Kommentar: Helbom med MP3-forbud

I 2004 ble det solgt svimlende 300 000 MP3-spillere på det norske markedet, og MP3-spillere har blitt en del av folks hverdag. Det å ha en MP3-spiller er i dag mer naturlig enn det noen gang har vært å ha en Walkman eller bærbar CD-spiller.

Til tross for dette har regjeringen nå lagt frem et forslag til ny lov som gjør det å legge inn egen musikk, kjøpt på ærlig vis, på din egen MP3-spiller forbudt. Tanken bak er at når man går i platebutikken, kjøper man ikke rett til å høre på musikken, men man kjøper rett til å høre på musikk fra et eksplisitt eksemplar.

Dette er en tankegang som selv Microsoft, med verdens kanskje mest forhatte End User Licence Agreement (EULA), har forstått ikke gir mening. Kjøper man et Microsoft-produkt, kjøper man ikke en CD-plate, men man kjøper rett til å bruke et gitt produkt. Om programmet man kjøper blir brukt på en maskin basert på en AMD- eller Intel-prosessor, bærbar eller stasjonær, er for dem klinkende likegyldig - og ødelegger du CD-en, kan du få en ny CD tilsendt, i stedet for å kjøpe en ny til full pris.

Det regjeringen i praksis ønsker, er å kriminalisere alle personer som ønsker å ha en mer praktisk bærbar musikkavspiller enn CD-spillere. Vi tror regjeringen vil få store problemer med å finne personer som deler samme rettferdighetsoppfattelse som de selv, og som oppriktig talt mener at det bør være forbudt å høre på musikk som man helt lovlig har kjøpt så lenge den ikke spilles av direkte fra den kopibeskyttede musikkplaten.

Ved siden av å være en lov som svært få forstår og er enig i, vil den være praktisk talt umulig å håndheve. Politiets oppgave kan ikke være å kontrollere personer med en MP3-spiller for å se om de skaffet seg innholdet på spilleren før loven ble innført, eller om de har kjøpt musikken på lovlig vis over Internett.

Fordi loven vil fremstå som meningsløs for folk flest, og den vil være umulig å håndheve, vil også det store flertallet etter all sannsynlighet ignorere loven, og rippe egen musikk til MP3. Dette vil igjen føre til en større grad av forakt for loven, fordi man må ha lover som står til folks allmenne rettferdighetsoppfattelse. Det er ikke rettferdig, eller fornuftig, at man ikke skal kunne høre på lovlig kjøpt musikk på en MP3-spiller bare fordi musikken i utgangspunktet lå på en kopibeskyttet musikkplate som ligner en CD-plate.

Hvis det skal bli forbudt å høre på musikken man kjøper på andre måter enn på en CD-spiller, må man kunne si at produktet har fått en vesentlig verdiforringelse, og prisen på produktet bør senkes i betydelig grad for å kompensere for minsket funksjonalitet. Man bør minst kunne forvente en halvering av prisen på produktet, siden man i fremtiden må betale for musikken to ganger for å få fullverdig utnyttelse: Én gang i platebutikken for å få platen man kan putte i CD-spilleren eller i bilen, og én gang i nettbutikken for å kunne overføre til PC og bærbare musikkavspillere.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen