Knekk koder med kameraet

Vi bombarderes stadig vekk med nye former for reklame. Stadig flere reklamer oppfordrer deg til å lese mer på annonsørens nettsider. Men hvor ofte skriver du ned en nettadresse annonsøren vil at du skal sjekke når du kommer hjem?

Selv om reklamen du så var interessant, og du der og da tenke at du ville finne ut mer, kan du neppe kalles glemsk om det hele gikk i glemmeboken.

Stadig flere anonnsører har kortnumre du kan sende SMS til for å få mer informasjon der og da. Men du kan også bruke mobilkameraet ditt til å finne ut mer om akkurat den konserten du så reklame for, eller det tilbudet du syns var så bra.

Sirkelkode
En av løsningene som eksisterer i dag, kalles Shotcode. Det hele fungerer enkelt forklart ved at du tar bilde av en sirkelformet strekkode som dekodes av telefonen, og deretter sørger for at du blir sendt til en WAP-side. For eksempel sender koden til høyre deg til Amobil.no.

WAP-siden kan inneholde alt mulig, og du kan for eksempel få et nytt spill rett ned på mobiltelefonen din, eller du kan bli sendt videre til en CD-butikk og bestille nye plater.

For å få systemet til å fungere, må du ha et program installert på mobiltelefonen din, noe som effektivt begrenser antallet mobilbrukere som får glede av strekkodesystemet.

Over MMS
Dette problemet kan løsninger som ligner på norske CybStickers løse. I stedet for å ha et eget program for avlesing av kodene, sender du enkelt og greit en MMS med bilde av koden til et gitt nummer, og får informasjon tilbake.


Eksempel på CybSticker

Bruksområdene for slike systemer er nærmest uendelige. Om du ser en reklame i avisen for en film som ser spennende ut, kan du ta bilde av koden som følger med, og bli sendt rett til kinoens billettbestilling.

Kollektivtransport kan også gjøres enklere med slike strekkoder. Bussen kan for eksempel ha en kode ved inngangen, og når du tar bilde av koden, kan du få bussbilletten på SMS.

Foreløpig er ingen av disse systemene utbredt her hjemme, og vi har til gode å se en reklame med mobilstrekkoder. I Japan og Korea har et lignende strekkodesystem, kalt Quick Response (QR), blitt populært. Franske Abaxia har også utviklet et eget system kalt MobileTag, som fungerer omtrent som Shotcode.

Det er ikke så lett å finne mange eksempler på mobilstrekkoder satt ut i livet, men allerede i dag bruker Java-nedlastingssiden GetJar.com Shotcode-systemet. Om du finner et program du vil laste ned til mobilen din, trenger du bare å ta bilde av en kode. Deretter blir programmet lastet direkte ned til telefonen din.

Vil du vite mer?

(Kilder: Guardian.co.uk, Shotcode.com, Sintef.no)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen