Test

Kleerup - Kleerup

Sier navnet Kleerup deg noe? I likhet med de fleste andre var svenske Andreas Kleerup et ubeskrevet blad for undertegnede frem til han gjorde seg bemerket med produksjonen på Robyns mesterlige ”With Every Heartbeat” i 2007. Å entre popscenen sammen med den svenske popdronningen er neppe det dummeste man gjør. Når den unge svensken i tillegg inviterer Lykke Li, Tityo og Neneh Cherry med på gjestelista vitner det om et visst pågangsmot.

Ikke la de merkelige portrettbildene skremme deg.
Ikke la de merkelige portrettbildene skremme deg.

Et svensk elektropoplandslag

Innenfor europeisk elektronisk pop har svenskene lenge vært usedvanlig treffsikre, og sett med skandinaviske øyne er de i en klasse for seg selv. "Kleerup" vil ikke være noe unntak og samler store deler av Sveriges fineste kvinnelige vokalister. Samtidig stiller Kleerup med såvel utilslørt dansbart materiale som dekadente elektronika-låter, og enkelte partier låter så trendy at en del nok vil ha problemer med å erkjenne at de virkelig liker det de hører. For har ikke svenskene alltid vært utrustet med hakket mer sans for det glamorøse enn oss her hjemme?

I alle fall er det vanskelig å tenke seg en norsk produsent levere en slik pakke med pop som Kleerup gjør. Her blandes synthbass og discopop uten særlig frykt for det pompøse. The Knife er en nærliggende referanse å hente frem, selv om Kleerup beveger seg mer utover oppskriften. I likhet med The Knife er også Kleerup i gruppen "produsenter som blir artister", et typisk 2000-talls fenomen. Riktignok lener han seg kraftig på gjestelisten sin. Forskjellen er først og fremst at solosporene er ambient, mens låtene med vokal utpeker seg som hakket mer utadvente.

Dans oppå bordet?

Plata er kompromissløs i all sin classy popglans. I begynnelsen, på orkestrale Hero stiller Kleerup alene med et episk techno-lydbilde. Nevnte With Every Heartbeat med Robyn er kanskje den eneste låta som har et ubestridt slagerpotensiale. Klokelig nok er den tatt med og selv om denne har fått mye oppmerksomhet fra før er den fremdeles en innertier, noe topplasseringen fra hitlistene i Storbritannia fjerner all tvil om. Men dette betyr ikke at de andre låtene er svake. Stjerneskuddet Lykke Li passer godt inn på kjølige Until We Bleed, mens instrumentalen Thank You For Nothing minner om AIM, ren og utstudert elektronika, minimalistisk og drivende.

Variasjonen mellom instrumentaler og låter med gjester på fungerer. Dessuten er uortodokse kombinasjoner som strykere og housebeats med på å vise at Kleerup er en produsent som både er modig og villig til å tøye grensene. Uten gjestene ville likevel svenskens førsteplate vært litt for anonym. Det er først ved hjelp av god vokal Kleerup beviser at han er en mann å regne med. Eller sagt med andre ord: produsentrollen fikser han glimrende, som artist har han fortsatt behov for litt drahjelp.

Konklusjon

Du trenger ikke late som om du ikke liker dette. Kleerup bør kunne begeistre mange med sans for elektronisk kvalitetspop. "Kleerup" havner i kategorien nesten mesterlig og Sverige er fortsatt i tetsjiktet når det kommer til å skape stemning rundt omkring på europeiske dansegulv. Enda en hit og vips, så er Kleerup mannen på alles lepper.

Kleerup Kleerup   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen