(Bilde: 12664680, iStockphoto)

Knuser båndbredderekord

En gjeng med forskere har greid å overføre data med en helt drøy båndbredde.

Trodde du at 802.11ac-standarden med en teoretisk maksimal båndbredde 6,93 Gbit/s var det kuleste som fantes på nettverksfronten? Da må du tro om igjen, for en gjeng med fysikere ved the California Institute of Technology, Caltech, har nå oppnådd hele 339 Gbit/s.

Forskningsteamet består av ulike former for fysikere, dataforskere og nettverksingeniører. Sammen knuste de rekorden fra i fjor, som var på omtrent halve båndbredden. Som om det ikke var nok greide de også å sette en rekord på toveisoverføring på en enkeltkobling, denne endte på 187 Gbit/s og gikk mellom Victoria i Canada og Salt Lake City i USA.

For forskerne er dette gull verdt, siden det gjør at man kan samarbeide stadig mer på tvers. Dette ble tydeliggjort i forbindelse med funnet av Higgs boson ved CERN i fjor. I kulissene til oppdagelsen hadde nemlig hele 100 petabytes blitt dyttet rundt i et stort nettverk av superdatamaskiner og serverparker.

Higgs boson er en ørliten partikkel, enda mindre enn et elektron. Man har regnet med at partikkelen eksisterte helt siden 1964, men har slitt med å faktisk finne den.

Nye rekorder står for fall

Forskningen ved CERN blir stadig mer intensiv, og det produseres stadig mer data som må analyseres.Faktisk regner forskerne med at man vil passere en exabyte av rådata, eller en milliard gigabyte. Da trenger man så solide nettkoblinger som forskerne nå har klart å skape.

Selv om en verdensrekord nå er satt, hviler ikke forskergjengen på sine laurbær. Siden det hele tiden kommer små gjennombrudd, regner dem med at de skal kunne runde 1 terabit/s innen høsten 2013.

(Kilde: Phys.org)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen