Nyere Nokia-telefoner som Lumia 1020 har blitt fabelaktige produkter. Spesielt med Windows Phone 8.1. Men veien dit har vært kronglete. Veldig kronglete.
Nyere Nokia-telefoner som Lumia 1020 har blitt fabelaktige produkter. Spesielt med Windows Phone 8.1. Men veien dit har vært kronglete. Veldig kronglete. (Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Nokia: Kunsten å gå på en smell

Illojalitet, rot og usikre kunder. Det gikk kanskje som det måtte gå med Nokia.

Med Windows Phone 8.1 har Microsofts mobile operativsystem sannsynligvis blitt alt Nokia i sin tid håpet på, da de satset på plattformen.

Samtidig øker plattformen globalt, og flere steder har markedsandelen steget ganske kraftig de siste par årene. Denne utviklingen kom for sent for Nokia. Det virker som om skylden tilhører en gjeng naive finner, og en skikkelig dårlig sengekamerat i Redmond.

Les også Dette mener vi om Windows Phone 8.1

Siden samarbeidet med Microsoft ble annonsert, har Nokia vært de eneste som har satset skikkelig på Windows Phone. Samsung, HTC og LG har vært med når det har passet dem, med en modell her og en modell der.

Takk for at du valgte oss – nå må du kjøpe ny!

Dermed spilte det nok liten rolle for de asiatiske mobilprodusentene da Microsoft plutselig tok en kuvending, og skrev om hele fundamentet i Windows Phone. Resultatet var at Windows-telefonene som var på markedet ikke fikk alle funksjonene i Windows Phone 8. I stedet ble de avspist med en mindre oppdatering, kjent som Windows Phone 7.8. Apper måtte oppdateres for den nye 8.0-plattformen, og det var denne som fikk den store økningen i apputvalg som har kommet den siste tiden.

I praksis lot Microsoft alle sine såkalte «early adopters» i stikken. Takk for at dere valgte en mobiltelefon med vår plattform. Nå er det på tide å kjøpe ny!

Og lanseringspartneren er ... HTC

Som for å toppe det hele, ble HTC annonsert som offisiell lanseringspartner for Windows Phone 8, med felles markedsføring fra de to selskapene. Daværende Microsoft-toppsjef kalte HTC 8X og 8S for ekte heltetelefoner (computerworld.com) for Windows Phone-plattformen. Såkalte «hero devices» er de aller råeste toppmodellene som skal trekke merkvaren opp. Samtidig omtalte HTCs sjef telefonene som signaturtelefonene for hele plattformen.

HTC har riktig nok hatt telefoner også på den tidligere plattformen, men gjorde fint lite for å fremme den. Telefoner ble lansert til skyhøye toppmodellpriser, men raste fort i pris, og det ligger sikkert en del av dem på lager fortsatt, et sted.

Lojalitet? Det er muligens et fremmedord i Redmond.

Det betyr imidlertid ikke at Nokia ikke selv har rotet det til. Den gamle Nokia-fanskaren har lenge ropt, for døve ører, etter en Android-drevet Nokia-telefon. I år kom den. Vi fikk til og med flere, og generasjon nummer to rakk å bli lansert, før Nokia X-serien ble kansellert ved overgangen til ny toppsjef - i Microsoft, som Nokias smarttelefonserie nå er eid av.

En uønsket «Android»-Nokia

Nokia X ble alt fanskaren overhodet ikke hadde bedt om. Det ble en høyst tilpasset Android-variant som ikke har særlig annet enn den underliggende plattformen til felles med andre Android-telefoner. Den har heller ikke Googles tjenester, som inkluderer den viktige appbutikken Google Play. Du vil finne en del av Android-appene du kjenner i appbutikken som følger med, men for de fleste praktiske formål er ikke dette Android-telefoner.

En av Nokias X-modeller. Serien ble lansert i februar, og ble nylig oppfrisket. Nå er det slutt. Det er kanskje like greit.
En av Nokias X-modeller. Serien ble lansert i februar, og ble nylig oppfrisket. Nå er det slutt. Det er kanskje like greit.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Lumia 530 er ifølge Microsoft den billigste Lumia-telefonen noensinne. Den kunne måttet konkurrere mot Nokia X-modeller til omtrent samme pris.
Lumia 530 er ifølge Microsoft den billigste Lumia-telefonen noensinne. Den kunne måttet konkurrere mot Nokia X-modeller til omtrent samme pris.Foto: Microsoft

Så var det dette med prisen. Nokia mente at X-serien skulle bli en billigere inngangsbillett til Microsofts og sine egne tjenester enn Lumia-serien. I realiteten skiller det lite. I India må du nå betale 6000 rupi for Nokia X, altså forrige generasjon i X-serien. Ser vi på en av Nokias store suksesser, Lumia 520, koster den såvidt over 7000 rupi. Prisspennet går altså fra 620 kroner til 740 kroner. X-serien ble uansett lansert med veiledende priser fra 89 euro, som også er 740 kroner. Vi blir ikke overrasket om Nokia X-modellene er dyrere enn billigste Lumia-modell mange steder.

Hva er vel mer naturlig enn å konkurrere med en av sine største suksesshistorier?

Siste generasjon inngangsmodell i Lumia-serien, Lumia 530, skal dessuten bli den billigste Lumia-modellen noensinne.

Hva i allverden skjer nå?

Nå er det mulig Microsoft brenner broene igjen. Microsofts nye toppsjef har, ved siden av å kansellere Nokia X-prosjektet, og å varsle 18 000 oppsigelser i konsernet, varslet at Windows-plattformene skal samles til én. Hva som ligger i det er foreløpig helt i det blå. Betyr det at kjøpere av nye Windows-telefoner som Lumia 930 og Lumia 1520 igjen vil bli forlatt etter at plattformen har tatt nok en usving? Vi vet ikke. Det vet ikke potensielle kunder heller. Samtidig vet de akkurat hva de kan, og ikke kan, forvente av Apple og Google.

Apple liker å sparke etter Google og sine konkurrenter på Android-plattformen. Ved siste korsvei ble plattformen kalt en «toxic hellstew», noe som muligens kan oversettes til «giftig helvetessuppe». De liker også å male et bilde av seg selv som målrettede, og opptatt av sine kunder, mens konkurrentene virrer.

I virkeligheten er det Microsoft som ikke aner hvor de vil.

Les også: Microsoft dropper Android-mobilene

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen