Kodak skifter spor

For en tid tilbake annonserte Kodak at de skulle slutte med billigkameraer. Meldingen kom, ironisk nok, på en pressekonferanse om Kodaks nye 5-megapikslers CMOS-sensor, og det er nettopp denne deres nye kamera Kodak EasyShare C513 er utstyrt med.

Kodak EasyShare C513 får i tillegg 3x zoom i et helt ordinært område som tilsvarer 36mm til 108mm. Ingen overraskelser der, men det som er oppsiktsvekkende er at C513 kun vil få et ISO-spenn fra 80 til 160 med auto-ISO. Manuell ISO har det heller ikke, men det har et såkalt høy-ISO-modus som tillater opp til ISO 200. Ja, du leste riktig, ISO 200 er absolutt max av hva kameraet klarer å gi! Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, og kan tolkes på to måter. En mulighet er at Kodaks nye sensor yter så dårlig at bildekvaliteten simpelthen ikke holder noe som helst slags mål over ISO 200. tatt i betraktning at Kodaks billigkameraer fra før ikke akkurat er kjent for det ypperste av bildekvalitet, så høres dette ikke usannsynlig ut. Likevel, ISO 200 er fryktelig lavt som høyeste ISO-verdi, og dersom Kodak hadde SÅ alvorlige støyproblemer med brikken sin er det nærliggende å tro at de hadde latt den ligge og heller holdt seg til den tradisjonelle CCD-teknologien. En annen mulighet er at Kodak bevisst ønsker å hoppe av hele ISO-karusellen og optimalisere bildekvaliteten på alle sine kameramodeller over tid. I det siste har produsentene mer eller mindre kjempet om å slippe kameraet med høyest mulig ISO som resulterer i et (ofte bare såvidt) gjenkjennelig bilde, og det kan utmerket godt være et markledsføringsgrep Kodak nå har tatt, ved å hoppe av denne trenden. På den annen side er dette svært dristig gjort om det er tilfelle, og vi stusser litt over segmentvalget i så måte.

Uansett er det svært spennende at Kodak nå skifter fil hva angår brikketeknologier. Vi vet ikke om de nå gradvis går fullt og helt over til CMOS eller om de fortsatt vil slippe nye modeller basert på CCD, men dette kan være starten på en trend der vi vil se utvidet forskning og utvikling av CMOS-teknologi over CCD. Sistnevnte er en mer moden teknologi, mens CMOS har potensiale for å bli billigere, raskere og mindre strømkrevende enn CCD.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen