KOMMENTAR: La teknologien hjelpe bedriften
Kommentar
(Bilde: Shutterstock)

La teknologien hjelpe bedriften

– Dette året vil fokus ligge på mobilitet, skriver Lars Nygaard.

  • Kommentarer (2)
Annonsør­innhold
Les hele saken »
Lars Nygaard er country manager for Projectplace i Norge.
Denne kommentaren er skrevet av Lars Nygaard, som er country manager for Projectplace i Norge. Foto: Projectplace

Etter at vi nå har kommet halvveis gjennom 2015, ser man med spenning mot hvordan teknologi vil påvirke våre arbeidsmetoder videre dette året. Vi har allerede sett hvordan teknologi har blitt en drivkraft for bedriftsprosesser, men uten en forståelse for hvordan teknologien endrer metoder og rutiner, vil ledere ikke kunne hjelpe deres grupper til å jobbe mer effektivt og gjennomføre vellykkede prosjekter. 

Med kommunikasjonsbarrierer forsert, er det tid for å benytte en sosial tilnærming som benytter systemer for å gi ansatte kontroll – ikke motsatt. Til syvende og sist skal teknologi benyttes av ledelsen til å hente ut det beste fra sine ansatte. Dette året vil fokus ligge på mobilitet. Dermed må ledere tilrettelegge for at deres arbeidsgrupper har de rette verktøyene for sømløs samhandling. Med tanke på dette, her er de fire trendene som Projectplace mener vil forme tiden som ligger foran oss:

1. Ekte mobilitet: Tilgang til skytjenester via nettbrett og smarttelefoner har gjort effektiv mobilitet til en realitet – spesielt med introduksjonen av BYOD og BYOA i bedrifter. Likevel trenger mange å overkomme utfordringene som ligger i å integrere de ansattes mobile enheter og applikasjoner med egne systemer. Her ser man også nye utfordringer og muligheter nå som kroppsbårne enheter øker i omfang og gir økt kompleksitet. 

Undersøkelsen Workforce 2020 spår at muligheten for å kunne jobbe når som helst og hvor som helst, er godt på vei til å bli sentralt både for bedrifters virksomhet og de ansatte selv. Spesielt nå som «Millennials»-generasjonen går ut i jobb og former arbeidsstyrken. Bedrifter må forsikre seg om at de følger med trendene i markedet. Ut i fra dette skal de levere teknologien og løsningene som de ansatte trenger for å utføre sin jobb og holde kundene tilfredsstilt. Hvis bedriftene her ikke følger opp om utviklingen, vil de risikere svekket lojalitet hos kundene og miste de beste medarbeiderne. Ledere må velge virtualiserte verktøy og systemer som er designet for å øke smidigheten og tilgjengeligheten til deres arbeidsgrupper, samtidig som man fortsetter å gi dem tøylene for å planlegge og styre sine egne oppgaver.

2.  Skyen for deg: I 2014 ble utfordringer med skytjenester eksponert gjennom at profilerte selskaper og organisasjoner ble offer for datainnbrudd. Dessverre ser det ikke bedre ut for 2015 ifølge Forresters rapport, hvor det påpekes at lignende innbrudd er uunngåelig i tiden som kommer. Truslene og usikkerheten om hvorvidt man klarer å sikre seg, har ført til at en rekke selskaper har re-evaluert deres tilnærming til sikkerhet og risikofaktorene som skytjenestene de benytter potensielt kan ha. 

Vi mener sikkerhet bygger på tre pilarer: tiltro, sikkerhet og riktig programvare. Ikke alle skytjenester er laget likt når det gjelder disse tre pilarene. Noen kan ha svakheter som bare venter på å bli utnyttet, mens andre har manglende pålitelig tredjeparts-verifisering. Gratis samarbeidsverktøy og applikasjoner har vist seg spesielt sårbare, noe vi nylig har sett eksempler på. Ledere må ikke ta i bruk eller godkjenne bruk av skybaserte samarbeidsløsninger uten å gjøre risikovurderinger for hvor lett det kan være for uvedkommende å få tilgang til bedriftens sensitive data. I det minste bør det velges en løsning som tilbyr kryptert innlogging og kommunikasjon, to-stegs innlogging eller single sign-on-integrasjon mot et betrodd system. 

3.   Beslutningsstøtte på forespørsel: Vi er sikker på at du er enig i at beslutningsstøtte (business intelligence) er uvurderlig for ditt selskaps suksess. Problemet med tradisjonelle beslutningsstøtteløsninger, er at de ofte er for komplekse og krever spesialister både for installasjon og bruk. Selskap har ikke råd til å bli holdt tilbake av disse begrensningene og ufleksible systemer. Nye beslutningsstøttemodeller er nødvendig for å forsikre at alle i bedriften har tilgang til dataene når de måtte trenge det. 

Som en modell skal beslutningsstøtte på forespørsel gi brukervennlighet, samhandling, sikkerhet og transparens. Dette skal redusere administrasjonskostnader og gi synlighet på tvers av organisasjonen, og da gi beslutningsmyndighet til brukerne. Verktøyet som de ansatte velger, skal være det som fokuserer på brukeropplevelsen for sluttbrukeren, så vel som full integrasjon. Når man som selskap har teknologi som tilbyr dette på plass, får man muligheten for å øke ansvaret og engasjement hos brukerne.

4.   Gjør arbeidsplassen smidig: Dette har pågått i noen år nå, og med lovgivningen som i 2014 trådde i kraft i Storbritannia om fleksibelt arbeid, er dette uten tvil noe som øker i ofgang i 2015. Organisasjoner vil fortsette å utforske nye måter å jobbe på for å øke de ansattes produktivitet – blant annet gjennom hvordan bedriftens lokaler designes og organiseres for å legge til rette for samarbeid. Den største utfordringen for en smidig arbeidsplass er motviljen til endring – enten det er fra ledelse eller eksisterende ansatte. 

Eksperter på organisasjonsendringer, som for eksempel Jason Little, er tilhenger av endringer gjennom agile- og lean-prinsippene, som alltid involverer de som er direkte berørt av de aktuelle endringene. At sidestilte ansatte kan jobbe fram endringer sammen vektlegges, framfor endringer som pålegges fra ledelsen, for å oppnå enkle og effektive endringer. Det er best at organisasjoner introduserer verktøy og prosesser som er uproblematiske, transparente og har en lav læringskurve for å oppnå endringsmålene. 

En lean arbeidsplass er en som samarbeider. Dette krever innovative teknologier for å bistå et funksjonelt arbeidsmiljø. Ledere må kombinere planlegging og gjennomføring for å gi arbeidsgrupper verktøy for å organisere og guide dem selv gjennom uenigheter, forstyrrelser og utfordringer, uten at lederen mister den overordnede kontrollen.

Hva tror du resten av 2015 vil bringe med seg? Du har sett de fire trendene vi foreslår at man holder et øye med. Vår anbefaling er at du forsikrer deg om at du og dine arbeidsgrupper – både store og små – er klar for utviklingen man nå ser, så vel som den som kommer.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen