Københavns bysykler er de mest avanserte i verden
Teknofil
(Bilde: GoBike)

Københavns bysykler er de mest avanserte i verden

Frister brukerne med innebygd nettbrett i styret.

Københavns innbyggere elsker å sykle, og det sies at rundt 60 prosent av dem sykler til jobben sin hver eneste dag. Som den første hovedstaden i verden innførte de et bysykkelprogram allerede i 1995, hvor man kunne putte på en tier for å leie dem, som man fikk tilbake når ved levering.

I 2012 avsluttet de programmet, både fordi systemet ble utnyttet og dårlig kontrollert, men også fordi politikerne mente de kunne bruke pengene på et bedre sykkelprogram. Det nye programmet kom i år, og det ser ganske imponerende ut.

Elektriske sykler for turistene

Foto: GoBike

Allerede i mars ble 250 nye, hvite GoBikes sluppet løs i den danske hovedstaden. Syklene er elektriske, noe som vil si at du får hjelp av en liten motor når du tramper, og er utstyrt med et nettbrett framme på styret.

Det koster 25 danske kroner i timen for å leie en Gobike (28 norske kroner). De kan også melde seg opp til månedsabonnement for 70 kroner, og betale 6 kroner for enkelttimer. 

Det er kanskje litt mer enn det tidligere gratistilbudet, men til gjengjeld får du en elektrisk sykkel, som gjør det langt lettere å ferdes rundt i byen enn tradisjonell, slitsom tråkking.

I løpet av sommeren er det ventet at 1860 Gobike-sykler vil rulle rundt i København. 

- Vi tenkte at ettersom nesten alle allerede har en sykkel i København, ville vi kastet bort skattepenger ved å bare tilby dem flere sykler. I stedet ville vi gjøre Gobikes attraktive for de som ikke er vant til å sykle, slik som turister og de som bort midt i sentrum, forteller Andreas Røhl, programsjef for Københavns sykkelsatsning, til Quartz.

Du trenger ikke elektrisk motor for å sykle fort: 
Se verdens raskeste sykkel i aksjon »

(Kilde: Quartz)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen