men tro du vil høre om det så snart vi vet mere:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 08:25
 7. Utgivelsesdato for Surface i Norge

  Spørsmål fra Tom-Roger Olsen:

  Har du noen dato på når det kommer hit?

  Svar:
  Hei Tom-Roger,

  Vi vet dessverre ikke når dette skjer foreløpig men du vil høre om det så snart dette skjer:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 08:46
 8. Hvorfor Windows RT?

  Spørsmål fra Øystein:

  Er windows fortsatt delt i Home-edition, pro-edition osv

  Kan Windows Pro gjøre alt Windows RT kan?

  Er det noen grunn til å velge RT fremfor Pro annet enn pris og batteritid?

  Svar:
  Hei Øystein,

  Windows fortsatt delt men noe forenkling i version 8. Nå finnes det kun Windows 8 tidligere home, Windows Pro tidligere Pro og Windows RT I tillegg finnes det N versjoner for å tilfredsstille EU krav. Du kan sammenligne disse her: http://windows.microsoft.com/nb-NO/windows/compare

  Ved å velge Windows RT enhet får du Word, Excel, PowerPoint og OneNote helt gratis utover det er det mest pris og batteritid samt størrelsen på slik enheter blir ofte mye mindre.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 08:59
 9. Windows RT, Windows Phone 8 og sikkerhet

  Spørsmål fra Øystein Hermansen:

  Hei.

  Finnes det noe mer info angående hvordan sikkerhetheten er bygget opp i W-RT/WP 8 ? Tenker da på hvordan "bitlocker light" er implementert, kryptering av filer, sikring av backup, etc.

  Har behov for noe mer inngående her enn det som ligger på vanlig salgsweb.

  Svar:
  Hei Øystein,

  Windows RT har også det man kaller Trusted Platform Module også kalt TPM chip. Disse er ikke helt like som på en intel PC men integrert del av systemet gjennom firmware. På en Windows RT heter Device encryption.

  Største forskjellen er egentlig er at vanlig PC med BitLocker kan styres av en IT administrator gjennom Group policies mens på RT Device må du bruke EAS (Exchange Active sync) eller andre MDM verktøy til å tvinge enheten til å kryptere seg.

  @arifsh


  Besvart: 22. nov. 2012 09:23
 10. Apps i Markedplace

  Spørsmål fra Benny Bankboks:

  Hei

  Er det Microsoft eller utviklerne som bestemmer hvilket marked appene skal være tilgjengelig i?

  Jeg har på følelsen av at vi i Norge går glipp av mange apper fordi vi tilfeldigvis bor her.

  Ellers er jeg godt fornøyd med Win8 - og gleder meg stort til det kommer tablets med Win 8 (ikke RT)

  Svar:
  Hei Benny,

  Det er utvikleren selv som bestemmer dette men vi oppfordrer alle engelskspråklig apper til å publisere til Norden. Med det sagt så kan du enkelt laste ned apper fra ca 180 land uten å logge deg inn med ny id. Ved å skifte location din (søk på "change location") kan du laste ned fra et annet land. Det er såklart ikke optimalt men det er bedre enn å måtte opprette egne ID'er for hvert land du vil laste ned fra.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 09:59
 11. Windows RT.

  Spørsmål fra Otto Rasmussen:

  Hei.
  Jeg er sikkert ikke den eneste som lurer på dette,
  Men jeg spør likevel:
  Når kommer Microsofts egenproduserte nettbrett med Windows RT til Norge?

  Og hvordan fungerer integrasjonen med Windows live-konto på RT?
  Jeg er nemlig veldig fornøyd med dette på pro-utgaven av Windows 8.

  Svar:
  Hei Otto,

  Det vet vi dessverre ikke enda men du vil nok få med deg dette så snart vi vet mere :)

  Windows live-konto eller som det nå heter Microsoft account er en total integrert opplevelse for deg som bruker på alle Windows 8 versjoner. Alle Windows og app innstillingene dine lagres automatisk om du ikke slår dette av. Disse innstillingene er tilgjengelig på alle pcer du logger deg på.

  Godt å høre at du er fornøyd med Windows 8:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:05
 12. Hvorfor to grensesnitt?

  Spørsmål fra undrende:

  Hva er tanken bak å ha to grensesnitt å forholde seg til i Win 8? Jeg synes den delen er forvirrende, og jeg skjønner ikke hvorfor man ikke kunne gå kun for det ene "fliseopplegget".

  Svar:
  hei,

  Ja dette kan virke annerledes i starten men når du tar i bruk flisene på god måte vi du sette pris hvordan dette grensesnitt holder deg oppdatert uten at du må åpne ulike programmer. Det tradisjonelle desktop har eksistert siden Windows 95 og har en del ting som jeg mener fortsatt gjør en bedre jobb. Det å kunne ta filutforskeren og gjøre det du ønsker er det fortsatt mange som setter pris på. En en grunn er jo såklart alle gamle appliksjoner som fortsatt vi fungere i den desktopen.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:22
 13. Norsk språkpakke

  Spørsmål fra Espen:

  Har kjøpt MS Surface RT fra MS Tyskland. Kan du si noe om når norsk (bokmål) språkpakke blir tilgjengelig for nedlasting?

  Svar:
  hei Espen,

  Så kult at du har kjøpt deg surface:) sitter selv på en nå:D

  Språkpakken for RT vil komme samtidig som Surface RT kommer til Norge. Dette kan endre seg men akkurat nå så ser det slikt ut.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:24
 14. Surface!!!!

  Spørsmål fra Håvard Ulsaker:

  Hva skjer med at Surface RT ikke har kommet til Norge ennå (og forøvrig veldig få andre land også)??
  Hvis dere skal kunne kalle det en iPad-killer så er dere jo nødt til å lansere den i flere enn ti land!
  Hva er det som tar så lang tid? Den har jo vært i Tyskland, UK, Frankrike og mange andre land i flere uker nå! Hva som hindrer dere i å få den til Skandinavia? Sliter dere med å få produsert den eller drar dere ut tiden med vilje??
  Hadde vært fryktelig greit med noen svar asså.....

  Svar:
  Hei Håvard,

  Jeg syntes selv at det er synd at vi ikke har den i Norge men som alle store lanseringer så er vi dessverre ikke først i køen:( Samtidig så er det bra at veldig mange andre vil komme med RT devicer til Norge før der. I dag kan du kjøpe fra Asus, Acer, Samsung og flere.


  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:28
 15. Vet bare at jeg SKAL ha en :D

  Spørsmål fra Jon Gunnar Eidsvoll:

  MEN det jeg lurer på er hvor mange modeller med x86 arkitektur blir lansert? synes det er mye mer interesant med en W8 tablet som kan kjøre windows programmer også :]

  Svar:
  Hei Jon,

  De fleste pc produsent vil komme med en tablet. Samsung, Acer, Dell, Asus og Lenovo for å nevne noen. De vil veie under 600gram og kjøre full window 8!:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:31
 16. Windows RT

  Spørsmål fra Torstein:

  RT har klare begrensinger i sammliknet med vanlig windows 8. Så lenge det finnes ultrabooks med berøringsskjerm og kanskje tom. mulighet for å nappe av tastaturet, hva skal man da med RT? Hva er det den har?

  Svar:
  hei Torstein,

  En RT Device vil ha billigere prislapp og ofte bedre batteri. I tillegg så får du gratis Office 2013 tilsvarende home edition.

  Men jeg tror at pc produsenter sammen med Intel vil levere like bra og billige enheter i fremtiden.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:33
 17. App-konkurranse

  Spørsmål fra E:

  For en stund siden hadde dere en app-konkuranse til Windows 8. Hadde vært morro å få greie p hvilke apper som gikk seirende ut av denne.

  Morsomt å se hva norske app-utviklere kan få til.

  Svar:
  Hei,

  Vi har appkonkurranse hele tiden:) og vi kjører ofte hackathon og vi du vite mere om dette og hvem som vinner følge med bloggen vår.

  http://blogs.msdn.com/b/dpenorway/

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:36
 18. Windows 8 på nettbrett

  Spørsmål fra Ralf:

  Hei,

  Når kommer et nettbrett med skikkelig Windows 8?

  Svar:
  Hei Ralf,

  Det finnes allerede nettbrett med skikkelig Windows 8 fra Samsung,lenovo, asus, acer, hp, dell osv.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:38
 19. Surface RT

  Spørsmål fra Morten:

  Hei
  Kommer Surface RT til Norge før jul, eller må jeg bestille fra utlandet for å få den til jul?

  Svar:
  Hei Morten,

  Skulle ønske at du kunne få den til jul her i Norge men det skjer dessverre ikke. Men det er rå julegave til deg selv:)

  @arifsh

  Besvart: 22. nov. 2012 10:39
 20. Surface Pro

  Spørsmål fra Magne:

  Hei Arif!

  Når kommer Surface Pro? Om du ikke har noen detaljer for Norge, vet du i det minste om det er satt en lanseringsdato for USA?

  Svar:
  Hei Magne,

  Vi har kommunisert at Surface pro kommer 3 mdn etter Surface RT lansering.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:40
 21. Spørsmål om det finnes en hurtigtast for..

  Spørsmål fra G:

  Når man har beveget musepeker til ned i venstre hjørne får man opp et lite ikon som ser ut som Metrogrensesnittet.

  Dersom man så høyreklikker med musen får man opp en lang meny med blant annet Kontroll Panel, Enhetsbehandler med mange andre godbiter.

  Har denne menyen en egen hurtigtastkombinasjon? Det ville vært veldig nyttig å kunne den.

  Svar:
  Hei,

  Yes, en av mine favoritter :) bruk Windows knapp + x kombinasjonen.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:43
 22. Åpenhet

  Spørsmål fra Mats:

  Windows til PC har alltid vært veldig åpent mtp. hva programmer kan gjøre (=alt). På nettbrett og mobil er det vanligvis mer begrenset.

  Men hvordan legger W8 RT seg i forhold til iOS og Android? Android er åpent i den forstand at OSet tillater 3dje parts å legge inn og modifisere det meste. iOS er derimot svært restriktive til hva apps kan gjøre.

  Svar:
  Hei Mats,

  Windows RT er nesten like lukket som iOS for beskytte brukere mot alt det onde som finnes der ut:) som utvikle kan du enkelt lage apps og installere dem uten å måtte gjøre noe spesielt på OSet.

  Vil du ha full tilgang kan du velge Windows 8 tablet

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:46
 23. OpenGL

  Spørsmål fra Mats:

  W8 RT støtter ikke OpenGL. Hvordan ser dere for dere spillutvikling blir til Windows mobiler og nettbrett?

  For min del er det uaktuelt å porte over ting, da det ikke er enkelt å konvertere mellom OpenGL og DirectX(/Direct3D). Dette gjelder også flere seriøse utviklere som allerede har spill til Android /iOS.

  Jeg ser for meg folk ikke gidder å lage to versjoner av spill når hele grafikkmotoren må byttes ut, og da går man for de med størst markedsandel. Foreløbig ikke dere.

  Svar:
  Hei Mats,

  Kan du sende meg en mail på arifsh(at)Microsoft.com
  så skal jeg prøve hjelpe deg

  arif
  Besvart: 22. nov. 2012 10:48
 24. Samsung Galaxy tab og Windows RT

  Spørsmål fra Trond Erik Holme :

  Vil det noen gang bli aktuelt og slippe ut Windows RT OS'et slik at jeg kan installere det på min Galaxy?

  Svar:
  Hei Trond,

  Nei dessverre.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:49
 25. Applikasjonsforvirring

  Spørsmål fra Kjetil:

  Hei. Først må jeg bare si at jeg strengt tatt er fornøyd med W8 etter å ha brukt det siden midten av august, både hjemme og i drift på jobb. Kjenner jeg disse fora riktig kommer dere til å få masse pepper for startmenyen, men da må jeg legge til at jeg personlig ikke savner denne, og har etter en stund innsett at "metro" menyen har svært mange fordeler jeg heller vil ha.

  Men med det sakt, selv om menyen er det som er i fokus er jeg mer opptatt av blandingen av applikasjoner fra win store og x86. Selv om det for meg er uproblematisk nå, ser jeg at dette kan være forvirrende for vanlige brukere da applikasjonene oppfører seg helt forskjellig. Bare det å lukke en "metroapp" er en utfordring for mange.

  Så selv om jeg ønsker muligheten for "metroapps" på x86 velkommen, det er faktisk gull, er det planer for å gjøre bruken av disse og vanlige x86 apps mer sømløs? To forskjellige måter å gjøre det samme på er forvirrende for den jevne bruker. Enten må vi kjøre opplæring av noe så grunnleggende, eller så må vi vente til de fleste har win8 hjemme og lært det selv.

  Ellers ser jeg fram til nettbrett med Direct Access. Hadde vært gøy om dere lager en Win8/RT hybrid. RT med DA og litt utvidet funksjonalitet for bedrifter. Planer om noe slik?

  Svar:
  Hei Kjetil,

  Godt å høre at du er fornøyd:)

  Dette er noe vi har brukt masse tid på finne riktig balanse og som alle nye ting tar det litt tid før man venner seg til det. Vi håper jo at flere går over til en apps model slik at vanlige brukere blir mest mulig i det nye grensesnittet. RT med DA har jeg ikke hørt noe planer om enda men jeg ville selv hatt noe sånn:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:53
 26. Mac støtte

  Spørsmål fra Freddy Johansen:

  For oss som bruker mac er det av og til et problem at vi ikke får tilgang til filstrukturen via USB. Vil det være mulighet for drag & drop filbehandling via USB uten å måtte bruke et eget program for dette?

  Samsung har sitt Kies, som er nesten ubrukelig, mens Sony har sitt Sony Bridge opplegg som er enda verre.

  Den forrige løsningen for Windows Phone og Mac var skammelig dårlig. Hvordan vil dette være i Windows 8?

  Svar:
  Hei Freddy,

  Ja det vil være fullt mulig å bruke filutforsker i Windows 8 og RT uten noe ekstra app.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:55
 27. Kommer Windows RT til å bli tilgjengelig for alle?

  Spørsmål fra N.E. Hanssen:

  Kan jeg som sluttbruker kjøpe Windows RT uten å måtte kjøpe et produkt med det ferdig installert. Slik at jeg kan bruke det på det produktet jeg selv vil?

  Svar:
  Hei,

  Windows RT er kun tilgjengelig sammen med hardware slik det er med iOS og Android.

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:56
 28. Evangelist

  Spørsmål fra Kjetil:

  Hei.
  Hvordan får jeg en tittel som din?
  Developer Evangelist hos MS.

  Det gjøres narr av meg på avdelingen der jeg terges for å være en MS evangelist. Kunne tenkt meg komme til dem en dag med akkurat den tittelen. :p

  Svar:
  Hei Kjetil,

  Jeg er stolt av min tittel :) Evangelist betyr egentlig bærer av godt nytt og ikke det veldig mange andre tror det betyr. Så du og jeg vi bringer gode nyheter:D

  send meg en epost på arifsh(at)Microsoft.com så kan vi avtale et møte:)

  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 10:58
 29. Brukerkonto på store

  Spørsmål fra Glenn:

  Hei,
  Jeg har prøvd å få svar på dette før uten å lykkes.
  Jeg har en windows phone 8, og vurderer å kjøpe flere for familien. Jeg har tidligerr hatt wp 7.5 telefon.
  Hvorfor kan man ikke bruke en egen konto på store, sliknat hele familien kan benytte samme konto? På konkurerende plattformer kan man det. Denne problematikken gjør windows phone til en fryktelig dyr opplevelse når alle i fanilien må kjøpe samme applikasjon flere ganger. Den samme utfordringen kommer på windows 8 rt regner jeg med. Dette gjør det uaktuelt for oss å gå over fra Apple plattform.

  Svar:
  Hei Glenn,

  beklager at du ikke har fått svar før.

  På WP er dette sant men på Windows 8 vil kunne logge deg inn med en store konto på tvers av familiemedlemmer.

  håper det hjelper
  @arifsh
  Besvart: 22. nov. 2012 11:01

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen