KOMMENTAR: – Den nye momsgrensen er ingen reell økning
Kommentar
(Bilde: Shutterstock/Myimagine)

– Den nye momsgrensen er ingen reell økning

350-kronersgrensa er et spill for galleriet, mener vår journalist.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tidligere i høst foreslo Høyre og FRP å øke den toll- og avgiftsfrie importgrensen fra 200 til 500 kroner, og etter mange lange ukers forhandlinger har regjeringen nå kommet til en enighet om sitt forslag til statsbudsjett for 2015.

I dette budsjettet ligger det også en post om at momsgrensen heves til 350 kroner – vel å merke inklusiv frakt og forsikringskostnader, kan DinSide melde.

Handelsstanden sier nei, forbrukerne ja

Mange handler klær på nett. .
Mange handler klær på nett. .Foto: Shutterstock/Eugeniya Khomenko

Forslaget har møtt sterk motstand fra blant andre NHO, og flere nettbutikker har sagt de kan komme til å flytte deler av virksomheten til utlandet hvis den nye grensen blir innført. 

Samtidig har momsgrensen vært en stadig tilbakevendende hodepine for Stortinget, hvor mannen i gata i flere år nå har lurt på hvordan en slik momsgrense kan forbli uendret siden 70-tallet. 

Momsgrensen har vært et tema ved hvert valg allerede siden 2005 og hvem som har vært for heving av grensen har hatt nær sammenheng med hvem som har vært i opposisjon.

Til Dagbladet fortalte AP i 2005, den gangen da de var i opposisjon, at de ønsket å heve grensen til 1000 kroner, mens Høyre gikk i mot. Da AP satt i regjering  i 2012 hadde de derimot ombestemt seg, og denne gangen var det Høyre som ønsket å heve grensen. 

De kom endelig til enighet:  – Regjeringen dropper 500-kronersgrensen»

Spill for galleriet

Nå heves altså grensen til slutt, etter mye om og men. Det opprinnelige forslaget i statsbudsjettet var 500 kroner, kompromisset landet på 350. Inkludert frakt og eventuelle forsikringskostnader. 

Det betyr i praksis at du risikerer å kunne handle for mindre enn 200 kroner dersom fraktkostnadene er høyere enn 150 kroner. Og det kan de fort bli.

Det er vanskelig å se dette som noe annet enn et feigt forsøk på å tilfredsstille både handelsstanden og narre naive forbrukere.

Handelsstanden fordi det i praksis ikke vil innebære en stor økning i momsgrensen, naive forbrukere fordi 350 kroner tross alt er et høyere tall enn 200 kroner. Så får det heller være at de får en overraskende regning i posten sammen med pakken sin. 

Praktiske eksempler

Enkelte nettbutikker tilbyr gratis frakt, slik som velkjente Dealextreme. Hos disse innebærer den økte momsgrensen en reell økning. 

Dersom du bare bestiller små og lette ting, vil fraktkostnadene generelt også holde seg nokså lave. Skulle du derimot bestille noe som veier litt eller om du har det travelt og trenger ekspressfrakt, må du derimot regne med å punge ut en solid sum i porto.

Noe av det som er mest populært å bestille fra utlandet, er T-skjorter med kule eller nerdete motiver. I eksemplene nedenfor har vi sjekket porto for én T-skjorte fra populære nettbutikker.

Dette er en vare som ofte har kommet under 200-kronersgrensen tidligere, men som nå kan ende opp med å bli dyrere enn først planlagt.

  • thinkgeek.com: 62 kroner i standardfrakt, 195 kroner for ekspressfrakt = 288 / 155 kroner i «ny momsgrense»
  • amazon.co.uk: 68 kroner per leveranse + 22 kroner per kilo i standardfrakt, 16 kroner per gjenstand og 117 kroner per forsendelse for ekspressfart = 260 / 195 kroner i «ny momsgrense»
  • ebay.com: varierende fraktkostnader, vårt eksempel 219 kroner  = 131 kroner i «ny momsgrense»
  • threadless.com: 68 kroner i standardfrakt = 282 kroner i «ny momsgrense»
  • etsy.com: varierende fraktkostnader, vårt eksempel 56 kroner = 294 kroner i «ny momsgrense»

Med andre ord, du bør holde tungen rett i munnen før du trykker på «bekreft».

Vær årvåken!

Den nye momsgrensen krever nemlig at forbrukeren er svært våken i bestillingsøyeblikket.

Der hvor det tidligere holdt å sjekke om selve varen havnet under 200 kroner, må du nå nemlig nesten gjennomføre bestillingen for å finne ut hva beløpet blir med vare pluss frakt.

Verdt å merke er det at i 2015 vil Postens fortollingsgebyr økes til 140 kroner.

Hva syns du om den nye momsgrensen? Vil den påvirke hva og hvor du bestiller på nett? Diskuter i kommentarfeltet nedenfor!


Den foreslåtte 500-kronersgrensen skaper trøbbel

Komplett truer med å flytte delvis ut av Norge »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen