(Bilde: Shutterstock/montasje)

Kokeboken er død

Nå finner folk flest oppskriftene sine på Internett.

En ny undersøkelse fra YouGov på oppdrag for Elkjøp, viser at hele 64 prosent av Norges befolkning finner oppskriftene sine på mobil, nettbrett og PC. Bare 23 prosent bruker de tradisjonelle kokebøkene.

Kjøkkenansvarlig Jenny Nordendahl i Elkjøp.
Kjøkkenansvarlig Jenny Nordendahl i Elkjøp.Foto: Elkjøp

Dessuten kan det virke som om det er den eldre garde som tviholder på gamle tradisjoner, som Ingrid Espelid Hovigs klassiker Den rutete kokeboken. I alderen 18-34 foretrekker nemlig 8 av 10 å finne oppskriftene sine via Internett.

– Undersøkelsen bekrefter det vi har trodd. På nettet finner man oppskriftene kjapt, og nettbrettet ligger aldri langt unna. Folk vil prøve nye retter de ser i matprogrammer på TV, og da nytter det sjelden å lete i kokeboka etter den riktige oppskriften, sier kjøkkenansvarlig Jenny Nordendahl i Elkjøp i en pressemelding.

Matprat.no danker ut røkla

Norges største oppskriftsdatabase på Internett er Matprat.no. De har både en nettside og velfungerende apper til de største mobilplattformene. Ifølge pressemeldingen fra Elkjøp satte dette nettstedet en besøksrekord med 1,6 millioner unike brukere på en måned, i desember 2013.

Forlegger Lars Røtterud i Gyldendahl – forlaget som blant annet gir ut Den rutete kokeboken – erkjenner at tradisjonelle kokebøker er på vei ut.

– Vi bør bruke den nye kunnskapen som inspirasjon til å utvikle enda bedre prosjekter som kan utgis på flere plattformer. Vi bør tenke i nye baner gjennom kombinasjoner av nett og bok, sier Røtterud.

Kanskje dette betyr at den ikoniske Hovig-kokeboken får være med å påvirke enda en generasjon, i en MatPrat-lignende database eller app? Vi får se. Undersøkelsen viser at selv i alderen 55 år og oppover, bruker kun 40 prosent tradisjonelle kokebøker.

Apper som denne overtar:
Slik bruker du iOS-appen En visuell kokebok »

(Kilder: Pressemelding)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen