Kodak stenger fabrikk
(Bilde: Lev Radin/Shutterstock.com)

Kodak stenger fabrikk

Stopper produksjonen av ingredienser til film.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er stadig færre som fotograferer analogt og som en direkte konsekvens av dette stopper Kodak nå produksjonen av celluloseacetat til bruk i fotografisk film.

Slutt for selve filmen

Kodak annonserte før helgen at de avslutter produksjonen av selve plastfilmen som den lyssensitive fotografiske emulsjonen males på. Dette er et ledd i de pågående nedskjæringene i selskapet, som kjemper for å overleve i en verden som ikke lenger er avhengig av deres fotografiske produkter. Fabrikken som nå stenger dørene hadde 61 ansatte.

Les også: Kodak selger forbrukeravdelingen

Krevende produksjon

Bruker du fremdeles denne?
Bruker du fremdeles denne?Foto: Shutterstock.com

Selve produksjonen av filmbasen krevde at maskinene ble holdt gående kontinuerlig for at kjemikaliene ikke skulle ødelegge utstyret.

–  Prosessen starter med en væske som fordamper slik at du sitter igjen med en plastikk. Du kan ikke starte og stoppe maskinen uten å fjerne absolutt alt råmaterialet. Ellers blir alt bare et stort, klissete søl, forteller tidligere Kodak-ansatt Robert Shanebrook til den lokale TV-stasjonen WROC-TV.

Kodak har derfor samlet opp et lager av acetat-filmen slik at de håper å kunne dekke etterspørselen i årene som kommer. Hvis de til slutt går tomme, vil de deretter kjøpe filmbase av andre produsenter.

Les også: Filmens siste kapittel

Safety film

Celluloseacetat fikk sitt gjennombrudd i første halvdel av forrige århundre som et tryggere alternativ til cellulosenitratfilmen industrien brukte tidligere.

Den nitrat-baserte filmen var kjent for eksplosiv brannfare, hvis konsekvenser har blitt udødeliggjort i filmer som Cinema Paradiso og Inglourious Basterds. Acetatbasert film smeltet i stedet for å antenne, og fikk derfor tilnavnet safety film

Fra 1950-tallet av var den stort sett enerådende, frem til polyesterbasert film ble et alternativ på 1980- og 90-tallet. Denne nyvinningen tålte blant annet lagring bedre, og er sterkere enn acetatfilmen.

Kodak har tilbudt kjente filmemulsjoner som T-Max og Tri-X på begge filmbasene, selv om celluloseacetatfilm har vært mest vanlig på forbrukermarkedet.

Har du lagt analogkameraet på hylla for godt? Her har du seks gode grunner for å finne det frem igjen »

(Kilder: Wikipedia, Democrat and Chronicle)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen