Kø til IT-studiene

Kø til IT-studiene

Rundt 7000 med teknofag som første prioritet må finne noe annet å gjøre.

Tilstrømningen til høyere utdanning er rekordhøy. Aldri tidligere har så mange søkt seg til IT-studiene, men antall studieplasser er færre enn i fjor.

Samordna opptak melder om rekordøkning til høyere grunnutdanning . Da fristen gikk ut i begynnelsen av april hadde det kommet inn rundt 115 800 søknader totalt. Det er 7 000 flere enn i fjor, som tilsvarer en økning på 6,6 prosent.

Antallet søkere er større enn forventet, i følge Bente Ringlund Bunæs i Samordna opptak.
Antallet søkere er større enn forventet, i følge Bente Ringlund Bunæs i Samordna opptak.

– Dette er det høyeste antall søkere vi har sett i Samordna opptaks historie, sier Bente Ringlund Bunæs, som er daglig leder i Samordna opptak. – Økningen er større enn det veksten i ungdomskullene skulle tilsi, og det er heller ingen nye læresteder eller studier som kan forklare den store økningen.

Innen teknologiske fag er økningen hele 20 prosent, som representerer den største veksten blant alle fagområdene med over 1000 studieplasser.

Den store interessen for teknologisk utdannelse er gledelig for bransjen. Statistikken fra Samordna opptak viser at det totalt var 20718 søkere til teknologiske fag. 12747 av disse hadde teknologiske fag som sitt førstevalg.

Mindre gledelig er det at det per i dag bare er planlagt 5405 teknologiske studieplasser, som faktisk representerer en svak nedgang i forhold til i fjor. Med andre ord ligger det an til at rundt 7000 med teknologiske fag som første valg må velge noe annet enn det de ønsker.

Uten å love noe, har kunnskapsminister Kristin Halvorsen sagt til Aftenposten at studieplasser er et budsjettspørsmål, og at de høye søkertallene vil være i fokus i forbindelse med revideringen av statsbudsjettet. Hun tror situasjonen vil være bedre ved semesterstart, fordi en god del takker nei til studiene og velger å gjøre noe annet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen