KOMMENTAR: Pakken til venstre: 2500 kroner. Pakken til høyre: 37 000 kroner
Kommentar
(Foto: Ole Henrik Johansen, Tek.no)

Pakken til venstre: 2500 kroner. Pakken til høyre: 37 000 kroner

Enorme prisforskjeller for pakker som gjør det samme.

Det har blitt en slags sannhet de siste par årene at mobilene er dyrere enn før. Og vi kjøper også til dels svært dyre hodetelefoner om dagen - elektriske hårbøyler til 3-4 tusenlapper og ofte enda dyrere har blitt utbredt.

Så hvor dyrt har det blitt å være mobilkjøper sammenliknet med før?

Vi rasket i hop den dyreste kombinasjonen av mobiltelefon og hodetelefoner vi kunne finne og satte den opp mot den billigste vi fortsatt ville anbefalt.

Slik er den billigste:

... og dette er den dyreste:

Den billigste pakken har en totalpris på 2500 kroner, men det er verdt å ta med at begge disse produktene har vært såpass populære at de har hoppet mye opp og ned i pris. Akkurat nå er begge deler forholdsvis dyre, men hvis du har kjøpt dem på sine billigste punkter kunne du sluppet unna med 1800 kroner for Moto- og Jabra-pakken.

Til den prisen kunne du dekket et kredittkortavdrag på den dyreste pakken. Totalprisen her er vanvittige 37 000 kroner.

Differansen mellom billig og dyr pakke er på vanvittige 34 500 kroner. Eller for å si det på en annen måte; du kan kjøpe nesten femten stykker av den billigste før du er oppe i samme pris som den dyreste pakken koster.

Du kan si vi har jukset litt for å få den store differansen. Og på sett og vis har vi det også. Telefonen det er bilde av er modellen med mindre lagring enn toppvarianten. Den har altså «bare» 256 gigabyte, og du skal være smågal for å legge så mye penger i et sett hodetelefoner som det vi har valgt ut.

Veldig dyrt mot ganske billig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gode produkter som gjør «det samme»

Men likevel representerer pakkene ytterpunkter i det jeg vil kalle gode produkter, der du fortsatt får litt for pengene dine. Selv om dyreste pakke uansett ikke kan omtales som fornuftig får du bittelitt mer i rene spesifikasjoner og lytteglede her enn om du betaler noen tusenlapper mindre.

Grunnleggende sett gjør de altså likevel nøyaktig de samme tingene:

  • Du kan ringe og besvare anrop
  • Nettsurfing går omtrent like kjapt på de to
  • Apper virker, selv om én er kjappere enn den andre
  • Det er klasseforskjell på kameraene, men begge funker bra i dagslys som kanskje er når bilder flest tas
  • Begge fungerer utmerket som musikkspillere
  • Begge Android-telefonene er raske og gode i bruk
  • Både Jabra og Westone formidler musikk på en måte som er god nok, selv om den ene åpenbart er bedre
  • Begge varianter er trådløse og bruker Bluetooth
  • Begge fungerer godt som håndfriløsninger

Mobiltelefonen har lenge vært verktøyet alle har hatt tilgang på i en eller annen form. Og her til lands har vi vært ekstremt opptatt av de feteste modellene. Men det er grunn til å klø seg i hodet når prisene stiger opp mot 20 000 kroner for en telefon. Spesielt når de ekstra tusenlappene ikke handler om pålimt nips som bladgull og industridiamanter.

Tidligere dagers oppråna mobiltelefoner har jo tross alt vært mulig å kjøpe til mer fornuftige priser for alle oss som gir beng i bling.

På en måte har mobiltelefonen vært produktet som til tross for tidvis høye priser har havnet i alle samfunnslags lommer. Men er det ikke bra at alle har tilgang på en ålreit utgave av det som har blitt den viktigste kommunikasjonsdingsen i livene våre? Mobiltelefonen har blitt et verktøy vi alle er avhengige av - selv om vi tidvis bare ser på kattevideoer eller spiller Candy Crush på dem.

I den senere tid har prisene her på berget økt, men det har også tiden vi beholder hver telefon gjort.

Dyrt subsidierer billig

Samtidig; dette er en utvikling vi ser mange steder. Er du ivrig PC-spiller betaler du gjerne dyrt for nye grafikkort, og subsidierer dermed enklere utgaver av de samme kortene og utviklingen av neste generasjon kort. Kanskje er det ikke helt hårreisende at mobilprodusentene av og til drar en «spesial» opp av hatten, der du som virkelig, virkelig har lyst på nye funksjoner kan betale skjorta for det heftigste på markedet.

Det skal også sies at luksusfølelsen en Mate RS i kombinasjon med Westone W80 kan by på er tilnærmet uslåelig. Ikke har jeg brukt maken til mobiltelefon, og ikke har jeg hørt maken til mobil lyd. Noen gang.

Alt fra hastighet i menyene til de mange forskjellige måtene å låse opp Mate RS på, inkludert å bare legge fingeren på skjermen, gjør at den oppleves som noe for seg selv. Med kamera som fungerer utmerket nesten ned i totalt mørke og et tonn lagringsplass er det liksom ikke noe som helst å klage over her. Alt du kan tenke deg er på plass.

I det rimelige hjørnet stiller Jabra Move med flott byggekvalitet og veldig bra lyd til å koste så lite. Det er svært få trådløse hodetelefoner som spiller like bra; selv når du jakter i prisområdet to til tre tusen vil du finne mange produkter som ikke gjør en like god jobb. Og den samme erfaringen har vi med Moto G5. Den er et utmerket og lynraskt verktøy som får jobben gjort. Den føles ikke like luksuriøs som Huaweis krumtapp, men hvis målet er å få oppgaven unna er det kanskje ikke luksusfølelsen det handler mest om?

Koster som en dyr ferie for fire

Men i bakhodet skurrer det fortsatt at dette her koster det samme som en helt grei bruktbil, eller å sende en familie for fire på ferie ganske langt avsted.

Det er lov å håpe at denne typen produkter ikke blir hverdags, men holder seg i utkantene av butikkhyllene som noe man en veldig sjelden gang kan koste på seg. Kanskje det året man sparer inn på noe annet. Blir dette produkter noen føler at man må ha er vi definitivt på ville veier.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen