Nekter å utlevere kundedata

Svenske Bahnhof går til sivil ulydighet for å slippe å angi kundene til politiet. – Det kan bli lønnsomt, skriver Ida Oftebro.

Den svenske bredbåndsoperatøren Bahnhof går nå til sivil ulydighet i protest mot det svenske Datalagringsdirektivet.

Nevnte datalagringsdirektiv er for lengst skrotet av EU, men Sverige har fortsatt sin omfattende overvåkning av landets bredbåndskunder. Og ikke bare landets heller.

Svenskene har også FRA-loven, som brukes som hjemmel til å overvåke utenlandsk datatrafikk som går via Sverige. FRA står for Forsvarets radioanstalt. Med FRA-loven i hånd overvåker svenske myndigheter også store deler av den norske Internett-trafikken, siden denne går gjennom Sverige.

Åpen konflikt

Bredbåndsoperatøren Bahnhof, med sjef Jon Karlung i spissen, har vært blant de skarpeste kritikerne av både datalagringsdirektivet og FRA-loven. Så steile er frontene at de har brakt Bahnhof og Karlung i åpen konflikt med PTS-sjef Göran Marby. PTS er svenskenes svar på Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

Bredbåndsoperatøren Bahnhof har vært blant de skarpeste kritikerne av FRA-loven

Nå skriver Karlung sin egen lov. Bahnhof annonserer at selskapet ikke vil utlevere informasjon om kundene dersom det ikke foreligger mistanke om alvorlig kriminalitet. De lover imidlertid å agere raskt ved mistanke om barneporno, terrorisme og mord, skriver Karlung i et innlegg i Svenska dagbladet.

Vil ettergå politiet

Bahnhof vil også kreve at alle polititjenestemenn som krever innsyn i deres data legitimerer seg med navn og tjenestenummer, slik at selskapet kan ettergå politiets etterforskninger og se nytten av datalagringsdirektivet.

Og kanskje aller alvorligst: Bahnhof skal være ferdig med å installere en såkalt «kill switch», en bryter som kan slette alle lagrede data på svært kort tid.

Dermed er det duket for at Bahnhof og svenske telemyndigheter møtes i retten, med de kostnadene det fører med seg.

Spør du meg, burde de kostnadene føres på markedsføringsbudsjettet. I tillegg løfter de en allerede opphetet svensk debatt opp på et høyere nivå. Der burde den vært for lenge siden.

Derfor kan svenskene overvåke norsk nettrafikk » (Tek Ekstra)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen