Livet med nettbrett som PC: Studentens drøm

Livet med nettbrett som PC: Studentens drøm

For en uke siden hatet vi nettbrettet litt. Nå omfavner vi det.

Klar for uke tre med nettbrett som erstatning for PC. Det begynner å løsne.

Det har vært en spesiell uke. Helgen ble lang, med 17. mai i den ene enden, og pinse i den andre. Så fulgte tre dager med avspasering, og i dag er det hjemmekontor. Det er nesten så jeg lurer på om de vil kjenne meg igjen når jeg dukker opp på kontoret på mandag.

Så skulle du kanskje tro at det ble lite tid til å høste erfaringer med nettbrett som PC denne uken? Tro om igjen.

Les også: Hjelp, jeg må bytte ut PC-en med nettbrett!

God hjelp på alle fronter

Nettbrettet har vært i flittig bruk, om enn ikke fordi jeg har skrevet så mye på det. Den siste uken har jeg vært heltidsstudent, med eksamen på tirsdag og torsdag.

Nå ble det riktig nok ikke studert særlig mye på nasjonaldagen. Men ut over det har brettet vært brukt i alle ledige stunder. Jeg har tatt notater, lest gjennom tidligere notater, planlagt repetisjoner og fulgt manduksjoner til hjernen har vært på kokepunktet. En ting har jeg lært – så lenge jeg finner noe å studere, vil nettbrettet være min følgesvenn.

Universitetet i Oslo har vært så elskverdige å legge alle, eller i alle fall nesten alle, forelesningene fra vårsemesteret på sine nettsider. Ved hjelp av nettbrettet har jeg lastet ned alle sammen og puttet dem i en mappe på Dropbox. Der har jeg sortert dem i fire ulike mapper, med undermapper for de ulike fagområdene. En mappe med mp3-filer, en med flash, en med filer for iPad, og en med filer for iPhone.

Stopp en halv, min gode professor!

Nettbrettversjonene spilles av som video, og presentasjonene fra forelesningene dukker opp på skjermen. Mens foreleseren forklarer kan jeg trykke på pauseknappen. Nytten er enorm. Nå trenger ikke forelesningene å gå direkte fra professorens PowerPoint til studentens notatblokk uten å passere hjernen på noen av dem.

Jeg kan spole kjapt tilbake og høre de vanskelige tingene en gang til. Noen ganger tar jeg pause for å sjekke noe med Store Norske Leksikon, eller for å google hvordan andre har løst tilsvarende problemstillinger. Jeg skriver notater med blyant på skjermen til nettbrettet, og jeg leser dommer fra Lovdatas store database.

Men de tjukke røde lovsamlingen må jeg bla i på gamlemåten, selv om også den ligger på nett. Brettet er ikke tillatt som hjelpemiddel på eksamen, og det er kjekt å ha innarbeidet lovsamlingen med noen henvisninger og fargekoder.

Krever ikke noe ekstra

Du trenger ingen spesiell programvare for å bruke Android-brettet som hjelpemiddel. Jeg har riktignok et brett jeg kan notere med penn på (Samsung Galaxy Note 10.1).

Tidligere oppgaver kan lastes ned og granskes på brettet, og det skal ikke mer enn et skjermklikk til, så er universitets forelesningskalender overført til Google-kalenderen. Nettbrettet fisker jeg opp når jeg pendler med buss til- eller fra jobb. Når jeg kjører selv, og det skjer alt for ofte, spiller jeg lydfilene på bilstereoen. Hjemme kan jeg kjøre forelesninger på storskjermen i stua.

Les også: Nettbrettet sluker bokstavene mine!

Kollokviegruppe på nett

Oppgaver jeg forsøker å løse kan jeg dele med medstudenter på Dropbox, og kommentarer kan vi gi hverandre via Skype eller Facebook.

Jeg merker at det ble litt mye studentfokus nå. Men skal du studere er mitt råd til deg; skaff deg et nettbrett.

Og til dere som leser dette og ikke er filla interessert i å studere – skaff dere et nettbrett likevel. Samme hva du er interessert i er nettbrettet er porten til informasjon.

Så kom nettbrettet som er en PC

Microsoft Surface Pro er en PC. Samtidig er det et nettbrett med nesten dobbelt tykkelse av det som er vanlig.
Microsoft Surface Pro er en PC. Samtidig er det et nettbrett med nesten dobbelt tykkelse av det som er vanlig.

Men i dag er det fredag, og jeg er tilbake på jobb. Hjemmekontor er en sannhet med visse modifikasjoner. Også i dag fikk jeg ta turen til Oslo for å få med meg en pressekonferanse. Dagens begivenhet griper rett inn i diskusjonen om nettbrett versus PC. Microsoft lanserte Surface 8 Pro, et nettbrett med Windows 8 Pro, samme operativsystem som helt vanlige Windows-PC-er.

Surface Pro koster mye mer enn et vanlig nettbrett, men ser unektelig mest ut som en lubben utgave av Microsoft Surface RT. Testen av brettet får dere lese på vår søsterside Hardware.no når den tid kommer. Vi fikk låne med oss et brett for å se nærmere på hva som skiller det fra versjonen med Windows RT.

Dette er både PC og nettbrett, kunne Microsofts teknologidirektør, Børge Hansen, fortelle oss.

– Se her. Det følger med en penn, så du kan skrive på skjermen. Når du bruker pennen reagerer ikke skjermen på berøring. Det betyr at du kan hvile hånden mot skjermen mens du skriver, fortalte Hansen.

Da måtte jeg smile for meg selv. For på første rad satt jeg med Android-brettet og noterte, med penn, og med hånden hvilende på skjermen. Ellers noe nytt?

Få også med deg de to første delene av denne serien:

Uke 1: Hjelp, jeg må bytte ut PC-en med nettbrett! 

Uke 2: Nettbrettet sluker bokstavene mine!

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen