Knakk GSM-koden

Mobiltelefoner har tradisjonelt blitt regnet som en av den sikreste formene for kommunikasjon, spesielt når det kommer til mulighet for avlytting, men mye tyder nå på at man har tatt gledene på forskudd. En israelsk forsker kunne nemlig nylig avsløre for verdenspressen at man lett kan avlytte samtaler over GSM-standarden, som brukes i 72 prosent av verdens mobiltelefoner.

Det var en av studentene til den israelske professoren Eli Bihams som først oppdaget svikten i koden, og professoren forteller til Reuters at han til og begynne med ikke trodde at man kunne ha oversett en så fundamental feil. Problemet er at utviklerene bak GSM rett og slett har prioritert lydkvalitet og støyreduksjon fremfor gode krypteringsrutiner.

Sikkerhetshullet gjør det mulig å avlytte samtaler allerede mens man er i ferd med å ringe opp mottaker, og gjør det mulig å hente ut telefonnummer og informasjon om brukeren i løpet av en brøkdel av et sekund. Man vil også kunne bryte inn midt i samtaler og gi seg ut for å være oppringeren.

Riktignok må man befinne seg et sted imellom oppringer og mottaker for å kunne avlytte samtalen, og det kreves dessuten at man har tilgang til en forholdsvis kraftig sender som kan utgi seg for å være en GSM-basert basestasjon.

GSM Association, som er representant for selskaper som bruker det verdensomfattende mobilsystemet, ser ikke alvorlig på problemet. De tror at det vil kreve for mye tid og energi til å være noen praktisk metode for avlytting, og påpeker også at man aktivt må sende ut signaler på operatørens frekvens - noe som er ulovlig i de fleste land.

Men helt trygg er du nå altså ikke. Ihvertfall ikke til du begynner å ta i bruk mobiltelefoner basert på tredjegenerasjons mobiltelefoni (3G), som baserer seg på en helt ny standard for sikkerhet og kryptering.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen