Knipser muslimer

De færreste av dagens nye mobiltelefoner kommer uten kamera. Dette har blitt et problem for muslimske kvinner som lever dobbeltliv.

Mange muslimske kvinner i ikke-muslimske land kommer i konflikt med familien når de rives mellom familiens ønsker og trangen til å være som sine vestlige venninner. Mens mange oppfører seg som dydige muslimer når de er hjemme, lever de et helt annet liv når de er med sine venninner, og går for eksempel på café og kino og snakker med fremmede gutter.

Slik oppførsel faller ofte muslimske familiemedlemmer tungt for brystet. Tidligere har jentene hatt muligheten til å overbevise familiemedlemmene om at de må ha sett feil, og slik unngå straff. Men nå når nesten alle mobiltelefoner er utstyrt med kamera, opplever jentene å bli fotografert ute av slektninger og andre budbringere uten at de vet det. Når de så kommer hjem, er allerede bevisene sendt til hele familien.

- De nye mobiltelefonene er ekstremt effektive. Du kan ta beviset rett på stedet, og sende bildet rundt til hele slekta. Og så er fanden løs når jentene kommer hjem, forteller Anne Mau, sekretariatsleder i den danske Landsorganisasjonen for Kvinnekrisesentre, til den danske avisa Berlingske Tidende.

Avisa har også tatt kontakt med en rekke invandringsinstitusjoner i Danmark. Selv om ingen vil oppgi sin identitet, bekrefter samtlige at kameramobilene utgjør en trussel for muslimske jenter som ikke oppfyller familiens krav til oppførsel. En av de Berlingske Tidende har intervjuet frykter at kameramobilene til og med kan bidra til æresdrap.

- En dansk jente risikerer kun en skyllebøtte når hun kommer hjem. De muslimske jentene som blir sett med en kjæreste ingen i familien kjenner til, blir stive av skrekk hvis noen tar et bilde av det med en mobiltelefon, fortsetter Anne Mau.

Hun mener at det hele er et spørsmål om å opprettholde familiens ære, som ofte blir satt høyere enn individets rett til selv å bestemme over sitt eget liv.

(Kilder: Berlingske Tidende, Mobilsiden.dk)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen