Slik presenterer Apple den nye musikktjenesten.
Kommentar
Slik presenterer Apple den nye musikktjenesten. (Bilde: Skjermdump/Apple)

– Apple frir til grasrota mens Tidal frir til Taylor Swift

Mandagens Apple Music-lansering virket sterkt påvirket av to konkurrenter, mener vår journalist.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Apple er et selskap som gjør veldig lite i små bokstaver. I hvert fall om bokstaven det handler om ikke er en i. Selskapet omgir seg med stjerner på lanseringene sine, og det mangler ikke på musikalske innslag, eller påkostede one-off-videoer for selve presentasjonen. Da er det jo litt spesielt at selskapet under mandagens lansering på mange måter var mer nedpå jorda enn enkelte av sine etablerte konkurrenter.

For hvem er det Apple skal ta her? Allerede tidlig i presentasjonen gikk det frem at de må ha sett seg ut to konkurrenter, og to, skal vi si halve konkurrenter.

Bakgrunn: Apple avslørte musikkstrømmetjeneste

99 problemer + 1

Taylor Swift er en av verdens best betalte popstjerner, og en av få som fortsatt selger massive mengder fysiske plater. Hun trakk musikken sin fra Spotify på grunn av for små utbetalinger.
Taylor Swift er en av verdens best betalte popstjerner, og en av få som fortsatt selger massive mengder fysiske plater. Hun trakk musikken sin fra Spotify på grunn av for små utbetalinger. Foto: DFree / Shutterstock.com

Jay Z har etter alt å dømme 100 problemer om dagen. Og Beyonce var faktisk ett av dem. Ifølge nylig omtale manglet Sony avtaler med Wimp. Unnskyld, Tidal. Senere har selskapet sagt at de ikke ville trekke fru Zs, eller noen annens, musikk fra tjenesten. Det er uansett ikke det største problemet.

Langt verre er det at tidvis gigantomane Apple, som for tiden bygger romskiphovedkvarter i Cupertino, fremstår som mye mer edruelige i presentasjonen av de nye tjenestene sine enn det Jay Z og Tidal fikk til. Rapperen og forretningsmannen møtte hard motbør da han samlet et knippe av bransjens aller best betalte artister, for å proklamere at Tidal skal gi større utbetalinger.

Det begynner etter hvert begynner å bli allment kjent at det er nettopp de største artistene som tjener penger på strømming. De som ordet landeplage blir for lite for. De som har kataloger du må sette av fem uker ferie for å rekke å høre gjennom. Da er det gjerne ikke så rart at det lukter litt svidd når megastjernen Taylor Swift trekker musikken sin fra Spotify på bakgrunn av for lite penger. Det var fortsatt snakk om millioner. Dollar.

Hun var naturligvis med blant dem som proklamerte sin tilhørighet da Jay Z relanserte norske Wimp som Tidal.

Apple hevder å kjempe for de små

Så hva gjør Apple? Selskapet er kjent for å sparke ganske åpent i de fleste retninger. Flere av konkurrentene har fått passene sine eksplisitt påskrevet. For Tidal var sparket imidlertid mer subtilt.

Trent Reznor kjenner du kanskje til. Navnet dukker av og til opp i odde sammenhenger, og sammen med Nine Inch Nails fargela han årene rundt tusenårsskiftet for mange rockeinteresserte. Han har også gått til frontalangrep på store plateselskap, og gitt vekk musikk gratis. Ikke bare det, han har sågar oppfordret fansen til å laste ned egen musikk ulovlig.

Frontmann i Nine Inch Nails, Trent Reznor. Her fra en konsert i Budapest for seks år siden.
Frontmann i Nine Inch Nails, Trent Reznor. Her fra en konsert i Budapest for seks år siden. Foto: Ferenc Szelepcsenyi / Shutterstock.com

Reznor har vært involvert i Beats' strømmetjeneste siden før Apple kjøpte selskapet, og dukket opp i en av lanseringsvideoene mandag. Og hva snakket han om? Hvordan Apple Music skal gjøre det lettere for de små artistene. De mange tusen som ikke er Taylor Swift. De som i hvert fall ikke tjener penger på Spotify.

At musikeren er tungt involvert i tjenesten får ikke hjelpe. Jeg tror faktisk han i hvert fall delvis mener det han sier. Det virker sannsynlig for en mann med Reznors bakgrunn. En skikkelig bråkmaker som tidvis har fremstått som mer på fansens side enn på sin egen. Kontrasten er diger når vi skuler over til Taylor Swift, Jay Z og Tidal.

Les vår livedekning av mandagens Apple-lansering her »

Blir Apple Music den neste artistfabrikken?

Men Jay Z er ikke alene om å burde svette litt her. Delen av tjenesten Reznor snakket om heter Apple Music Connect. Den skal tillate nye artister å laste opp alt mellom himmel og jord, for direkte tilgang fra fansen. Dette er dessuten en gratis del av tjenesten, så dersom du er flett ny musiker, for eksempel en fersk Madeon eller Kygo, kan du altså legge ut sporene dine for hvem som helst gjennom løsningen.

Lyder det kjent?

Musikktjenesten Soundcloud har vært i hardt vær de siste årene. Tjenesten befinner seg mellom barken og veden, og sliter med å gjøre både plateselskap, artister og fans til lags.
Musikktjenesten Soundcloud har vært i hardt vær de siste årene. Tjenesten befinner seg mellom barken og veden, og sliter med å gjøre både plateselskap, artister og fans til lags. Foto: Skjermdump

Soundcloud er en enkel opplastingstjeneste for musikk, der hvem som helst kan laste opp nesten hva som helst og få det hørt og delt. Mange artister, inkludert de to sist nevnte, har mer eller mindre slått gjennom ved hjelp av tjenesten. Likevel er den omtrent kontinuerlig i trøbbel.

Ledelsen forsøker å få bukt med tilbakevennende piratspor, ikke alle er like fornøyde med at mikser og nyinnspillinger av andres åndsverk havner på Soundcloud før rettighetsavklaring har skjedd og tjenesten kaster heller ikke veldig mye penger av seg. Iallfall ikke om vi skal tro Sony, som for litt siden ønsket å trekke samtlige artister ut av tjenesten. Artiststallen inkluderer forresten både Kygo og Madeon. Sistnevnte oppfordret fansen til å spille musikken en siste gang før den ble borte. Den ligger der fortsatt. Enn så lenge.

Svært mye er fortsatt ukjent

Hva skjer når pengemaskinen Apple begynner å plukke på en slik modell? Kan de få bukt med piratene? Kan de få på plass et avtaleverk som gjør rettighetsforvalting enklere, og dermed tillate uautoriserte mikser på en måte Soundcloud ville fått pepper for? Og hva vil denne delen av tjenesten kaste av seg?

Svarene på dette har ingen akkurat nå. For avkastningens del kan man tenke seg at Apple vil kryssubsidiere ulike deler av tjenesten, men resten virker ikke like åpenbart. Soundcloud kjemper imidlertid for eksistensen sin på flere fronter. Plateselskapene liker dem ikke så godt, og for hvert krav tjenesten gir etter for, liker artister og fans dem dårligere. Det virker å være vanskelig å vinne fra Soundclouds posisjon.

Samtidig er Apple Music nesten påfallende lite nyskapende. Det er ingenting her vi ikke har sett før, bortsett fra helheten. Et mulig unntak er den egne radiokanalen som vil være kuratert av den tidligere BBC-DJ-en Zane Lowe. De fleste strømmetjenestene har radioløsninger, men de færreste av dem har levende innhold. Per dags dato er de fleste mer en personlig shuffle-knapp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Zane Lowe fra BBC Radio 1 er blant musikkpersonlighetene som skal lede radiostasjonen Beats1.
Zane Lowe fra BBC Radio 1 er blant musikkpersonlighetene som skal lede radiostasjonen Beats1. Foto: Skjermdump/Apple

Spotify og Google bør også følge med

Et par andre spark var rettet mot Spotify og Googles Youtube-tjeneste. Men jeg er langt mer usikker på hvor effektive disse var. Apples musikktjeneste skal for eksempel ha musikkvideoer. Det ble gjort et poeng av at videoene ville være reklamefrie. Musikkvideoer er blant de aller mest sette på Youtube, men hvis du ikke har Google Play Music-abonnement må du tåle å se reklamer først. Spotify har også nylig lansert videoer i sin tjeneste, men foreløpig ikke her på berget. For Spotifys del var nok avsløringen av en prismodell for familier viktigere, og Daniel Ek og kompani har da også avslørt at Apple ikke blir alene om å tilby familieabonnement. Spotify har også lansert en egen radiotjeneste som ikke er tilgjengelig i Norge.

Les alt om nye Spotify her »

Hvem som vinner i denne mølja er vanskelig å si. Spotify ser ikke ut til å ha lidd nevneverdig under Googles lansering av sin strømmetjeneste. Tidal er ferske, og har nok både mer penger og flere virkemidler i lommen. De er også blant svært få som tilbyr tapsfri strømming for dem som er mest opptatt av lyd. Tross stadige rykter, sinte kommentarer, artister og fans seiler også Soundcloud-skuten videre. For øyeblikket.

Krigen avgjøres av fansen

The Weeknd, eller Abel Tesfaye som han egentlig heter, ble kjent etter å ha gitt ut en rekke mikstaper. Rettighetene var det verre med, men nå står artisten på egne ben.
The Weeknd, eller Abel Tesfaye som han egentlig heter, ble kjent etter å ha gitt ut en rekke mikstaper. Rettighetene var det verre med, men nå står artisten på egne ben. Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

Med såpass like tjenester, vil sannsynligvis mye avhenge av hvordan hvert enkelt produkt oppfattes av sine fans og (for)brukere. Vi skal heller ikke glemme at strømming er i vekst, og mens vi her i Norden omtrent utelukkende strømmer, selges det fortsatt musikk til stykkpris mange andre steder.

Uansett virker det som om Apple gjorde en svært god figur på mandag. Godt hjulpet av Trent Reznor, og artisten Drake som snakket om hvor utfordrende det kunne være å få musikken ut av gutterommet.

For ikke å nevne The Weeknd som startet karrieren sin fra ingenting, med nettopp massive mengder uautorisert sampling og musikalske lån. En start som så langt har kulminert i et massivt singleslipp på tampen av Apples lansering.

En singel som slett ikke har noen rettighetsproblemer og har fått flere titalls avspillinger på mine hodetelefoner og høyttalere. For min del fra Spotify, men på snart to døgn har den også fått 1,3 millioner avspillinger på Youtube. Eksklusivitet er visst viktigere for noen enn for andre.

Les også: Spotify har samlet inn milliarder, og sliper knivene mot Apple Music »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen