Anmeldelse
Julie Christie som Lara og Omar Sharif som Jurij i Doctor Zhivago.

Klassisk russisk epos

Stedet er Russland og tiden er turbulent. Første del av 1900-tallet var en tid med store omveltninger i Russland og er bakteppet i den episke romansen Doctor Zhivago. Jurij Zhivago er en lege som har vokst opp blant borgerskapet, og ser samfunnet i radikal endring rundt seg. Lara er en fattig arbeider og vil etter hvert fatte Jurijs interesse. Samfunnet er i kaos, men verken klasseskiller, revolusjoner eller kommunister kan holde ekte kjærlighet adskilt. Fortellingen om Jurij, Lara og alle de andre karakterene er fylt med patos, glede og nyanser som er verdig et storstilt epos som denne filmen er.

Hvis man tar til høyde for inflasjon, er Doctor Zhivago fra 1965 en av de aller mest innbringende filmene noensinne. Filmen er basert på boka med samme navn av Boris Pasternak fra 1957. Doctor Zhivago er et storslått og episk romantisk drama med krig og massive omveltninger som bakgrunn, og både setting og handling utfyller hverandre perfekt. Regissøren av dette påkostede dramaet er ingen andre enn David Lean – mannen bak andre klassikere som Lawrence of Arabia og The Bridge on the River Kwai. I rollen som doktor Zhivago finner vi Omar Sharif, og andre viktige karakterer blir spilt av Julie Christie, Alec Guinness, Rod Steiger og Geraldine Chaplin.

Tar ikke side

Alle sider ved Doctor Zhivago er knallbra og særdeles godt utført. Skuespill, scenografi, lyddesign, filmmusikk, dramaturgi, bildekvalitet og regi oser av en virkelig klassiker. Fra enkle, direkte nivåer av det vi kan beskue til dypere, underliggende tematikk, står filmen fast som en bauta den dag i dag. Vi blir emosjonelt involvert i både romanser og dyp urettferdighet, som i denne filmen er behandlet bra med tanke på nyanser mellom god og ond, borgerlig og sosialist, og så videre. De estetiske sidene blir støttet opp for fullt av de tekniske – gjenskapingen av Moskva og de mange store scenene fremstår som troverdige og lite kunstige.

Narrasjonen i filmen velger ingen politisk side i det konfliktfylte Russland. Sosialistene og de borgerlige fremstår som like arrogante og frihetsfiendtlige, noe som skaper en enda større sympati for Zhivago, Lara, Tonija og familiene deres. Å leve i frihet er en sentral tanke i det vestlige samfunnet, og derfor er det ekstra spennende å se dette i en film om den russiske revolusjonen tatt fra en bok gitt ut i Sovjetunionen. De mange nyanseringene skaper heller ingen klar skurkerolle i filmen, det nærmeste vi kommer er den borgerlige slampen Komarovskij og den ukarismatiske sosialistforkjemperen Pasha. Det er heller de totalitære og undertrykkende ideologiene som er fienden, og det er en verre skurk enn hva mennesker alene klarer å være.

Lengden er verdt det

Ved siden av de rent politiske aspektene i Doctor Zhivago, er det den dramatiske romansen og forholdene mellom mennesker som står i sentrum. Omar Sharif spiller den sympatiske og karismatiske legen som bare forsøker å gjøre det rette, men ganske raskt finner ut at selv om man selv er en god person, står man fremdeles overfor umulige valg. I dette tilfellet er det Zhivagos forhold til de to kvinnene Tonija og Lara. Det er ingenting typisk med dette trekantdramaet, da det ikke er de mellommenneskelige relasjonene som skaper store problemer, men samfunnet rundt. På den måten forblir Zhivago den vi heier på, til tross for at han kanskje velger bort familien sin til fordel for en ny kvinne.

Doctor Zhivago varer i nesten 3,5 timer. Dette kan virke avskrekkende for noen, men i det store og hele er filmen så glimrende gjennomført på alle plan at tiden glir raskt forbi. Å bare se på alle de vakre omgivelsene, være vitne til urettferdigheten fra begge sider i konflikten og følge med på det problematiske forholdet mellom menneskene gjør lengden verdt det. Her får vi kvalitet fra start til slutt, selv om kanskje ikke de mest slående emosjonelle situasjonene er tilstede.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Doctor Zhivago er en klassisk og storslått film som forblir og vil forbli en udødelig fortelling om sterke temaer som umulig kjærlighet og krigens ødeleggelser. Alt i filmen er lagd med det ypperste innen kvalitet i sin tid, og filmen ser fantastisk ut i denne Blu-ray-utgaven. Filmen må oppleves i HD, både for gamle og nye fans!

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen