MSI og Asus, her representert ved deres strålende GTX 1080 Gaming X og R9 390X, er avslørt i å sende media grafikkort med høyere ytelse enn hva forbrukere kan vente seg ut av butikkesken.
Kommentar
MSI og Asus, her representert ved deres strålende GTX 1080 Gaming X og R9 390X, er avslørt i å sende media grafikkort med høyere ytelse enn hva forbrukere kan vente seg ut av butikkesken. (Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

MSI og Asus har sendt «dopede» kort til media

– Forstår de ikke hva rollen vår går ut på, spør vår grafikkspesialist Anders B. Smedsrud.

Forrige uke ble MSI og Asus tatt med buksene nede. Nettstedet TechPowerUp avslørte at grafikkort selskapene har sendt ut til media er konfigurert med høyere basefrekvenser ut av esken enn hva tilfellet er for butikkversjonene av de samme kortene.

Også Tek.nos eksemplar av MSI GTX 1080 Gaming X, som vi akkurat har testet, har vært tuklet med.

Håpet fra MSI og Asus' side har selvsagt vært at de (marginalt) økte frekvensene skal gi kortene deres høyere plassering i våre ytelsesgrafer, og derav høyere karakter i våre tester, enn deres konkurrenter.

Praksisen skal ha vært godt innarbeidet, i alle fall hos MSI, hvor TechPowerUp i første omgang har sporet triksingen med anmeldereksemplarer helt tilbake til da GTX 660 ble introdusert i 2012.  

Ingen anger å spore

Både MSI og Asus innrømmer triksingen – vel og merke ikke per definisjon – men til tross for dette er det ikke et fnugg av anger å spore i pressemeldingene selskapene så seg nødt til å sende ut etter at nyheten sprakk og teknologimedier over hele verden begynte å stille spørsmål. I stedet virker begge leirer totalt uberørte av at praksisen deres nå er kjent.

Dette er ikke veldig overraskende. Utad handler nå alt om å få dette til å virke som en (bagatellmessig detalj omsluttet av en parentes med strek over).

Slikt glemmer man jo gjerne raskt.

Bak de nøytrale og forsvarende, for ikke å nevne unnvikende, formuleringene i pressemeldingene forfattet av erfarne PR-folk, står nok likevel litt usikre sjefer og markedsføringspersonale nå og håper. Håper på at du og jeg ikke ser det store utviklingsmessige bildet i denne avsløringen, men heller avfeier det hele som en bagatellmessig detalj med liten betydning, omsluttet av en parentes.

Jeg håper likevel du som forbruker er med meg på notene når jeg advarer om konsekvensene av at denne praksisen får vedvare. Joda, dette er en liten ting i dag, men i morgen kan praksisen bre om seg til flere aktører og føre til andre former for manipulering av testdata. 

Det spekuleres allerede i at Asus hang seg på som en konsekvens av at MSIs praksis ikke fikk en eneste anmelder til å rynke på nesa. De kunne kanskje ropt varsko, «se hva konkurrenten vår holder på med», men i stedet lot de fristelsen ta overhånd og fulgte selv på med samme dårlige eksempel. Hvorfor kunne ikke de når MSI kunne? Deres Strix-kort burde ikke behøve å stå i skyggen av MSIs Gaming-kort om det egentlig yter like godt.

Forstår ikke hva vi holder på med

Her ser vi MSIs Gaming X, med Torx 2.0-vifter og Twin Frozr kjølerør. Dette er et av grafikkortene MSI har trikset med frekvensene til.
Her ser vi MSIs Gaming X, med Torx 2.0-vifter og Twin Frozr kjølerør. Dette er et av grafikkortene MSI har trikset med frekvensene til. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Begge selskaper hevder at de bare gjør media en tjeneste ved å levere kort som allerede er satt i såkalt OC-modus. Vi sparer tid, hevdes det, fordi vi slipper å installere den vedlagte programvaren (på CD-ROM) som kreves for at forbrukere kan aktivere den samme profilen. Vi installerer (helt riktig!) sjelden tilhørende programvare og ønsker jo uansett å vise kortets maksimale ytelse for våre lesere, hevdes det videre.

Vel, snakk om å ha misoppfattet hva vi som anmeldere driver med. Vi i Tek er selvsagt først og fremst opptatt av å vise den ytelsen dere som forbrukere og potensielle kunder kan vente dere i praksis, «ut av esken», og altså uten å trenge å tenke over BIOS-er, profiler og annet. Og vi er ikke alene om det, heller.

Selvsagt er vi også interesserte i å vise dere hvor langt grafikkortene vi får inn til test potensielt kan strekke seg ytelsesmessig. Forskjellen er imidlertid den at vi da alltid kan opplyse om at det når vi snakker om overklokkede resultater. Resultater hvor grafikkbrikken og minnebrikkenes frekvenser er skrudd opp langt over produsentens anbefalte grenser, noe som dessuten ofte fører til mer støy og høyere energiforbruk, samt potensielt dårligere stabilitet.

Problematisk markedsføringsgimmick

Både MSI og Asus leverer sine kort til media ferdig satt opp i «OC Mode» og kort til forbrukere ferdig satt opp i «Gaming Mode».

Om Gaming Mode skriver MSI i sin pressemelding: 

«Butikkort er satt opp med Gaming Mode som standard ettersom dette gir best ytelse per watt, samtidig som spillytelsen ligger nær den til OC Mode.» Asus skriver nesten ordrett det samme i sin pressemelding.

Og her nærmer vi oss det som er det virkelig tragiske med denne saken, utover omfanget og tidsperspektivet. Det er nemlig vanskelig å se noen grunn til at MSI og Asus skulle trenge å fare frem på en så uredelig måte som de har gjort.

– OC Mode er en gimmik og en fornærmelse mot egne korts potensiale

Begge selskaper lager utmerkede grafikkort som overklokker langt, langt forbi deres egen OC Mode. OC Mode ala MSI og Asus er først og fremst en markedsføringsgimmik og en fornærmelse mot egne grafikkorts potensiale, noe vår test av MSI GTX 1070 Gaming X så klart viste. 

Kutt modusene

Derfor, i stedet for å gjøre OC Mode til noe kunder må grave frem via en applikasjon fra CD-ROM-en, burde selskapene gjort denne modusen om til den nye standardmodusen og latt det være med det. Den opplevde ytelsesforskjellen er uansett så knapp mellom de eksisterende modusene at det (litt overdrevent) har tatt seks år før noen sporet den opp! Det samme kan sies om forskjell i støynivå og energibruk.

NB: Etter avsløringene har MSI lagt ut BIOS-filer som setter OC Mode som standard modus over Gaming Mode på sine nettsider. Hvor mange som vil finne veien hit, og deretter ha kompetanse til å oppdatere kortene sine, er likevel et lite fåtall av kundene.

Om folk vil overklokke kortene deres kan MSI og Asus heller vise dem til et skikkelig verktøy for det, for eksempel MSIs eget Afterburner.

Ikke bare ville folk latt seg imponere over hvor mye «gratis» ytelse grafikkortet deres gir dem i forhold til den puslete OC Mode, men selskapene ville også gitt kundene sine den ytelsen som fremkom i testene de hadde lest på forhånd om de kun kjørte det med «ut av boksen»-innstillinger.

Både ærlig og enkelt for kundene, altså!

I vår gjennomgang av MSIs GTX 1070 testet vi kortet slik det ble levert oss, i god tro om at dette ville gi representativ ytelse også for deg som forbruker. Etter at vi ble klar over MSIs praksis installerte vi MSIs Gaming App fra CD-ROM-en og skrudde over fra OC Mode til Gaming Mode. Dette ga oss en nedgang i grafikkbrikkens arbeidsfrekvens fra 1847 MHz til 1822 MHz. I våre to utvalgte spill fant vi at OC Mode ga inntil 0,5 prosent høyere ytelse enn Gaming Mode. Altså en ubetydelig forskjell i praksis, men potensielt betydningsfull nok til å bestemme om kortet deres havner på plass en, to, eller tre i våre grafer (om vi hadde testet flere tredjeparts GTX 1070-kort). 

Selv om forskjellen er liten vil vi fremover være svært påpasselige når vi mottar kort fra MSI og Asus, og kun teste dem på de samme frekvensene som også butikkversjonen kommer med ut av esken. Bare slik kan vi gi anbefalinger som gjenspeiler ytelsen folk flest har i vente om de faktisk bestemmer seg for å plukke opp et kort fra de to selskapene. Noe annet ville dessuten være uredelig fra vår side overfor deres konkurrenter med renere mel i posen.

Du bestemmer utviklingen videre

I etterkant av de første Dieselgate-avsløringene, hvor bilprodusenten Volkswagen ble fersket i å ha manipulert utslipp av miljøskadelige stoffer fra motorer under testing, ble også andre fersket i lignende praksis. Om det samme blir tilfelle også her, altså at vi står foran dataverdenenes Dieselgate, gjenstår å se. Det ville i så fall ikke være fullt så alvorlig, men nøkkelpersoner ute i berørte selskaper bør nå ta et steg tilbake og spørre seg om det de holder på med faktisk er til selskapets beste.

Det gangner i alle fall ikke oss kunder, og det er nettopp derfor du, som jo sitter på de allmektige pengenes kraft, bør bruke makten disse gir deg aktivt og ta et standpunkt.

Om folk flest viser at de ikke bryr seg om litt pynting på resultatene her og der, er terskelen langt lavere – og risikoen mye mindre – for selskaper som i neste omgang ser seg nødt til å følge etter MSI og Asus. Og da er katt og mus-sirkuset virkelig i gang. 

Sjekk vår grafikkorttoppliste her »

Hva synes dere om selskapenes praksis? Er det greit å levere grafikkort til media som ikke representerer ytelsen ut av boksen for dere forbrukere?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen