Kodak synger på siste verset

Kodak synger på siste verset

Har søkt om konkursbeskyttelse

Den gamle fotogiganten Kodak er for alvor inne i problemer. Selskapet skal ha søkt om konkursbeskyttelse og er dermed inne i en helt avgjørende fase for bedriftens videre eksistens.

Det de i praksis har gjort, er å søke om beskyttelse mot sine kreditorer under det som kalles for Chapter 11. Dette er en del av USAs konkurslovgivning, og bedrifter som faller inn under denne bestemmelsen får frikjøpt tid til å redde bedriften, uten innblanding fra kreditorer. Skulle Kodak derimot ikke klare å skaffe midler, er det definitivt kroken på døra. Alle midler som kan fremkomme ved salg blir da tildelt kreditorene.

Kodaks aksjekurs har falt jevnt og trutt i over ti år. Har de nå nådd bunnen?
Kodaks aksjekurs har falt jevnt og trutt i over ti år. Har de nå nådd bunnen?

Les også: Kodak får seks måneder på å snu trenden

Det kan dermed være saga blott for en av de mest tradisjonsrike bedriftene, som bærer med seg en helt unik historie i fotografisk sammenheng.

Løsningene som blir nevnt av amerikanske medier er patentsalg eller hjelp fra storbanker. Kodak sitter på i overkant av tusen patenter som de nå håper på å få solgt, men etter flere års kamp for overlevelse har de allerede solgt flere attraktive patenter, så spørsmålet nå er hva som er igjen av betydelig verdi.

- Omorganiseringen av selskapet tar sikte på å øke likviditeten både i USA og utenlands, skriver Kodak i en pressemelding.

Bedriftens 19.000 ansatte har hatt den tvilsomme gleden å jobbe i fotobransjens kanskje mest hyppigst konkursryktede firma. Det er nemlig ikke første gang Kodak har hatt problemer, bedriften har mer eller mindre kun vært assosiert med nedgang den siste tiden.

Det amerikanske storselskapet er kjent fra den analoge tidsalderen, da film og fremkalling hadde en helt annen popularitet enn i dag. Etter den digitale revolusjonen på 90-tallet klarte aldri Kodak å omstille seg, på tross av forsøk på blant annet å produsere rimelige digitalkameraer.

Les også: Bunnen er ennå ikke nådd for Kodak

OPPDATERING:
I en pressemelding presiserer Kodak Europa at situasjonen i USA ikke påvirker Kodak-selskapene utenfor USA, og at disse vil drive "business as usual". Det skal dermed være normal drift i Europa fremover, lover de, og de skal fortsatt kunne levere produkter her til lands.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen