Klistremerker får mobilen på nett

Under Kosmorama-festivalen vil publikum finne små klistremerker eller ”CybStickers” med digitale mønster rundt omkring. Ved å sende inn MMS-bilde av de sjakkbrettaktige kodene, kan brukeren få tilbake artige MMS-meldinger med tekst, bilde, lyd og små filmsnutter. Det kan være smakebiter av filmer som vises, eller små snutter med video og lyd av rockekonserter.

 
Graffiti

– CybStickers er omtrent som elektronisk graffiti, der du ’klistrer opp din MMS’, sier stipendiat Odd-Wiking Rahlff ved SINTEF. Han forsker på utvikling av brukervennlige mobile informasjonssystemer og har utviklet de nye, personlige klistremerkene. – Dette er en ny og enkel måte å bygge bro mellom ting, steder og informasjon på. Det er spennende at kommersielle aktører som Mobiletech og Telenor ser potensialet i denne typen løsninger, og at Kosmorama tar CybStickers i bruk for film- og rebusinnhold.

 

– Kosmorama filmfestivalen har hvert år ny teknologi som ett av sine satsingsområder, sier festivaldirektør Nina Steen. – I år bruker vi blant annet CybStickers til å gi informasjon via mobilene om filmene og til å involvere filmpublikum i et interaktivt rebusløp i Trondheim by og med billetter som premie.

 
CybStickers

– Vi er fornøyd med at SINTEF, Mobiletech og Klipp og Lim har utviklet dette konseptet for å formidle relevant og etterspurt informasjon til brukere under store og små arrangementer, sier forskningssjef Oddvar Risnes i Research and Innovation. – Vi tror det finnes et klart behov for slike tjenester på ulike arrangementer rundt om i landet og tror det blir spesielt viktig i neste fase, der mobiltelefonbrukerne selv kan bidra med å skape og dele multimediainnhold med andre.

 

CybStickers vil også kunne brukes til å lage et personlig multimedia visittkort med filmhilsen som kan leses av andre, for eksempel ved at de sender inn MMS-bilde av en CybSticker-kode de finner på en skinnjakkerygg, russegenser e.l., eller til å høre folk informere eller fortelle om det stedet du finner en CybSticker, for eksempel på severdigheter og utstillinger. De tre første anvendelsene av CybStickers i Norge vil være informasjon relatert til Kosmorama, gjennomføring av Norges første rebusløp på mobil, samt en løsning for å la publikum selv laste opp sitt eget innhold og lage sine egne CybStickers.

 

– Klipp og lim er glade for å ha fått denne utfordringen. Vi synes det er spennende å levere innhold til nye kanaler, og ser på CybSticker prosjektet som en ny og spennende måte å nå ut til nye brukere på, sier Jøran Wærdahl i Klipp og Lim as, som har laget videoinnholdet til mobilrebusløpet.

 

Robust mobilteknologi

Dette er første gang optiske matrisekoder for mobil avlesing benyttes i større skala i Norge. Hver CybSticker inneholder i dagens versjon en unik adresse kodet som en 20x20 mm svart-hvit matrise som er spesielt robust overfor de svært variable lys og kameraforhold som mobilkameraene gir. En del av CybStickernes 45-bits adresserom benyttes til sjekksum og utnyttbart adresserom blir derfor 4,3 milliarder unike adresser som hver kan peke til en MMS.

 

Avlesing av CybStickers skjer ved at brukeren sender inn en MMS med bilde av

matrisekoden til Mobiletechs tjenere, der all dekoding og håndtering av MMS-ene gjøres. Brukeren trenger ikke å installere noe på sin mobil, da all meldingsflyt gjøres utelukkende via MMS. Alt man trenger for å bruke tjenesten er en vanlig mobiltelefon med kamera. Både fylling av innhold og avlesing

kan gjøres direkte via mobiltelefon, skriver Mobiletech i en pressemelding.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen