Kledd med teknologi

Saue-farmere på New Zealand har de siste årene satset tungt på utviklingen av såkalt smart tøy. I samarbeid med britiske investorer har man de siste fem årene forsket på mulige måter å integrere elektronikk i tekstiler, og hvordan man kan bruke dette til å fremstille en helt ny generasjon av klesprodukter.

Et av de hittil mest interessante bruksområdene for teknikken har vært å bruke tøy som et slags grensesnitt opp mot andre elektroniske enheter. Man har utviklet en spesiell type plastikk kalt Softswitch, som kan brukes til å lage trykkfølsomme knapper og som registrerer hvor hardt man trykker på den.

Det første produktet basert på teknologien har allerede blitt lansert av snowboard-produsenten Burton, som for kort tid siden slapp en ny jakke utstyrt med Apples iPod mp3-spiller. Knapper for å styre musikken og justere volumet er sydd inn i ermet til jakken, og takket være det intelligente tøyet kan eieren trykke på knappene uten å måtte ta av seg hanskene.

En annen jakke basert på Softswitch er allerede i planleggings-stadiet, og denne gangen er det brannmenn man håper skal kunne dra nytte av tøyet. Inne i kragen befinner det seg en mikrofon man kan bruke til å kommunisere med omverden, og på samme måte som med Burton-jakken aktiveres og styres mikrofonen ved hjelp av et tøybasert kontrollpanel som er sydd inn i jakken.

SoftSwitch-teknologien kan også anvendes i tøy-baserte tastatur for bruk sammen med mobiltelefoner og håndholdte. Når man ikke bruker tastaturet bretter man det simpelten sammen og legger det i lomma eller sekken. Og siden tøy-tastaturet kan kjenne hvor hardt man trykker på det, burde det også være godt egnet for bruk sammen med tilpassede spill og programmer.

Intelligent tøy er dessverre enda i dyreste laget for at det skal kunne slå an blant den vanlige forbrukeren. Med en prislapp på nærmere 8000 kroner, er for eksempel Burtons Amp-jakke enda reservert for de spesielt interesserte. Selskapet bak teknologien tror imidlertid ikke at det ikke er snakk om mer enn 1-2 år før vi vil begynne å se slike produkter dukke opp i vanlige butikker.


relatert stoff

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen