Ko-prosessoren returnerer til hovedkortet

Dengang verden var ung, og 386-prosessoren var regnet som avansert, fantes det flere alternative leverandører av flyttallsakselleratorer. Disse hadde ofte egne sokler på hovedkortet i stedet for tilkobling via innstikkskort for ISA- eller VESA-bussen. Da Intel la flyttallsfunksjoner inn i prosessoren, opphørte markedet for disse, og dedikerte sokler for akselleratorer gikk inn i historien, inntil nå.

DRC lanserer RPU

Det er Silicon Valley-selskapet DRC som tar gamle knep i bruk når de nå lanserer sin produktfamilie RPU - Reconfigurable Processing Unit. Kunstgrepet er at de tar i bruk Socket 940 for sin RPU, slik at produktet kan plugges rett inn på multiprosessorhovedkort som har denne typen sokler, og tar på den måten ibruk HyperTransport for å skyfle data i stor fart, en langt raskere løsning enn om de hadde benyttet PCI-buss.

RPU

Hva er så en RPU? Utførelsesformene i dag er et lite kretskort med pinner for tilkobling til en sokkel på undersiden, og en rekke kretser på den andre siden. Disse omfatter både eget lokalt minne (DDR-400) såvel som en FPGA - Field Programmable Gate Array. Disse er reprogrammerbare (se avsnittet om FPGA i tidligere artikkel om kretsdesign), derav navnet RPU. DRC har valgt Xilinx som leverandør av FPGA-kretser av serien Virtex-4: LX100, LX160 og LX200. Disse har henholdsvis 110592, 152064 og 200448 logiske elementer, og er optimalisert for logiske funksjoner i motsetning til digital signalprosessering eller minneintensive oppgaver.

Programmering

I en Virtex-krets er det bl.a. logiske blokker som kan programmeres til å oppføre seg på forskjellige måter og kobles sammen på definerte måter, slik at en programmerer kretsen til å være minne, prosessorer, videokontroller, kryptoaksellerator med mye mer. Når en mikroprosessor tar 100 - 1000 logiske elementer, er det klart at en RPU kan tilfredsstille også de som ønsker seg Beowulf-clustre av det meste.

Selve programmeringen fungerer på lavt nivå ved at logiske blokker tildeles spesifikke enkle funksjoner som and, or, not, med mer, og hver blokk kobles til forbindelseslinjer som omgir blokkene som veier rundt kvartaler. Slike definisjonslister genereres typisk fra høynivåspråk, og lastes ned til FPGA-en. Ved å laste opp en ny liste blir funksjonen en annen.

Bruk

Med en pris på USD 19000 er dette ikke ment for hobbybruk. I første omgang er det medisinske, seismiske, militære og andre høykost-applikasjoner som står i fokus. Likevel er det mulig at teknologien vil også komme ned i pris slik at den blir overkommelig til hobbybruk, og her er det mange muligheter, fra multimediakodeker, kompresjon, tallknusing som FoldingAtHome, til spill som en utfordrer til PhysX, med mye mer.

En RPU er i likhet med minne, disk og CPU en ressurs som kan deles opp til flere, men pr. idag er dette ikke standard funksjon i operativsystem. DRC tilbyr for tiden bare drivere til bruk under Linux.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen