Slik ser Samsungs store nye minnebrikker for mobiltelefon ut. Disse er ikke fullt så raske som de nye BGA-brikkene for nettbrett og hybrid-PC-er.
Slik ser Samsungs store nye minnebrikker for mobiltelefon ut. Disse er ikke fullt så raske som de nye BGA-brikkene for nettbrett og hybrid-PC-er. (Bilde: Samsung)

Knøttliten og rask lagringsløsning fra Samsung

Elektronikkprodusenten omfavner ny formfaktor.

Selv om skytjenestene våre blir stadig viktigere øker fortsatt lagringsplassen i store og små enheter. Det er spesielt utviklingen for NAND-basert flashminne som har skutt fart de senere årene. Samsung er en av verdens største minneprodusenter og tar nå i bruk en ny formfaktor.

Alt inni brikken

Hybrid-PC-er som Surface 4 Pro er midt i blinken for Samsungs nye BGA-lagring.
Hybrid-PC-er som Surface 4 Pro er midt i blinken for Samsungs nye BGA-lagring. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Navnet er BGA, og SSD-er i denne utførelsen har eksistert et par år, men nå begynner løsningen å bli høyaktuell både for å spare plass inni dingsene og for å tilby større lagringsplass. I dag er det større varianter fra M.2-spesifikasjonen som brukes mest, med minnebrikker og separat kontroller rett på en printplate.

BGA er strengt tatt ikke en ren minnerelatert forkortelse. Bokstavene står for «ball grid array», og strengt tatt handler det om selve grensesnittet under brikken. Et rutenett av små strømførende halvkuler som tar seg av kommunikasjonen. Slike løsninger brukes i mange felt, og også på vanlige prosessorbrikker.

For BGA-minnebrikkene er printplaten redusert til det absolutt minimale, og kontrollere og annen nødvendig logikk plassert inni brikken.

Det er Anandtech som melder om at Samsung viste frem sin første brikke av denne typen under arrangementet Samsung SSD Forum Japan. Brikken eksisterer i størrelser på 128, 256 eller 512 gigabyte, og ytelsen er slett ikke så verst heller. Den skal klare sekvensiell lesing på inntil 1500 megabyte i sekundet, og 190 000 leseoperasjoner i sekundet (IOPS, read).

Ikke større enn et SD-kort

Brikken skal ikke være større enn et ordinært SD-kort i fysisk størrelse, og den er tiltenkt hybrid-PC-er og nettbrett. Denne typen brikker fra andre produsenter har blitt brukt til tilsvarende oppgaver en god stund, men BGA-formfaktoren er i ferd med å bli standardisert og dermed enda mer aktuell.

Sammenliknet med eldre formfaktorer i M.2-standarden skal BGA-lagring gi vesentlig bedre alburom når enheter skal bygges. Blant annet skal den i enkelte enheter kunne gi rom til ti prosent større batteri. Vi regner med at gevinsten vil avhenge noe av produktets øvrige design, men mye og rask lagring i kombinasjon med bedre batteritid er det sannsynligvis ingen som protesterer på.

Samsungs minneavdeling har hatt mye å melde om i det siste. I fjor lanserte de sin første SSD på 16 TB, mens de nylig trakk sløret av lagringsbrikker for mobil på inntil 256 GB.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen