Guide

Kom deg ut i regnet!

Regnvær trenger ikke være innetid for en ihuga fotoentusiast. Fotopia bringer deg ideer og inspirasjon til hvordan utnytte en ellers grå dag.

For fotografen er ikke solskinn alltid det mest ideelle for flotte bilder, når regnet pøser ned er det bare å komme seg ut med kameraet!

Når det regner som verst blir de fleste av oss fristet til å holde seg innendørs der det er varmt og tørt. Men for en fotograf er ikke dårlig vær noen unnskyldning til å ikke gå på jakt etter spennende motiver. En regnværsdag er ofte proppfull av muligheter for interessante fotografier.

Før man setter avgårde er det viktig å beskytte kameraet. Invester i en kameraveske som tåler vann, og ta med deg plastposer som kan forsegles til å dekke til både kamera, minnebrikker og objektiver. Gjem deg under tak, eller på et tørt sted når du fotograferer om det er mulig, ta ellers med paraply eller regnjakke som kan dekke både deg og utstyret.

Regn reflekterer ikke lys, så man må være forberedt på mørke tilstander. Bruk gjerne en høy ISO-verdi, bruk lang lukkertid eller stor blenderåpning og vurder å ta med deg stativ. Hvitbalansen bør settes til "overskyet", eller stilles inn manuelt.

Opptakten
Om man passer på å sjekke værmeldingen kan man ofte forberede seg på en regnskur. Fotografer opptakten til en storm, de dramatiske skyene som oppstår under disse omstendighetene skaper en flott bakgrunn, eller kan i seg selv være et spennende motiv.

© Lynne Lancaster

Sterke farger
Objekter med sterke farger står ut i ellers grå omgivelser. Fallende regn ser flott ut på bilder om man klarer å fryse det slik som her.

© kristian stensoenes

Paraplyer
Paraplyer ser flotte ut i bilder, enten det er mange av dem eller bare en, om de er fargesterke eller monokrome.

© Jelena Popic

© adriana cikopol

Mønster
Se etter mønsteret som skapes når regnet treffer vanndammer.

© Dave White

Lyn Med regn følger ofte lyn, et virkelig spektakulært motiv. Sjekk værmeldinga og still deg opp litt før uværet tar til, still inn på minste blenderåpning, og braketter til du får eksponeringen rett. Med bulb-funksjonen kan du åpne lukkeren før det begynner å lyne, og lukke den med en gang det slutter.

© Ante Vekic

Ettervirkningene
Fotografer ikke bare selve regnet, men også ettervirkningene av det. Etter en regnskur dukker mange flotte detaljer opp, solskinn som bryter gjennom mørke skyer, delikate regndråper som henger på spindelvev eller planter, regnbuer...

© Vince Petaccio

Regndråper gjør at et spindelvev ser nesten ut som et smykke.

© Mateusz Atroszko

© gianni t.

En regnskur på kvelden gjør mørk asfalt til speil som reflekterer omgivelsene i sterke farger.

© iurii Konoval

Etter regnet kommer også regnbuen.

© Christophe Libert
 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen