Kodak lanserer verdens råeste kamera

Jeg er i fyr og flamme. Kroppen skjelver av begeistring. Jeg aner ikke hvor jeg skal gjøre av meg. Kodak har lansert et kamera som vil stå som en milepæl i fotohistorien.

Jeg hadde nærmest glemt at Kodak også produserer profesjonelle digitale kameraer. Her på berget er det digitale speilrefleks fra Canon, Nikon og Fujifilm som har stjålet mesteparten av oppmerksomheten. Kodak DCS Pro 14n kan endre dette bildet fullstendig.

Frem til nå har digitale kameraer utviklet seg sakte, men sikkert. Fremdeles ligger skarpheten og bildekvaliteten på de beste digitale kameraene et godt stykke unna vanlig film. Kodak DCS Pro 14n vil etter all sannsynlighet være det første digitalkameraet for tilnærmet vanlige brukere som vil overgå de beste 35 mm. filmtypene i bildekvalitet.

Til nå har det bare vært Canon som har brukt CMOS-brikker i seriøse kamera, andre har holdt seg til CCD. Det var derfor overraskende at Kodak DCS Pro 14n fikk en CMOS-brikke.

Kodaks CMOS-brikke er på hele 13.89 millioner effektive piksler, og gir bilder inntil 4536 x 3024 piksler. Det er 26 % flere piksler enn Canons EOS 1Ds. CMOS-brikken er full-frame, dvs. i samme størrelse som vanlig analog film; 24x36 mm. Dette innebærer at man slipper å kjøpe så ekstreme vidvinkler som man har måttet med eldre generasjoner digitale speilrefleks.

En spesiell ting med bildebrikken er at man kan velge å bruke bare deler av den når man tar bilder. Man kan dermed ta RAW-bilder med 6 eller 3 Megapiksler oppløsning.

Kodak bruker ikke mikrolinser foran CMOS-elementene, og Kodak har også kuttet ut kantutjevnings filter. Dette skal resultere i skarpere bilder. Kameraet har ISO-verdier tilsvarende 80-640, på lavere oppløsninger også ISO 800. På en så stor bildebrikke kan vi håpe at støyen blir minimal også på høye ISO-verdier.

Målgruppa for kameraet vil nok ta mest bilder på 14 Megapiksler oppløsning. RAW-filene blir dermed sværer t store. Kodak har imidlertid funnet opp et nytt bildeformat, som er en slags krysning av en JPEG-fil og en RAW-fil. Kodak kaller filformatet for Kodak Professional Extended Range Imaging (ERI) JPEG, og innebærer at man får mange av de samme mulighetene med JPEG-filen som med en RAW-fil. Filen kan også leses direkte av i bildebehandlingsprogrammer, nettlesere mv. Fantastisk.

Likevel vil kameraet selvsagt ha behov for rask dataoverføring. Det har også kameraet, det kan overføre 12 MB per sekund via Firewire-porten, 4 ganger raskere enn Kodaks tidligere profesjonelle kameraer. Spørsmålet er hvor fort det vil gå å overføre filer allerede lagret på minnekortet, da det raskeste flashminnet som eksisterer per i dag bare takler 6 MB per sekund.

Kameraet kan ta 8 bilder på rad med 2 bilder i sekundet. I RAW-format er dette enorme datamengder, og kameraet er derfor utstyrt med hele 256 MB internt buffer-minne. Dette kan oppgraderes til hele 512 MB, hvilket gir mulighet for å lagre 18 bilder i buffer-minnet!

Kameraet støtter også CompactFlash Type I og II, samt MMC/SD-minnekort. Kameraet kan skrive til begge typer minnekort samtidig.

Selve kamerahuset er laget i samarbeid med Nikon, og har elementer fra både Nikon F80, F100 og F5. Kamerahuset er laget i magnesium. Kameraet er utstyrt med en egen utløser for vertikale bilder, og en sensor som automatisk snur bildene når bildene overføres til en datamaskin. Smart.

Kameraet vil være tilgjengelig i desember, til en pris på 4 000 USD. Dette er ganske sikkert flere titusen kroner rimeligere enn 1Ds.

Dette kameraet må jeg bare ha. Kodaks pressemelding er vedlagt under.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen