Arbeidshesten: Logitech Wave har vært med meg gjennom mange år nå. Det er det mest behagelige tastaturet mine fingre vet om, og er heldigvis fortsatt å få tak i.
Kommentar
Arbeidshesten: Logitech Wave har vært med meg gjennom mange år nå. Det er det mest behagelige tastaturet mine fingre vet om, og er heldigvis fortsatt å få tak i. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

– Ikke ta fra meg tastaturet mitt!

Å måtte bytte tastatur kan være en sann plage.

Datamaskiner er viktige i så godt som alle sammenhenger i dag. Enten det handler om jobb eller fritid skal det godt gjøres å unngå skjermen. Men selv om skjermen fort kan være det mest synlige tegnet på at vi jobber med teknologi, er det noe annet som er vel så viktig.

Eller som jeg forsøkte å få Macen til å diktere for meg:

Tastaturet er det verktøyet er bruker til daglig. Når det ikke virker skikkelig blir arbeidshverdagen utover utdannelse uutholdelig. Se for det nye O i the Matrix når han ikke får til åpne munnen. Alle som bruker tastaturet har sine tydelige preferanser og et tastatur som er fantastisk for jeg bruker ikke nødvendigvis fantastisk for alle andre. Linni skift.

Det får være nok fra Apples dikteringsfunksjon for i år, og muligens også for de neste fem årene.

For uansett hva elektronikkprodusentene sier, datamaskiner som faktisk forstår naturlig tale er ikke her helt ennå. Selv ikke om du snakker klokkerent bokmål, eller engelsk for den saks skyld.

Talefunksjonene forstår såpass at sjansen for at de gjør en fatal feil i løpet av en enkelt setning er forholdsvis liten. Dermed kan produkter som Siri, Google Nå eller Amazons Echo fungere sånn noenlunde. Men for de lange arbeidsøktene er det et godt tastatur som må til.

Og hva slags tastatur man foretrekker er en dypt personlig vane.

Jeg snakker raskest med tastaturet

Du kunne tatt det verste fra håndskriften til ti leger, og du ville fortsatt ikke kommet i nærheten av å oppnå mine utsøkt elendige kråketær. Derfor har jeg siden en gang på slutten av åttitallet forholdt meg mest til QWERTY. Siden jeg øyeblikkelig fyller 35 er det snakk om mesteparten av livet.

Jeg skriver fort. De som overgår meg i hastighet er som regel andre journalister, eller folk som jobber med kode. Innimellom får jeg litt av den samme følelsen av å snakke med teknisk avdeling på jobb, som familien min sikkert får når jeg dukker opp i et chatvindu. Det som pleier å skje er at jeg lirer av meg ti linjer på få sekunder - før mottakeren i stedet finner det formålstjenlig å ringe.

Det jeg vil frem til er at med et godt tastatur kan jeg uttrykke meg fortere enn jeg gjør når jeg snakker.

Tastaturene jeg ikke klarer meg uten

Tastatur som dette fra Happy Hacking, og andre fra for eksempel Das Keyboard, kan leveres helt uten påskrift, og med ekstra gode tastebrytere. Disse er ikke for alle, men noen få elsker dem.
Tastatur som dette fra Happy Hacking, og andre fra for eksempel Das Keyboard, kan leveres helt uten påskrift, og med ekstra gode tastebrytere. Disse er ikke for alle, men noen få elsker dem. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For meg er det to varianter som gjelder. I jobbsammenheng har jeg brukt Logitechs Wave-varianter de siste snart ti år. På hjemmebane og til underholdningsbruk foretrekker jeg noe som er trådløst og kompakt. Selv om jeg jobber en del hjemmefra er ikke talltastaturet til høyre for de vanlige tastene så viktig for meg at jeg er villig til å kjøpe et større, mer uhåndterlig tastatur.

Hjemme er det Microsofts Arc-tastatur som er den foretrukne trykkeplaten. Men der Logitech har holdt liv i Wave gjennom mange år, er Microsoft Arc sluttprodusert, og i ferd med å bli borte fra butikkene.

Tastaturløsninger flest forholder seg nemlig til den samme naturloven som all annen elektronikk gjør. Årets mote er ikke den samme som fjorårets.

Nå har jeg en finfin hvit jakke med mange brune spenner på som passende tilbehør for deg som kler på deg tastaturene dine. Og i motsetning til for eksempel mobiltelefoner, kan man ikke stolt klaske årets feteste tastatur ned på kafébordet foran seg. Men sjansen for at elektronikkprodusentene ikke prøver noe nytt til neste år er likevel ganske liten.

Formen på et tastatur sitter i fingrene

Selve utformingen på tastaturene sitter i fingrene, og det kan være slitsomt å venne seg til nye varianter. Dekker linjeskifttasten én eller to rader? Har den shift på begge sider? Er du en Excel-rev går kanskje livet i grus om det numeriske tastaturet ikke er slik du er vant til. Hva med funksjonstastene? Må du bruke en Fn-tast i kombinasjon med noe annet for å få tilgang på ofte brukte funksjoner, så som skjermdumper? Det kan være nesten uoverkommelig irriterende det også.

Den bærbare PC-en min er en Mac med Windows, så jeg burde strengt tatt gi meg selv en skjennepreken for å ha gjort min egen tastaturverden omtrent så kompleks som det er mulig å få den, med både egen severdighetstast og en egen tast for veikryss. Sistnevnte muligens mest egnet for byplanleggere?

Kanskje elsker du tastaturet du har hatt de to-tre siste årene, men hvis det dør på seg må du sannsynligvis venne deg til et nytt neste gang du handler.

Er en ny design nødvendigvis bedre?

Er du virkelig sugen på å få tak i det perfekte tastaturet finnes det løsninger. Nettbutikken Clicky Keyboards restaurerer gamle mekaniske IBM-tastatur. Planlegg et utlegg på mellom 150 og 600 dollar. Kun nok et bevis på hvor mange ulike preferanser det finnes på akkurat denne fronten.
Er du virkelig sugen på å få tak i det perfekte tastaturet finnes det løsninger. Nettbutikken Clicky Keyboards restaurerer gamle mekaniske IBM-tastatur. Planlegg et utlegg på mellom 150 og 600 dollar. Kun nok et bevis på hvor mange ulike preferanser det finnes på akkurat denne fronten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Flere har stilt spørsmål ved hvorvidt denne elektronikkmoten i det hele tatt er nødvendig. Apples telefoner beholder en gitt design gjennom et par generasjoner av gangen, og da Samsung hadde en relativ lik design gjennom tre av sine Galaxy S-generasjoner tok salgsrekordene brått slutt.

Det skal sies at for Samsungs del inntraff dette omtrent samtidig med at markedet for påkostede smarttelefoner så smått begynte å bremse ned. Hva som var mest utslagsgivende er det litt vanskelig å si noe om, men inntrykket er at design betyr stadig mer etter hvert som markedet blir tøffere. Når det selges færre av en gitt type vare, blir det enda viktigere å ha det produktet i utvalget som folk faktisk får øye på.

Vi er like skyldige i dette motejaget som alle andre. I testene våre påpeker vi det gang på gang når designen er den samme som i fjor. Det til tross for at det kanskje ikke var noe galt med designen fra i fjor i det hele tatt.

Lang tid mellom hvert gjennombrudd

Noen ganger kan nytt bety bedre ergonomi, og faktisk bedre løsninger. Men det er slett ikke alltid. For min egen del oppfatter jeg Wave-tastaturet som ett av de mest behagelige tastaturene jeg har skrevet på, men meningene er nok likevel delte. Og skulle de ikke være det er det ikke så ofte de kjempestore ergonomiske fremskrittene dukker opp.

Jeg får nesten rette en slags takk til Logitech, eller Logi, eller hva de nå heter for tiden. Wave-tastaturet har overlevd i det som begynner å bli en evighet i teknoverdenen. Den andre takken får gå til den lokale avdelingen av Teknikmagasinet som fortsatt hadde Microsofts Arc-tastatur på lager da det ble tid for å bytte nå nylig.

Siden det var på vei ut var det til og med billigere enn det pleier.

Selv om laptopveldet ikke ser ut til å minke med det første, foretrekker svært mange av oss et større tastatur til stasjonær hjemmejobbing. Når den bærbare ikke skal være med på tur.

Gjør de allerede gode produktene bedre

Hurra! Til tross for litt skrukkete eske var det mulig å få tak i en prima utgave av Microsoft Arc selv om tastaturet er ute av produksjon. Neste gang blir det verre.
Hurra! Til tross for litt skrukkete eske var det mulig å få tak i en prima utgave av Microsoft Arc selv om tastaturet er ute av produksjon. Neste gang blir det verre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Derfor hadde det vært veldig greit om produsentene av slikt utstyr kunne bli litt mindre opptatt av motene som kommer og går, og litt mer opptatt av praktiske fordeler. Hva med å ha et sett faste tastaturutforminger, der mindre relevante deler av designen endres, mens tasteplasseringer, håndledsstøtter og slike ting holdes mest mulig likt?

For alt jeg vet er det slik tastaturprodusenter tenker i utgangspunktet, men jeg kan ikke si jeg har merket mye til det på min vei gjennom tastaturjungelen.

Samtidig endres alt rundt dette utstyret kontinuerlig. I disse dager får enkelte tastatur dobbel tjeneste, og skal kunne kobles til mobiler og nettbrett samtidig som de brukes som hovedtastatur til PC-en.

Det sier seg selv at det kan være vanskelig å rettferdiggjøre en større oppdatering av en gammel design som har en liten men entusiastisk gruppe brukere. Men det gjør ikke kampen noe mindre reell når favorittastaturet har strøket med, og det er umulig å få tak i et med samme ergonomi og tasteplassering.

Lurer du på hvordan mekaniske tastatur virker? Det kan du lese mer om i denne guiden »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen